Často kladené otázky

I když se velmi snažíme, můžeme na něco zapomenout. Pokud jste zde nenašli odpověď na vaši otázku, nebojte se nám napsat na e-mail info@wugi.cz

Vodní kefír

Jak vzniká vodní kefír?

Vodní kefír vzniká činností vodních kefírových kultur – tzv. fermentací. Kefírové kultury požírají cukr ve vodě a mění jej např. na kyselinu octovou a oxid uhličitý. Ze sladké vody se tak stává osvěžující snadno stravitelný vodní kefír.

Kolik vody a cukru musím přidat k vodnímu kefírovému prášku?

Při prvním použití sáčku s kefírovými kulturami použijte 1 litr vody a 3 polévkové lžíce cukru. Tímto se kefírové kultury správně „aktivují“. Při opakované přípravě za použití hotového kefíru můžete používat libovolné množství vody (do maximálně 1 litru) a odpovídající množství cukru (zachovejte poměr na 1 litr vody – 3 polévkové lžíce cukru).

Musím k přípravě vodního kefíru používat citron a sušené ovoce?

Citron a sušené ovoce jsou k přípravě kefíru vhodné. Citron lehce okyseluje nápoj, chrání ho tak před kontaminací jinými bakteriemi a citronová kůra navíc obsahuje hodně vápníku – důležitého pro nás i kefírové kultury. Sušené ovoce slouží jako přídatný zdroj cukru a dalších důležitých minerálů (draslíku, hořčíku a dalších). K přípravě používejte vždy chemicky neošetřené suroviny, případě citron oloupejte a sušené ovoce spařte horkou vodou.

Můžu místo citronu použít pomeranč, limetku nebo grepfruit?

Ano, můžete vyzkoušet i jiné ovoce, ale hotový kefír se pak může lehce lišit ve vlastnostech i chuti. Záleží na vašich zkušenostech. Ovoce používejte vždy chemicky neošetřené nebo oloupané.

Hotový kefír chutnal nahořkle, je to v pořádku?

Citrónová kůra může způsobit nahořklou chuť kefíru. Pokud Vám nahořklá chuť nevyhovuje, citron nepoužívejte. Naopak doporučujeme zkoušet různé druhy sušeného ovoce – skvělou volbou jsou proslazené sušené brusinky.

Jak moc mohu naplnit sklenici při přípravě kefíru?

Sklenici plňte 2 cm pod okraj, ponechejte v ní tak prostor pro správný proces fermentace (kvašení). Pokud sklenici zcela naplníte, víčko neutahujte, příp. nápoj překryjte kapesníkem a zagumičkujte.

Jak dlouho zabere příprava vodního kefíru?

Sáček s vodními kefírovými kulturami pouze nasypete do vody s cukrem a směs ponecháte stát 48 hodin. Po 48 hodinách je váš kefír hotov. Při opakované přípravě kefíru (pomocí hotového vodního kefíru) ponechte směs stát v rozmezí 24 hodin (pro sladší chuť) až 72 hodin (pro kyselejší chuť). S délkou přípravy klesá sladkost kefíru. Kefír během přípravy ochutnávejte a zjistěte, při jaké délce přípravy Vám chutná nejvíc.

Při jaké teplotě by měl být kefír připravován?

Kefír by měl být připravován při pokojové teplotě (20 – 28°C). Obecně v teplejším prostředí probíhá fermentace rychleji než v chladnějším – v teple Vám tedy kefír vznikne dříve jak při přípravě v chladnějším prostředí.

Jak poznám, že je vodní kefír hotový?

První kefír připravený pomocí sáčku s vodními kefírovými kulturami je hotov za 48 hodin. Každá další várka připravena z hotového vodního kefíru je připravena obvykle za 24 – 72 hodin. Čím déle kefír necháte stát, tím bude méně sladký (kefírové kultury postupně pojídají obsažený cukr). Kefír během přípravy ochutnávejte a zjistěte, při jaké délce přípravy Vám chutná nejvíc.

