Často kladené otázky

Můžu do vodního kefíru použít med místo cukru?

  • Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

Jaký máte rádi. Nejraději používáme nerafinovaný třtinový, ale můžete použít i klasický bílý, hnědý, panelu nebo sirupy neobsahující konzervanty (datlový, javorový). Pozor u kokosového cukru - viz další otázka.

Pozor s kokosovým cukrem! 

Zdá se, že samotný kokosový cukr kefírovým kulturám nesvědčí a po pár várkách kefír nechutný moc dobře. Doporučuji kokosový cukr míchat s obyčejným max. v poměru 1:1 (či méně kokosového) nebo cukr každou várku střídat - jednou dáme kokosový, poté obyčejný bílý nebo třtinový.

Více otázek k VODNÍMU KEFÍRU ZDE
 

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?

  • Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé  plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).

Mohou mléčný kefír děti?

  • Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Více otázek k MLÉČNÉMU KEFÍRU ZDE



Diskuse
Komentáře

Roman

Dobry den, prosim vas, mozem vzdy menit iny druh lyofilizovaneho ovocia? Napr., prvy vodny kefir som robil z l. visni, a teraz na druhy krat mozem zmenit l. ovocie za napr., jahody alebo ine l. ovocie? Potom, vzdy ovocie vyhadzujem alebo ho mozem pouzit viac krat? Stale sa zmienujem o l. ovoci. A posledna otazka, kolko gramov l. ovocia mam pouzit na 1L vodneho kefiru? Na druhy krat som pridal 20g jahod na 1L vodneho kefiru a skoro mi vybuchla lahev, ale pri prvom vodnom kefore som pridal cele balenie l. visni a lahev nevybuchla. Za skoru odpoved vopred dakujem.

Veronika

Dobrý den je možní proces pozastavit? Nedělat vodní kefír v kuse 3 týdný ale nějak ho "uspat" třeba na týden a pak zase pokračovat?
A jak to že je možno bakterie použít jen 3 týdny, ony pak umírají, nebo jak to funguje?
Děkuji moc za odpověď

Andrea Suchomelová

Dobrý den, můžete mi poradit výživové hodnoty na 100ml mléčného kefiru do kalorickych tabulek? Kolik obsahuje bílkovin, tuku, vlákniny, pokud je dělaný z obyčejného polotučného mléka?
Děkuji

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

během fermentování se snižuje obsah mléčného cukru laktózy, bakterie obohacují kefír o kyselinu mléčnou a různé mikroživiny, jako jsou vitamíny B. Je to proměnlivý proces a výživové hodnoty závisí na mléku použitém pro přípravu, ale při přípravě z plnotučného mléka jsou hodnoty cca následující:

100 ml kefíru: cca 50 kcal, 3 - 3,5 g tuku, 3,1 - 3,5 g bílkovin, kolem 4 gramů sacharidů.

Hezký den! 

Anna

Ivana Angyalossy

Dobrý den,
Prosím kdy budou v nabídce superpotraviny od značky The Organic Lab. Mám “zálusk” na některé prášky, a jsou již delší dobu vyprodané. Děkuji za odpověď.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

děkujeme za zájem! Doplnění zásob očekáváme co nejdříve, došlo bohužel k chybě při doručování, a tak zásoby naháníme někde na cestě, dodavatelé jsou přetíženi. Děkujeme za trpělivost a ozveme se vám, jakmile budou prášky doskladněny :)

Hezký den,

Anna

Jana

Dobrý den, je možné vyrobit kefír z bezlaktózového mléka, aby byl nadále bez laktózy? A co je nejlepší v případě, že bych chtěla, ať je v něm pak co nejnižší obsah cukru.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, Jano,

zkráceně se dá říci, že by to mohlo fungovat, ale nebude to ideální. Kefírové kultury se mléčným cukrem = laktózou živí, požírají ji a rozkládají na jednoduché cukry. Jelikož je v bezlaktózovém mléce laktóza rozložena, ale v mléce jsou stále jednoduché cukry, je možné, že by si kefírové kultury do určité míry přivykly na tyto jiné cukry a přežívaly i na nich, nebude to pro ně ale to pravé ořechové a nejsem si vlastnostmi výsledného kefíru jistá (chuť, hustota, příp. počet opakování příprav, jak se bude kefírovým kulturám na jiných cukrech dařit).
Protože principem tvorby kefíru je rozklad/přeměna laktózy, výsledný kefír jí obsahuje minimum - množství laktózy klesá s délkou fermentace. Protože kefír obsahuje méně laktózy a navíc obsahuje probiotika a jejich enzymy (které s rozkladem zbývající laktózy dále pomáhají), jsou tyto kefíry dobře snášeny.
Alternativou pak je příprava zcela bezmléčného kefíru - vodního nebo např. kokosového pomocí kokosového mléka a vodních kefírových kultur, recept máme zde: https://www.wugi.cz/a/domaci-kokosovy-kefir-z-kokosoveho-mleka
Přeji krásný den!
Anna
Další