Pokud si čtete složení potravin, šance, že narazíte na maltodextrin je vysoká. Jako univerzální a levný pomocník patří mezi běžně užívaná potravinářská aditiva, např. jako plnivo, zahušťovadlo či konzervant (1). Ačkoli je maltodextrin označován jako bezpečný a může se do potravin přidávat, představuje kontroverzní téma. Díky jeho rozšířenosti je snadné během dne zkonzumovat maltodextrinu opravdu hodně, je proto dobré jeho vlivu na zdraví vědět více.

Co je maltodextrin?

Maltodextrin je oligosacharid – cukr složený z několika molekul glukózy. Vyrábí se enzymatickou hydrolýzou škrobu (pšeničného, kukuřičného nebo bramborového). Velká molekula škrobu se enzymy částečně rozloží, následně se rafinuje a suší, čímž vznikne jemný bílý prášek nasládlé chuti (2).

Maltodextrin se často nachází v produktech, jako jsou:

  • sladkosti,

  • instantní pudinky,

  • odtučněné jogurty,

  • dresinky,

  • sladidla,

  • a nápoje pro sportovce.

WUGI - Maltodextrin a jeho vliv na zdraví

Žádná výživová hodnota a vysoký glykemický index

Maltodextrin nám nedodává žádné esenciální živiny a představuje tak zdroj prázdných kaloriíVysoký glykemický index maltodextrinu znamená, že rychle zvyšuje krevní cukr a dochází k prudkému vyplavení hormonu inzulínu. Velké množství inzulinu zase rychle odvádí cukr z krve pryč a nastává tak střemhlavý pád – tzv. hypoglykémie (nízká hladina cukru v krvi). Hypoglykémie se projevuje únavou, neschopností se soustředit a hlavně opětovným rychle přicházejícím hladem a chutěmi na sladké (3). Cukr s inzulinem tak v krvi skáčou nahoru dolů a těmito výkyvy se pak podporuje ukládání tuků, rozvoj obezity, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu (456). (O glykemickém indexu se více dočtete zde.)

Maltodextrin narušuje zdraví střev

Střevní mikrobiom a jeho zdravá rovnováha je klíčová pro naše celkové zdraví – od imunity, přes udržování správné hmotnost, regulace krevního cukr, celkového metabolismu, únavy a mnoho dalšího (78910). A právě naše stravování má na mikrobiom zásadní vliv (111213).  

Strava bohatá na maltodextrin negativně ovlivňuje složení střevních bakterií a tělo se stává náchylnějším k infekcím a různým nemocem (1141516). Maltodextrin také usnadňuje růst nebezpečným bakteriím, jako je E. coli či Salmonella a k dalšímu poškozování střevního prostředí (1617). Pro upřesnění rozsahu poškození jsou ve vědecké sféře zapotřebí další zkoumání.

Shrnutí

Maltodextrinu by se měli vyhýbat zejména lidé s cukrovkou vzhledem k jeho dramatickému zvyšování hladiny cukru, zahrávat s krevním cukrem by si však neměl nikdo z nás. Jakožto zdroj prázdných kalorií maltodextrin nepředstavuje nijak zajímavou potravinu. Naopak spojitost mezi jeho konzumací a narušováním střevního mikrobiomu hraje v jeho neprospěch.

Na zdraví střev záleží! Jezte základní potraviny, dbejte na jejich kvalitu a pravidelně zařaďte do svého jídelníčku fermentované probiotické pokrmy.

Autor článku: Mgr. Anna Fabiánová, kontakt anna@wugi.cz