Jak vodní kefír chutná?

Vodní kefír je osvěžující sladko-kyselý lehce perlivý nápoj, který se podobá jemné limonádě. Chuť záleží na druhu a množství použitých surovin (množství cukru, použité sušené ovoce a citron) a na délce fermentace (s délkou fermentace klesá sladkost kefíru). Někomu může připomínat nápoj Vinea, či velmi jemný nealko burčák. Vodní kefír si můžete jakkoliv přisladit či ochutit a použít ho jako základ pro přípravu limonád. Inspirujte se třeba našimi recepty.

Kolik kefíru mohu denně vypít?

Záleží na vás. Obecně doporučujeme 1 - 2 sklenice denně (0,5 l). Pokud jste dříve podobné nápoje (kefír, kombuchu atd.) nepili, začněte s menším množstvím, aby si vaše tělo postupně zvyklo. Kefír obsahuje zbytkový cukr, jehož množství se odvíjí od podmínek a délky fermentace.

Jaká je výživová hodnota vodního kefíru?

Na obale kefírových kultur sice máme uvedenou "výživovou hodnotu" pro prášek s kefírovými kulturami (kde hlavní složkou cukr jako jejich nosič - bez něj kultury skladovat nelze), ale tato výživová hodnota produktu neříká nic o výživové hodnotě hotového vodního kefíru. Při přípravě kefíru během fermentace kefírové kultury požírají cukr v nápoji a mění jej na organické kyseliny, oxid uhlčitý a další látky. Výživová hodnota hotového vodního kefíru se odvíjí od množství cukru, který byl pro přípravu použit, délky fermentace a rychlosti, s jakou kefírové kultury pracují - obecně - čím déle fermentaci necháte probíhat, tím méně v něm bude cukru. Když jsme v laboratoři nechali změřit množství zbytkového cukru u několika vzorků hotového vodního kefíru, vycházely hodnoty okolo 10 - 20 g/l (= směs jednoduchých cukrů glukóza a fruktóza, které vznikly z cukru sacharózy). Pro srovnání má litr coca coly 106 g cukru, ochucená minerálka nebo nealkoholické pivo okolo 42 g/l. Vypijete-li denně 0,5l vodního kefíru, odpovídalo by to cukrem asi 100 ml coca coly, avšak vliv přírodního fermentovaného nápoje vs. chemické sodovky na zdraví se moc srovnávat nedá :)

Kdy je nejlepší vodní kefír pít?

Kefír můžete pít samotný i při jídle. Doporučujeme jej pít chvilku před jídlem či s jídlem.

Jakou vodu mám použít na přípravu vodního kefíru?

Kefír může být připraven z kohoutkové vody – tu nejlépe převařte a nechte vychladnout, popř. ji nechte několik hodin odstát, aby vyprchal obsažený chlor. Příliš chlorovaná voda by mohla kefírové kultury oslabit a příprava kefíru by se tak nemusela podařit. Můžete použít i balenou minerální vodu. Nepoužívejte vodu destilovanou či jiný druh filtrované vody, která má nízký obsah minerálů. Minerální látky jsou potřebné jak pro nás, tak pro kefírové kultury.

Jakou teplotu by měla mít voda pro přípravu kefíru?

Voda pro přípravu by měla být pokojové teploty – maximálně 29°C. Voda o teplotě 30°C a více by mohla kefírové kultury poškodit a kefír by nemusel vůbec vzniknout.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

K přípravě kefíru můžete používat jakýkoli druh cukru – bílý, hnědý, třtinový, kokosový, popř. sirupy (datlový, javorový). Bílý cukr obsahuje nejméně minerálů, doporučujeme proto nerafinované přírodní varianty (např. třtinový cukr). Cukry i sirupy můžete kombinovat. Určitě doporučujeme vyzkoušet různé druhy cukrů i sirupů, díky kterým Vám může vzniknout kefír zajímavých chutí.

