Mléčný i vodní kefír jsou fermentované probiotické nápoje vzniklé činností kefírových kultur. Tepelně neupravený kefír obsahuje živá probiotika, které mají pozitivní vliv na naše střevo.

Právě střevo je pro naše zdraví základním kamenem, ve kterém se nachází celý ekosystém hodných mikroorganismů (přes 2 kg!) ovlivňující všechny tělní funkce. Tento tzv. střevní mikrobiom je považován za nově objevený orgán, který určuje naši odolnost vůči nemocem, náš vzhled, chutě i náladu! V dnešní době průmyslově zpracovaných potravin a přemírou antibiotik je třeba si jej začít hýčkat. Vyplatí se to!

Samotný původ slova kefír nám napoví. Pojmenování vzniklo pravděpodobně z tureckého slova keyif znamenající dobrý pocit či potěšení, a to proto, jak se lidé po vypití kefíru cítili.

Recept: Avokádová pěna s kefírem a kokosem

Avokádová pěna s kefírem a kokosem

Proč fermentovat?

Fermentované potraviny obsahující živé kultury (mikroorganismy – bakterie a kvasinky), jako jsou kefíry, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi nebo třeba tempeh, působí jako kouzelný proutek na naše střeva. Podporují správné složení naší střevní mikroflóry, zlepšují funkci imunitního systému, usnadňují trávení, udržují zdravý trávící trakt, dodávají nám více energie a povzbuzují náladu.

Fermentovaná jídla jsou lépe stravitelná, jelikož mikroorganismy produkují enzymy, kterými štěpí cukry a škroby a odstraňují tzv. anti-živiny – ty nám blokují vstřebávání různých vitamínů a minerálů. Fermentované potraviny tyto anti-živiny neobsahují, proto jsou pro nás výživově hodnotnější, plné snadno vstřebatelných vitamínů a minerálů, méně alergenní a snadnější na trávení.

Fermentace je přirozený proces starý tisíce let, který sloužil k uchovávání potravin. Mikroorganismy se živí cukrem v daných potravinách a rozkládají ho na jiné látky – například kyseliny. Vzniklý produkt je kyselejší a obsahuje hodné bakterie, díky čemuž je méně náchylný ke kažení a rozmnožování nežádoucích bakterií. Dnes již sice máme ledničky, ale bez fermentace by nevznikly sýry, jogurty, pivo ani víno. A to by byla škoda.

Recept: Jahodový vodní kefír

Jahodový vodní kefír WUGI

Domácí vs. kupované kefíry

Domácí kefír lze popsat třemi slovy: čerstvost, kvalita a cena!

Kefír si doma připravujete vždy čerstvý a máte kontrolu nad surovinami použitými pro přípravu – ať už je to v případě mléčného kefíru třeba čerstvé BIO mléko (jakékoli živočišné) nebo přírodní cukr a organické ovoce pro přípravu toho vodního. Zároveň máte kontrolu nad teplotou přípravy. Důležité enzymy i prospěšné bakterie v nápojích jsou při teplotě nad cca 40°C zničeny. Pasterované potraviny ze supermarketu – to jsou ty, které byly upraveny vysokou teplotou – ačkoli vznikly fermentací, už enzymy ani probiotika neobsahují.

(A proč jsme podlehli domácí přípravě kefíru si můžete přečíst v článku 5 důvodů proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to.)

Čerstvý, poctivý domácí kefír skutečně víc než jen chutná. Udělejte pro sebe něco dobrého! :)

Recept: Kurkumové smoothie s kokosovým kefírem

Kurkumové smoothie s kokosovým kefírem WUGI (vegan)

Pokud potřebujete s kefírováním, výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

Zdroje:

DE LOS REYES-GAVILÁN, Clara G., María FERNÁNDEZ, John Andrew HUDSON a Riitta KORPELA. Role of Microorganisms Present in Dairy Fermented Products in Health and Disease. BioMed Research International. 2015, 2015(204173), 2. DOI: 10.1155/2015/204173. ISBN 10.1155/2015/204173.

FERNÁNDEZ, María, John Andrew HUDSON, Riitta KORPELA a Clara G. DE LOS REYES-GAVILÁN. Impact on Human Health of Microorganisms Present in Fermented Dairy Products: An Overview. BioMed Research International. 2015, 2015(412714), 13. DOI: 10.1155/2015/412714. ISBN 10.1155/2015/412714.

SELHUB, Eva M, Alan C LOGAN a Alison C BESTED. Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology. 2014, 33(1), 2-. DOI: 10.1186/1880-6805-33-2. ISSN 1880-6805.