Tisíce lety osvědčené přístupy, jak se starat o své tělo, vyživovat své tkáně a po čem sáhnout jako první pomoc přioslabení organismu. Tradiční medicína nám má co říct. Recepty využívající sílu koření a rostlin patří k nejúčinnějším lékům na světě. Např. účinné látky z kurkumy v mnohých vědeckých studiích prokázaly vyšší protizánětlivé účinky, jak klasické léky proti zánětu. Zázvorpepř, skořice i pálivá koření působí proti parazitům, virovým i bakteriálnímonemocněním. Jejich prohřívací vlastnosti ulehčí tělu boj s onemocněním. Mnohé rostliny, které považujeme za prachobyčejný plevel (třeba pampeliška), mají prebiotické účinky (slouží jako potrava pro naše střevní bakterie) a ve střevě se tak docílí posílení imunity.

Byliny, koření i přístup „jídlo jako lék“ se označují jako „alternativní cesta“ léčby. Ale jak dlouho je tu s námi moderní medicína?

Moderní medicína má svá úskalí. Nesmíme zapomínat, že řada léčiv nemoc neléčí, ale pouze zastírá její příznaky a nemoc tak později může propuknout ještě s větší rázností. Centrem naší imunity jsou právě střeva společně se svým střevním mikrobiomem – důležitými mikroorganismy, kterým se chemické látky (a léky) nelíbí a mohou jej poškodit. Oslabením mikrobiomu podkopáváme vlastní imunitu. Podpora střev, našich bakterií a dlouhodobé zdraví spojuje ten nechemický přístup – dobré jídlo a přírodní medicína. A jako bonus tenhle přístup šetří vaši peněženku.

WUGI tradiční recepty jako první pomoc při nemoci

Tradiční recepty pro posílení při nemoci i pro každý den

1. Zlaté mléko dle Ajurvédy (Golden milk)

Ajurvédský tradiční sladký kořeněný nápoj s léčebnými účinky. Moderní medicína jen potvrdila synergii koření, které má v této kombinaci mnohonásobně vyšší účinky, než jsou-li užívány samostatně.

  • 1 hrnek kvalitního plnotučného mléka (příp. rostlinného)
  • 1 ČL mleté kurkumy
  • ½ ČL mleté skořice (nebo 1 palička celé)
  • ¼ ČL sušeného zázvoru (nebo pár kousků čerstvého)
  • 1 PL medu
  • 1 ČL másla (ghee, kokosového oleje)
  • špetka pepře (cayennský nebo černý)

Ingredience bez medu vložte do hrnce, zahřejte k varu a minutu povařte. Poté zlaté mléko přeceďte do hrnku a po vychladnutí (max. 40 °C) přidejte med.

Pozn. V Ajurvédě je mléko lékem. V Indii jsou krávy posvátné a zacházení s nimi tak často vypadá jinak, než se děje při konvenčním chovu. To se pak odvíjí na kvalitě mléka. Zároveň existují dva typy mléka – A1 a A2, které se liší chemickými vlastnostmi (změna v aminokyselinovém řetězci) a stravitelností. Mléko A2 je více podobné mlékumateřskému a pro nás snáze stravitelné, naopak mléko A1 je spojeno s laktózovou intolerancí. Různá plemena krav produkují různý poměr mlék A1 a A2. Mléko A2 (to snáze stravitelné) obsahuje hl. plemeno Guernsey, dále (asi poměr 50:50 mléka A1:A2) má plemeno Jersey (Brňáci, zkuste Bogarovo hospodářství – odkaz zde) a Česká stračena, nejhůře (převaha A1 mléka) je u Holštejnského plemene. Právě Holštejnské plemeno je díky největší dojnosti nejvíce zastoupeným plemenem ve velkochovu. Mléko volte vždy čerstvé, nejlépe nehomogenizované a v BIO kvalitě. Pokud hledáte kvalitní fermentované mléčné výrobky, vyzkoušejte domácí mléčný kefír a přípravu zlatého smoothie z něj.

WUGI Zlaté smoothie s vanilkou

2. Poctivý vývar

Pokud vám rodiče jako nemocným vařili vývar, věděli, co dělají. Kostní vývar je nejen skvělým vyprošťovákem po náročném večírku, ale dokonalou výživovou bombou: dávka vitamínůminerálůkolagenu glutaminu, které patří k nejdůležitějším živinám uzdravující střevní sliznici.