Mohu použít pro přípravu kokosové mléko?

"Vodní" kefír z kokosového mléka jsme zkoušeli a povedl se. Kokosový kefír jsme připravili z kokosového mléka a vodních kultur (bez přidaného cukru či ovoce). Byl jemně perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Doporučujeme vyzkoušet.

Jaké druhy oslazené vody (kromě obyčejné vody s cukrem) mohu pro přípravu používat?

Vodní kefírové kultury se živí cukrem, přefermentují vám tedy např. i ovocné nebo zeleninové šťávy, džusy nebo kokosovou vodu, příp. i rostlinné mléko. Avšak pozor, vadí jm chemie. Používejte vždy přírodní šťávy bez konzervantů a jiných látek, které by je mohly poškodit.

Můžu místo cukru použít stévii nebo jiná sladidla?

Ne, náhradní sladidla ani stévie neobsahují žádnou energii a kefírové kultury by vyhladověly. Kefír by vám tudíž nevznikl.

Jaké sušené ovoce mám použít na přípravu kefíru?

K přípravě kefíru můžete zvolit jakýkoli druh sušeného ovoce. Používejte však vždy ovoce nesířené nebo je spařte horkou vodou – síra by mohla kefírové kultury poškodit a kefír by pak nemusel mít správnou kvalitu. Vhodné jsou sušené meruňky, fíky, rozinky, datle, brusinky i lyofilizované ovoce, jako maliny, jahody či černý rybíz. Zkoušejte a objevte svou oblíbenou příchuť!

Jsou vodní kefírové kultury bezmléčné?

Ano, kefírové kultury jsou bezmléčné, neobsahují laktózu. Jsou veganskou alternativou k mléčnému kefíru.

Co když trpím laktózovou intoleranci?

Vodní kefír ani vodní kefírové kultury neobsahují laktózu, můžete si ho bez problémů dopřát.

Kolikrát připravím kefír s 1 sáčkem kefírových kultur? Kdy bych měl/a začít používat nový sáček?

S jedním sáčkem vodních kefírových kultur můžete připravit až 10 litrů vodního kefíru. Použitím hotového vodního kefíru můžete přípravu zopakovat až 10x. Počet opakování závisí na hygienických podmínkách, podmínkách přípravy a kvalitě surovin, které používáte pro přípravu. Po několika opakováních se kefírové kultury oslabí a je vhodné použít nový sáček s kulturami. Oslabení poznáte tak, že kefír bude vznikat pomalu a nápoj bude zůstavat spíše sladký.

Jaký typ nádoby doporučujete pro přípravu kefíru?

K přípravě kefíru jsou nejvhodnější skleněné či keramické nádoby, popř. lze použít nádoby z nezávadného plastu. Nepoužívejte nádoby kovové. My jsme si oblíblili naši 1,1l WUGI sklenici z pevného skla s patentním uzávěrem.

Odjíždím pryč, ale přípravu jsem stihnul zopakovat jen párkrát. Mohu hotový kefír odložit?

Pokud odjíždíte cca na víkend pryč, ke 200 ml hotového kefíru doplňte vodu a cukr dle návodu a kefír vložte do lednice, kde se fermentace prakticky zastaví. Po návratu vytáhněte kefír z lednice a nechte jej fermentovat při pokojové teplotě. Kefírové kultury možná budou potřebovat více času na obnovení fermentačního procesu. Podpořte je nějakým kvalitním sušeným ovocem (třeba lyofilizovanými jahodami nebo malinami) a mějte strpení. Ve většině případů by měl proces přípravy opět fungovat.

Mohu pro přípravu použít i menší či větší sklenici jak 1,1 l?

Můžete. Nádobu zcela nenaplňujte, ale nechte v ní místo pro vzduch (cca 2 - 3 cm pod okraj). 

