Co je vodní kefír? Veganská alternativa k mléčné klasice. Jemně perlí na jazyku, je bohatý na hodné probiotické bakterie a jeho výslednou chuť můžete ovlivnit použitým ovocem. Vitamínový shot, který si vyrobíte přesně podle své chuti, s minimem úsilí a za babku. Vyzkoušejte naši oblíbenou kombinaci zázvor + citron + tymián. Vaše střeva budou skákat radostí. 

Co je to vodní kefír

Vodní kefír je osvěžující fermentovaný nápoj plný živých kultur, sladce-kyselý a lehce perlí. Někomu připomíná burčák, dalšímu jahodovou nebo malinovou limču. Stačí vám pouze Wugi vodní kefírové kultury, převařená voda, trochu cukru, podle chuti ovoce a případně plátek citronu. Záleží na vašich chutích, protože kombinací je nespočet.

Jak vodní kefír vzniká?

Jednoduše. Kefírové kultury fermentují sladkou vodou a práci odvedou za nás. Kefírové kultury požírají cukr a mění ho - třeba na bublinky (oxid uhličitý) a kyselinu octovou. Ze sladké vody se tak stává vodní kefír - fermentovaný nápoj s minimem zbytkového cukru. Je osvěžující, plný probiotik a jedinečný. My mu propadli.

Levandulový vodní kefír WUGI

Vodní kefírové kultury existují ve formě Tibi krystalků (nazývané též jako japonské mořské krystaly, živá zrnka, vodní kefírová zrna) nebo jako lyofilizované kefírové kultury (v prášku). O rozdílech mezi těmito kulturami, se dočtete zde.

Co vodní kefír umí?

Podporuje zdraví střev. Na to jsou fermentované potraviny a nápoje skvělé. A ruku na srdce, kdo z nás jí denně kysané zelí - takové to domácí, živé, nepasterizované a bez siřičitanů? V předchozím článku si můžete přečíst, jak zdraví střev souvisí se zdravým celého těla.

Vodní kefírové kultury (tibi krystaly či lyofilizované kefírové kultury) jsou tvořeny přátelskou kulturou bakterií a kvasinek, kterým k životu stačí pouze voda s cukrem. Mikroorganismy sladkou vodu zkvasí – cukr (sacharózu) rozloží nejprve na jednodnoduché cukry (glukózu a fruktózu) a ty dále rozkládají na kyseliny (např. kyselinu octovou a mléčnou), bublinky (oxid uhličitý) a v malé míře taky na alkohol (množství se odvíjí od délky fermentace, může se pohybovat okolo 1 %).

Vodní kefír obsahuje živé kefírové kultury - probiotické bakterie a podle použitých surovin pro přípravu, jako je přírodní cukr, sušené ovoce, bylinky, i celou řadu vitamínů, např. vit. C, kyselinu listovou, B1, B6, B12) a minerálů (hořčík, vápník, mangan a další).

Domácí vodní kefír WUGI - jablečno-limetkový

Co je na kefíru to nejlepší?

Právě to, že je fermentovaný a živý nápoj. Je vegan, neobsahuje laktózu ani žádnou chemii. Je to takový přírodní ionťák

WUGI vodní kefír obsahuje:

  • prospěšná živá probiotika,
  • enzymy bakterií podporující trávení,
  • postbiotika - látky, které bakterie do nápoje během fermentace produkují, ty mají celou řadou účinků, jako je pozitivní ovlivnění střevního prostředí a naší imunity, potlačení růstu nepřátelských bakterií, protizánětlivé účinky, podpora regenerace buněk a zlepšení trávení,
  • organické kyseliny, které příznivě ovlivňují prostředí v trávicím traktu, také zabraňují růstu patogenních mikroorganismů, zpomalují vstřebávání cukru do krve a snižují glykemický index potravin,
  • řadu vitamínů a minerálů.
Skvěle nahradí chemické sodovky, dobarvované nápoje, sladké limonády i umělá pitíčka pro děti.
Vodní kefír je podobný kombuše, ale přesto je jiný. V čem se liší vodní kefír a kombucha?.

Jak je to s obsahem cukru a alkoholu ve vodním kefíru?

Obsahu cukru v hotovém vodním kefíru se nemusíte bát, postupnou přeměnou cukru je jeho výsledné množství nízké. Při doporučeném postupu přípravy odpovídá 0,5l kefíru asi 100 ml coca coly. Avšak pokud vezmeme v úvahu chemické složení coca coly, nelze ji s domácím vodním kefírem vůbec srovnávat.

Malé množství alkoholu se během fermentace tvoří. V čerstvě připraveném kefíru je ho nejméně (asi do 1 %), ale při delší fermentaci a vlivem skladování může alkohol narůst až k 1 - 1,5 %, pak by sklenice (200 ml) vodního kefíru odpovídala asi 50 ml piva.

Aby kefír alkohol neobsahoval, zvolte kratší dobu fermentace.

Další využitelnost vodního kefíru

Vodní kefír je možné využít u řady nejrůznějších receptů. Zkuste jej použít s kypřícím práškem nebo sodou do těsta a výsledek bude nadýchaná a vláčná buchta. Těsto můžete i několik hodin dopředu nafermentovat a rozložit látky, které jsou pro naše tělo těžce stravitelné. Kypřící prášek nebo sodu přidejte až těsně před pečením. Pokud hrnek vodního kefíru přidáte při namáčení luštěnin nebo obilovin, bakterie udělají tu nejtěžší práci za vás a vy se můžete těšit na krásně předtrávenou potravu.

Fermentování není nuda

Příchutě jsou nekončící, a tak naši sbírku receptů neustále doplňujeme. Smlsnout si můžete na:

Domácí WUGI kefír

Pokud potřebujete s kefírováním, výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

Zdroje:

LAUREYS, David a Luc DE VUYST. Water kefir as a promising low-sugar probiotic fermented beverage. Archives of Public Health. 2014, 72(Suppl 1), P1-. DOI: 10.1186/2049-3258-72-S1-P1. ISSN 2049-3258. 

DE LOS REYES-GAVILÁN, Clara G., María FERNÁNDEZ, John Andrew HUDSON a Riitta KORPELA. Role of Microorganisms Present in Dairy Fermented Products in Health and Disease. BioMed Research International. 2015, 2015(204173), 2. DOI: 10.1155/2015/204173. ISBN 10.1155/2015/204173.

FERNÁNDEZ, María, John Andrew HUDSON, Riitta KORPELA a Clara G. DE LOS REYES-GAVILÁN. Impact on Human Health of Microorganisms Present in Fermented Dairy Products: An Overview. BioMed Research International. 2015, 2015(412714), 13. DOI: 10.1155/2015/412714. ISBN 10.1155/2015/412714.

SELHUB, Eva M, Alan C LOGAN a Alison C BESTED. Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology. 2014, 33(1), 2-. DOI: 10.1186/1880-6805-33-2. ISSN 1880-6805.