Vývar můžete vypít samotný (jako čaj) nebo přidat do něj libovolné koření (na prohřátí např. zázvor, pepř, kurkumu; na kašel a zklidnění dýchacích cest majoránku, oregano, tymián; silně proti-bakteriální rozmarýn). Pro nevšední zážitek nahraďte vývarem mléko v receptu „Zlaté mléko dle Ajurvédy“.

3. Ajurvédský čaj na nachlazení (zázvorový čaj jinak)

Zázvor při léčení nesmí chybět a v kombinaci s ibiškem tento čaj neomrzí. Ibišek je zásoba vitamínu C, působí jako prevence onemocnění močových cest, pomáhá při žaludečních křečích a jak jinak – zlepšuje celkovou obranyschopnost.

  • 1 PL nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 PL sušeného ibišku
  • 1 – 2 paličky skořice
  • 3 hrnky vody
  • na doslazení: med nebo čerstvá pomerančová šťáva

Všechny ingredience vložte do hrnce, přiveďte k varu a pár minut (cca 3 – 5) povařte. Po vychladnutí (max. 40 °C) můžete dosladit medem nebo pomerančovou šťávou.

WUGI Ajurvédský čaj: tradiční recepty jako první pomoc při nemoci

4. Kitchari

Opět z Ajurvédy – tradiční porkm, který znamená mix dvou obilovin. Kitchari je snadno stravitelný, avšak výživný a ideální pro regeneraci.

  • 1 PL ghee (přepuštěné máslo)
  • ½ šálku rýže basmati
  • 1 šálek žlutých mung fazolí, půlených (mung dal)
  • cca 6 šálků vody
  • 3 ČL kmínu (římského)
  • 3 ČL koiandru
  • 3 ČL fenyklu
  • 3 ČL kmínu
  • ½ ČL kurkumy
  • zelenina dle chuti (mrkev, celer, špenát atd.)
  • sůl
  • koriandr

Rýži i fazole důkladně (několikrát) propláchněte. (Rýže i fazole by se měly vařit společně, pokud odhadujete vaření jedné či druhé suroviny na delší dobu, tu rychleji uvařenou přidejte do hrnce později, abyste ji příliš nerozvařili. Fazole si můžete také dopředu namočit.) Do hrnce dejte přepuštěné máslo, přidejte koření a míchejte cca minutu. Přidejte rýži a fazole a promíchejte s okořeněným máslem. Směs zalijte vodou a vařte za občasného promíchání. Podle potřeby přidejte během vaření vodu. Dle chuti přidejte zeleninu (nejprve kořenovou zeleninu např. mrkev, celer, na závěr listovou – špenát). Dobrou chuť!

5. Fermentované potraviny: kimčchi a další

Tradiční korejská fermentovaná zelenina kimčchi, která se skládá nejčastěji z čínského zelí, bílé ředkve, cibule, zázovru, česneku, chilli, soli a rybí omáčky. Modifikací této verze existuje spousta - bez rybí omáčky, s přídavkem jablek i jiného koření. Kimčchi se nejí samotné (chuť je opravdu silná), ale jako příloha k jídlům. Kimčchi si můžete koupit nebo vyrobit doma  během pár týdnů, kdy necháte směs zeleniny a koření prokvasit stejně, jako když výrobíte kvašené zelí. Stejně tak vám může pomoc kysané zelí a jiné směsi kvašených zelenin (nepasterizované a bez siřičitanů) nebo fermentované nápoje, které můžete zařadit do svého jídelníčku denně. Během fermentace vznikají v jídle či nápoje zdraví prospěšné kyseliny, výsledné produkty se hemží hodnými (probiotickými) druhy bakterií a v zelenině je navíc dávka prebotické vlákniny, která střevní bakterie vyživuje.

TIP na závěr

Do receptů můžete přidat také prášek z medicinálních hub, jako je reishi nebo cordyceps, které silně stimulují naši imunitu. Mají protizánětlivé a protinádorové působení, posilují psychické funkce, paměť, podporují detoxikaci organismu a funkci jater, zlepšují kvalitu spánku a mnohé další. Ne nadarmo se jim přezdívá jako houbynesmrtelnosti.

Recepty pro každý den, které v sobě skrývají ozdravnou sílu fermentace, můžete shlédnout zde. Na zdraví!

 

Zdroje:

Koření a účinky:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4639/abstract

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-211-hibiscus.aspx?activeingredientid=211&activeingredientname=hibiscus

Vývar, glutamin:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369670/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8974125

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454963/

Medicinální houby:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585368/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22593926

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22696372

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909570/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/

Typy mléka:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27039383