Jak dlouho mohu hotový kefír skladovat než se zkazí?

Hotový kefír doporučujeme skladovat v lednici a vypít do 2 dnů od přípravy. Uložený v lednici však vydrží třeba i týden a déle. Fermentace je konzervační proces, při dodržení hygienických podmínek se vodní kefír nekazí. Pamatujte, že ačkoli se fermentace v lednici značně zpomalí, stále může probíhat a hotový kefír může po pár dnech chutnat o něco kyseleji, než na začátku - to však neznamená nic jiného, než že kefírové kultury pokračují v pojídání cukru. 

Obsahuje vodní kefír alkohol?

Při fermentaci se alkohol tvoří, v případě použití WUGI vodních kefírových kultur však minimálně. Při dodržení základního postupu přípravy dle obalu jsme opakovaně naměřili obsah alkoholu pod 0,1 % (pro srování nealko pivo obsahuje do 0,5 % alkoholu). Při přípravě vodního kefíru z Tibi krystalů (= nejsou naše kultury) se většinou setkáme s vyšším množstvím akoholu, některé zdroje uvádí i až ke 2 %. To je také důvod, proč jsme pro děti v naší rodině začali připravovat vodní kefír z WUGI kultur a ne Tibi krystalů.

Mohou vodní kefír děti?

Vodní kefír je fermentovaný nápoj (podobně jako mléčný kefír, avšak bez laktózy), nevidíme důvod, proč by jej děti nemohli začít zkoušet. Od 1 roku můžete zařadit vodní kefír po čajových lžičkách a postupně množství navyšovat. Alkohol ve vodním kefíru z WUGI kultur prakticky nevzniká - viz. předchozí otázka.

 

Mléčný kefír

Jak vzniká mléčný kefír?

Mléčný kefír vzniká činností mléčných kefírových kultur – tzv. fermentací. Kefírové kultury požírají cukr v mléce (laktózu) a mění jej na kyselinu mléčnou a další látky. Z mléka se tak stává lépe stravitelný kefír bohatý na probiotické organismy, snadno dostupné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky.

Kolik mléka potřebuji k přípravě mléčného kefíru pomocí kefírových kultur?

Obsah sáčku s mléčnými kefírovými kulturami vysypejte do 1 litru mléka. Tímto se kefírové kultury „aktivují“ a při opakované přípravě pomocí hotového kefíru použijte libovolné množství mléka (do maximálně 1 litru).

Jak moc mohu naplnit sklenici při přípravě kefíru?

Nádoby či sklenice zcela nenaplňujte, ponechte v ní trochu prostoru pro vznikající vzduch během procesu fermentace (kvašení). Pokud sklenici zcela naplníte, víčko neutahujte nebo sklenici během přípravy párkrát otevřete, aby mohl uniknout vznikající vzduch.

Jak dlouho zabere příprava mléčného kefíru?

Kefírové kultury pouze nasypete do mléka a směs necháte 48 hodin stát. Po 48 hodinách je kefír obvykle hotov. Při opakované přípravě pomocí hotového kefíru je nová dávka kefíru hotová za 24 hodin. Někdy se může stát, že kefír vznikne o pár hodin dříve či později - závisí to na podmínkách přípravy, jako je teplota okolí, teplota použitého mléka i jeho kvalita. Pokud při prvotní přípravě je kefír i po 48 h stále řídký, nechte jej ještě pár hodin stát. Naopak - začne-li se kefír "srážet" a tvořit dvě fáze, vznikl dříve (většinou z důvodu vyšší teploty). Jak postupovat v tomto případě se dočtete níže.

Při jaké teplotě by měl být kefír připravován?

Kefír by měl být připravován při teplotě mezi 20 – 28°C, přičemž 22°C je optimum. Obecně v teplejším prostředí probíhá fermentace rychleji než v chladnějším – v teple kefír vzniká dříve jak při nižších teplotách.

