Sladký elixír pro podporu imunity – to je smoothie z červené řepy a vodního kefíru. Smoothie totiž nemusí být jen zelené :) Chutná a léčí.

Vodní kefír poskytuje tělu prospěšné bakterie a jejich produkty, jako např. enzymy, podporuje zdravé trávení a příznivě moduluje imunitu. Betanin, červené barvivo z řepy, má protizánětlivé a čistící účinky. Působí jako antioxidant, brání poškození DNA, reguluje naše geny, inhibuje růst nádorů a působí zde jako prevence i lék. Zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu (oxidovaný LDL cholesterol je ten nebezpečný, ne cholesterol sám o sobě), udržuje zdravé cévy a správnou hladinu tuků v krvi. Aktivuje červené krvinkyzlepšuje zásobování buněk kyslíkem, pomáhá při stavech psychické i fyzické únavy a urychluje regeneraci. Červená řepa dokáže celkově zlepšit zdravotní stav díky přítomnosti dalších látek, vitamínů a minerálů. Díky protizánětlivému efektu léčí chronické obtíže a působí jako prevence civilizačních onemocnění. Navíc přispívá k optimističtější náladě. :)

Řepa pomáhá tělo zbavit toxinůzlepšit stav pleti a vlasů. Společně s přátelskými bakteriemi z vodního kefíru léčí zácpu a trávicí obtíže a podporují zdravý střevní mikrobiom. A zdraví začíná právě v našich střevech.

vodní kefír a řepa

Není divu, že řepa je hlavním pomocníkem u vážných onemocnění. Mimo to její sladká chuť je univerzální do sladkých i slaných receptů, jako je právě vodní kefír s řepou - samotný, s melounem, medem či jablkem či třeba ve fermentovaných ovesných vločkách. Skvělé je také řepové caprese – místo rajčat použijte plátky (nejlépe pečené) červené řepy, chutná dokonale.

Oslavujte své zdraví každý den!

Pokud potřebujete s kefírováním, výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy