Mňamóznost, lokálnost a jen to, co do jídla patří. Jídlo je lék, proto jsme vybíraví.
Často kladené otázky, aneb co vám možná vrtá hlavou
Často kladené otázky
Můžu do vodního kefíru použít med místo cukru?
- Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.
Více otázek k VODNÍMU KEFÍRU ZDE.
Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?
- Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).
Mohou mléčný kefír děti?
- Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.
Více otázek k MLÉČNÉMU KEFÍRU ZDE.
Daja
Mléčný kefír je super.
Vodní kefír je také dobrý, ale čekala jsem trochu silnější / "alkoholovější" chuť.
Teď je limča spíš lehce perlivá a sladká.
Doma zatím netopím tak teplota je cca do 20st. Je možné že to je tím nebo prostě "silnější" nebude?
Dík Daja
Anna DobišarováAdministrátor |
Dobrý den, Dajo,
kefír právě alkoholický není, proto jej doporučujeme i dětem. Pokud příprava probíhá dle návodu, naměřili jsme ve vzorcích do 0,1 % alkoholu (nealko pivo má do 0,5 %). Pokud byste ale chtěla kefír "pikantnější", nechte fermentaci probíhat déle a ideálně také v trochu teplejším prostředí (24°-25°C), příp. zabalte sklenici do ručníku. Jen pozor, aby se fermentace nerozjela příliš a kefír vám při otevírání láhve nevyprskl :)
Hezký den,
Anna
Terka
Dobry den. Muze se mlecny kefir vyrobit i z mleka rostlineho?
Michaela Lelková
Zdravím,
je možné do vodního kefíru použít i mražené ovoce? Samozřejmě domácí, ze zahrádky :-))
Děkuji, s pozdravem Michaela Lelková
Anna DobišarováAdministrátor |
Dobrý den, Michaelo, ano, pokud je bez chemie, není problém :)Saša Němcová
Dobrý den, chci se, prosím, zeptat: když chci kefír či nápoj dělat třeba ob den, nebo zkrátka ne každý den. Vydrží kultury v lednici a jak dlouho???
Kefírový set na zkoušku - vydrží mi na těch 30 l, chápu to dobře?
Děkuju!! Hezký den, Saša Němcová
Anna DobišarováAdministrátor |
Dobrý den,
kultury v lednici chvilku vydrží, měly by přípravu obden zvládnout. Nedávejte je do lednice ale na dlouho, kde by pak mohly začít hladovět a nemuselo by se vám povést tolik opakovacích příprav kefíru.
Kefírový set - Kefírová oslava (startovací balíček za lepší cenu) obsahuje balení mléčných kultur na zkoušku, kde je 1 sáček s 5 g mléčných kultur, které vám postupně vytvoří 30 litrů mléčného kefíru; a balení vodních kultur na zkoušku, které vám postupně vytvoří 10 litrů vodního kefíru. Mimo to obsahuje balíček také WUGI sklenici vhodnou pro fermentaci a lyofilizovaný černý rybíz :)
Hezký den!
Hana Eliášová
Dobrý den, zajímalo by mne, z čeho jsou kultury v této podobě vyrobeny, zda je to instantní výrobek, jejich obsah a na základě jaké látky vámi uváděný produkt způsobuje fermentaci. Moc děkuji za odpověď.
Anna DobišarováAdministrátor |
Dobrý den, děkuji za dotaz :) Nejedná se o žádný instantní výrobek, ale lyofilizované (mrazem sušené) mikroorganismy, které způsobují fermentaci mléka nebo cukru v nápoji. Konkrétní popis složení najdete u produktů :)