Jak poznám, že je mléčný kefír hotový?

První kefír připravený pomocí kefírového prášku je normálně hotov za 48 hodin (při vyšší teplotě může vzniknout dříve, při nižší o pár hodin později). Každá další várka připravena z hotového kefíru je hotová obvykle za 24 hodin. Čím déle kefír necháte stát, tím bude méně sladký. V průběhu přípravy můžete kefír ochutnávat a zjistit si, jaká doba pro přípravu kefíru je podle vás ideální.

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu kefíru?

Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé mléko v BIO kvalitě.

Mohu použít pro přípravu kokosové mléko?

"Mléčný" kefír z kokosového mléka jsme zkoušeli a příprava se zadařila. Kokosový kefír (z kokosového mléka) byl jemně perlivý, kyselkavý a osvěžující. Určitě stojí za zkoušku. Vzhledem k tomu, že však kokosové mléko neobsahuje laktózu, kterou se především mléčné kefírové kultury živí, nejsme si jisti, kolik příprav (opakování) se vám při použití pouze kokosového mléka podaří. Počet opakování a připravených litrů kefíru na obale se vztahuje k základnímu návodu s živočišným mlékem obsahujícím laktózu.

Jakou teplotu by měla mít mléko pro přípravu kefíru?

Mléko pro přípravu by mělo být pokojové teploty – maximálně 29°C. Čím je mléko teplejší nebo čím vyšší je teplota u vás doma, tím rychleji fermentace probíhá a může dojít k přefermentování a srážení mléka (není na závadu) - celý článek o tomto problému najdete zde. Mléko o teplotě 30°C a více by mohlo kefírové kultury poškodit a kefír by nemusel vůbec vzniknout.

Jsou mléčné kefírové kultury bezmléčné?

Ano, mléčné kefírové kultury jsou bezmléčné, avšak mohou obsahovat stopy laktózy. Můžete experimentovat s rostlinnými mléky, avšak tato příprava se ne vždy vydaří. Přípravu mléčného kefíru z bezlaktózových mlék spíše nedoporučujeme. Skvělou alternativou mléčného kefíru je vodní kefír.

Co když trpím laktózovou intoleranci? 

Hotový mléčný kefír obsahuje minimální množství laktózy, jelikož při fermentaci mléka se většina laktózy rozloží. Spousta lidí s intolerancí na laktózu může kefír bez problému užívat a navíc po pravidelném užívání pozorovali zlepšení těchto problémů. V kefíru se totiž nachází bakterie mléčného kvašení, které případnou zbytkovou laktózu pomohou strávit. Snášenlivost kefíru je ale individuální záležitost a obsah laktózy v hotovém kefíru vždy závisí na podmínkách přípravy. Pokud trpíte těmito zdravotními problémy, buďte při zkoušení velmi opatrní nebo vyzkoušejte naši skvělou bezmléčnou alternativu – vodní kefír.

Kolikrát připravím kefír s 1 sáčkem kefírových kultur? Kdy bych měl/a začít používat nový sáček?

S jedním sáčkem mléčných kef.rových kultur můžete připravit až 30 litrů mléčného kefíru. Použitím hotového kefíru můžete přípravu zopakovat až 30x. Po několika (destíkách) opakování se kefírové kultury oslabí a je vhodné použít nový sáček s kulturami. Oslabení poznáte tak, že kefír bude vznikat pomalu a chuťově bude zůstávat více mléčný. 

Jaký typ nádoby doporučujete pro přípravu kefíru?

K přípravě kefíru jsou nejvhodnější skleněné či keramické nádoby, popř. lze použít nádoby z nezávadného plastu. Nepoužívejte nádoby kovové.

Při přípravě se oddělila "voda" a "bílá část". Kefír se vysrážel v syrovátku a tvaroh. Co s tím?

