Taky patříte mezi milovníky ořechů? A máte obavy z jejich vysokého obsahu kalorií? Než je kvůli tomu zavrhnete, přečtěte si víc. :)

Oříšky jsou opravdu zdravou záležitostí plné živin a antioxidantů (1) a škála jejich benefitů je široká. Za vznesení do popředí stojí především ochrana před srdečními onemocněními a cukrovkou (2). Tohoto malého potěšení se ale spousta z nás bojí – kvůli vysokému obsahu kalorií a obavách z přibírání. Jak to tedy je?

Ořechy jsou bohaté na tuky a kalorie

Ořechy opravdu obsahují spoustu tuku, většinu v nenasycené formě. Tento typ tuku chrání před rozvojem řady onemocnění, například celosvětově nejrozšířenějšími kardiovaskulárními problémy (3).

Jejich pravidelnou konzumaci a tloustnutí ale spojovat nemůžeme.

Několik studií dokonce poukázalo na naprostý opak – pojídání oříšků může dokonce před tloustnutím chránit(45678). V jedné studii zahrnující 8865 lidí bylo dokonce zjištěno, že lidé konzumující dvě či více porcí ořechů za týden měli o 31 % nižší risk přibírání na váze, než ti, kteří ořechy nejedli vůbec či zcela výjimečně (5). I další studie spojují častější pojídání oříšků s nižší tělesnou hmotností (78910). Ořechy hubnutí nepřekáží, naopak metabolismus dokáží nakopnout správným směrem (1112131415). Dalším benefitem bylo také zlepšení složení tělesného tuku – tedy snížení „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridů (1415).

Ořechy pomáhají snižovat chutě a zvyšují pocit sytosti

Oříšky nám dodávají pocit příjemného zasycení po delší dobu, například taková mandlová svačinka dokáže eliminovat hlad i mlsné chutě (1617). Toto oříškové uspokojení je dáno vysokým obsahem bílkovin a nenasycených tuků (1819). Možná tedy sníte více kalorií z ořechů, ale díky nasycené spokojenosti přijmete méně kalorií z jiného jídla (202122).

Jen některé tuky jsou během trávení absorbovány

Vysoký obsah vlákniny a struktura ořechů způsobuje, že ne veškerý jejich tuk se pak ve střevě skutečně vstřebá (22232425). Právě nepříliš diskutovaná struktura potravin hraje ve způsobu absorpce živin důležitou roli.Z celých ořechů vstřebáte méně tuků, než z ořechového másla či oleje – celou potravinu musí tělo „rozbít“, vstřebávání je proto pomalejší (24). Rovněž pražení ořechů může zvýšit vstřebatelnost jejich tuků (26). Nepražené celé ořechy jsou tak nejlepší volbou.

Ořechy pomáhají se spalováním kalorií

Některé zdroje poukazují na schopnost ořechů podporovat metabolismusurychlovat spalování kalorií (2027) a tuků (28). Pouhým pojídáním ořechů své tělo nevyrýsujete (kéž by!), při rozumné konzumaci však z přibírání mít strach nemusíme. :)

Suma sumárum jsou pro nás ořechy skvělým a chutným pomocníkem. Dodávají nám spoustu esenciálních živin, minerálů i vitamínů, hodnotné bílkoviny a kvalitní tuky.

Víte, jaká forma ořechů je opravdu lahodná?

Máselná. Jemně upraženo, dokonale rozmělněno. Ta od Šufana z Moravy jsou superchutná.

Vyzkoušejte naše ořechové variace s domácím mléčným kefírem a dodejte tak střevu i prospěšné bakterie. Zkuste recepty:

Přejeme dobrou oříškovou chuť!

Upraveno a přeloženo z: https://authoritynutrition.com/nuts-and-weight-loss/