Často kladené otázky

Můžu do vodního kefíru použít med místo cukru?

  • Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.
Více otázek k VODNÍMU KEFÍRU ZDE

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?

  • Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé  plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).

Mohou mléčný kefír děti?

  • Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Více otázek k MLÉČNÉMU KEFÍRU ZDE



Diskuse
Komentáře

Jana

Dobrý den, je možné vyrobit kefír z bezlaktózového mléka, aby byl nadále bez laktózy? A co je nejlepší v případě, že bych chtěla, ať je v něm pak co nejnižší obsah cukru.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, Jano,

zkráceně se dá říci, že by to mohlo fungovat, ale nebude to ideální. Kefírové kultury se mléčným cukrem = laktózou živí, požírají ji a rozkládají na jednoduché cukry. Jelikož je v bezlaktózovém mléce laktóza rozložena, ale v mléce jsou stále jednoduché cukry, je možné, že by si kefírové kultury do určité míry přivykly na tyto jiné cukry a přežívaly i na nich, nebude to pro ně ale to pravé ořechové a nejsem si vlastnostmi výsledného kefíru jistá (chuť, hustota, příp. počet opakování příprav, jak se bude kefírovým kulturám na jiných cukrech dařit).
Protože principem tvorby kefíru je rozklad/přeměna laktózy, výsledný kefír jí obsahuje minimum - množství laktózy klesá s délkou fermentace. Protože kefír obsahuje méně laktózy a navíc obsahuje probiotika a jejich enzymy (které s rozkladem zbývající laktózy dále pomáhají), jsou tyto kefíry dobře snášeny.
Alternativou pak je příprava zcela bezmléčného kefíru - vodního nebo např. kokosového pomocí kokosového mléka a vodních kefírových kultur, recept máme zde: https://www.wugi.cz/a/domaci-kokosovy-kefir-z-kokosoveho-mleka
Přeji krásný den!
Anna

Kristýna Beinhauerová

Dobrý den,
měla bych dotaz k "overnight oats". Mají se vločky smíchané s kefírem opravdu nechávat přes noc venku z lednice? Nepřefermentuje se pak kefír? A když je dám na noc místo toho do lednice, bude to mít stejný účinek?
Děkuji moc za odpověď

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

pokud doma nemáte příliš velké teplo, můžete nechat přes noc stát i na lince, ale i lednice je možná. V lednici probíhá fermentace pomaleji, protože chlad kefírové kultury zpomaluje. Oba typy fermentací jsou ale v pořádku. Více popisujeme v E-booku o OvernightOats zdarma, který najdete zde: https://www.wugi.cz/e-booky :)

Krásný den,

Anna

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

pokud doma nemáte příliš velké teplo, můžete nechat přes noc stát i na lince, ale i lednice je možná. V lednici probíhá fermentace pomaleji, protože chlad kefírové kultury zpomaluje. Oba typy fermentací jsou ale v pořádku. Více popisujeme v E-booku o OvernightOats zdarma, který najdete zde: https://www.wugi.cz/e-booky :)

Krásný den,

Anna

Daja

Mléčný kefír je super.

Vodní kefír je také dobrý, ale čekala jsem trochu silnější / "alkoholovější" chuť.
Teď je limča spíš lehce perlivá a sladká.
Doma zatím netopím tak teplota je cca do 20st. Je možné že to je tím nebo prostě "silnější" nebude?
Dík Daja

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, Dajo,

kefír právě alkoholický není, proto jej doporučujeme i dětem. Pokud příprava probíhá dle návodu, naměřili jsme ve vzorcích do 0,1 % alkoholu (nealko pivo má do 0,5 %). Pokud byste ale chtěla kefír "pikantnější", nechte fermentaci probíhat déle a ideálně také v trochu teplejším prostředí (24°-25°C), příp. zabalte sklenici do ručníku. Jen pozor, aby se fermentace nerozjela příliš a kefír vám při otevírání láhve nevyprskl :)

Hezký den,

Anna

Michaela Lelková

Zdravím,
je možné do vodního kefíru použít i mražené ovoce? Samozřejmě domácí, ze zahrádky :-))
Děkuji, s pozdravem Michaela Lelková

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, Michaelo, ano, pokud je bez chemie, není problém :)
Další