Při vyšších teplotách (často v létě) se stává, že kefír fermentuje rychleji a začne se oddělovat syrovátka (voda) a tvaroh (bílá část). Jde o přirozený proces, kdy kefír zkrátka „přefermentoval“. Kefír nevyhazujte. Ačkoli neuplynula „předepsaná“ doba pro fermentaci, kefír je hotov. Fermentaci proto ukončete – kefír protřepejte (aby se části spojily) a odeberte 100 ml pro opakovanou přípravu. Zbylý kefír se pravděpodobně začne opět oddělovat, před konzumací jej promíchejte a můžete normálně pít. Více tipů, jak postupovat při oddělování částí, se dočete zde.

Co když potřebuji od kefíru chvíli pauzu? 

Tvorbu dalšího kefíru lze omezit množstvím doplňovaného mléka (ke 100 ml kefíru přidáte méně než 1 litr. mléka) Hotový kefír můžete dát také na pár dní do lednice, kde se fermentace zpomalí. Pohlídejte si pouze, aby se vám kefír nezačal srážet. 

Když odložím 100 ml kefíru pro opakovanou přípravu do lednice, nezkazí se? 

Můžete si 100 ml kefíru odložit do lednice na cca den až dva (každý "hotový kefír" je jiné kvality, nemůžeme tedy odhadnout, kolik zbylo v hotovém kefíru laktózy). Pohlídejte si, aby se vám odložený kefír nezačal srážet. Doporučujeme ke kefíru přidat trochu čerstvého mléka (aby kultury nehladověly), nechat pár hodin při pokojové teplotě a poté umístit do lednice, kde se fermentace zpomalí a kefír tak vydrží déle. Poté můžete na přípravu dalšího kefíru navázat.

Jak poznám, že mám použít další sáček kefírových kultur? 

Kefír se z mléka přestane tvořit - chuť bude zůstávat spíše sladká a kefír nebude houstnout (houstnutí však záleží také na druhu použitého mléka). V tomto případě je vhodné probudit k životu další přátelské bakterie.

Jak dlouho mohu hotový kefír skladovat než se zkazí?

Hotový kefír doporučujeme skladovat v lednici a vypít do 2 dnů od přípravy. Uložený v lednici však hotový mléčný kefír může vydržet i týden a déle. Fermentace je konzervační proces, přirozeně tedy přispívá k trvanlivosti. Doba trvanlivosti se však odvíjí od čerstvosti a kvality mléka, které jste pro přípravu použili, proto doporučujeme vypít hotový kefír co nejdříve. Pokud máte kefíru příliš a nestíháte jej pít, doporučujeme používat pro pířpravu méně mléka než celý litr a hotový kefír zužitkovat do receptů, jako je kefírová zmrzlina.

Proč si nekoupit hotový kefír v obchodě? 

Kefír v obchodě vás bude stát víc peněz, než pokud si jej budete připravovat doma (spočítali jsme to). V obchodě je běžně k dostání nízkotučný kefír, kdy odebráním tuku z mléka jste přišli o drahocenné vitamíny, minerály i jeho lahodnou chuť a sytící účinek. V horším případě se jedná o kefír doslazovaný cukrem či umělými sladidly a zkrášlen barvivy. Poctivý kefír prospěšný zdraví by měl být připraven z plnotučného mléka nejlépe v BIO kvalitě - díky takovému můžeme oslavovat své zdraví každý den.

Mohou mléčný kefír děti?

Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Mléčné kefírové kultury

Mléčné kefírové kultury

Koupit

Akce: 409 Kč 447 Kčza jedno balení

Vodní kefírové kultury

Vodní kefírové kultury

Koupit

Akce: 409 Kč 447 Kčza jedno balení

X

Chcete vědět, proč by měl být kefír součástí každé domácnosti?

Zaregistrujte se a získejte
E-BOOK ZDARMA a k tomu 5% SLEVU na první nákup!