Často kladené otázky

Můžu do vodního kefíru použít med místo cukru?

  • Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

Jaký máte rádi. Nejraději používáme nerafinovaný třtinový, ale můžete použít i klasický bílý, hnědý, panelu nebo sirupy neobsahující konzervanty (datlový, javorový). Pozor u kokosového cukru - viz další otázka.

Pozor s kokosovým cukrem! 

Zdá se, že samotný kokosový cukr kefírovým kulturám nesvědčí a po pár várkách kefír nechutný moc dobře. Doporučuji kokosový cukr míchat s obyčejným max. v poměru 1:1 (či méně kokosového) nebo cukr každou várku střídat - jednou dáme kokosový, poté obyčejný bílý nebo třtinový.

Co znamená DEXTRÓZA ve složení a proč tam je?

Dextróza je označení pro normální cukr = glukózu, nic jiného. Bez dextrózy není možné vodní kefír připravit a jak v nápoji z TIBI krystalů, tak z WUGI (a to ať už přidáte cukr obyčejný, třtinový, kokosový nebo třeba med či javorový sirup) se přirozeně dextróza = glukóza vyskytuje. Nejedná se tedy o žádné aditivum a nic špatného, jak jsme se bohužel na internetu o nás dočetli. Přidáte-li ke svému kefíru cukr, vždy tam dextrózu budete mít. Dextróza je pak v sáčku pouze jako nosič pro kefírové kultury, která se tam dostane procesem sušení vodního kefíru :)

Více otázek k VODNÍMU KEFÍRU ZDE
 

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?

  • Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé  plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).

Mohou mléčný kefír děti?

  • Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Více otázek k MLÉČNÉMU KEFÍRU ZDE



Diskuse
Komentáře

Martin

Dobrý den, mohl bych Vás požádat o pár rad obledně vodních kultur Wugi?
Je ok, když nápoj připravuji v 2 litrové skleněné láhvi? nebo už tam může dělat neplechu hodně vzduchu?

Při fermentaci vznikají usazeniny, je vhodné je zamíchat a pít nebo raději odlít nápoj a usazeniny odebrat?

Jakmile je fermentovaný nápoj připravený, je vhodné ponechat 200 ml v nádobě nebo po každé přípravě nádobu vyčistit?

Mnohokrát děkuji.
Martin

Anna FabiánováAdministrátor |

Dobrý den, již jsme byli v kontaktu přes email, ale odpovídám ještě zde :)

Co se týče sklenice - ano, můžete, doporučuji pravidelně láhev otevírat a upouštět vzduch a také ochutnávat o něco dříve, je možné, že fermentace bude probíhat rychleji - kefír tedy bude možná hotov o pár hodin dříve.
Usazeniny nejsou na závadu, můžete klidně promíchat a pít. 
Sklenici doporučujeme alespoň každou druhou přípravu vymýt a pravidelně - každou přípravu - otírat případný špinavý okraj u hladiny tekutiny, kde může zůstat na sklenici povlak.
Krásný den!
Anna 

Martina Křivancová

Už jsem to přečetla, omlouvám se:-):-)Přehlédla jsem to:-)takže ojednám vodní:-)

Lucie

Dobry den, mam v planu si objednat kefir na vodni bazi, ale zaroven bych chtela vyzkouset i ten do mleka. Mam za to, ze kazdy obsahuje trochu jine bakterie. Mam intoleranci na laktozu, proto obvykle do vseho pouzivam mleko bezlaktozove. Je mozne ho pouzit na vyrobu mlecneho kefiru? Predemo moc dekuji a preji hezky den,

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

na dotazy odpovídáme vždy obratem e-maliem, zde uvádím ještě odpověď jednou pro doplnění :)
Ano, vodní a mléčné kefírové kultury se složením i použitím liší. Odpověď na přípravu z bezlaktózového mléka uvádíme zde v sekci častých dotazů pro mléčný kefír:
Můžu pro přípravu použít bezlaktózové mléko?
Zkráceně by se dalo říci, že by to mohlo fungovat, nebude to ale ideální. Kefírové kultury se mléčným cukrem - laktózou živí, požírají ji a rozkládají na jednoduché cukry. Jelikož je v bezlaktózovém mléce již laktóza rozložena, ale v mléce jsou stále jednoduché cukry, je možné, že by si kultury do určité míry přivykly na ty jednoduché cukry a přežívaly na nich. Nebude to pro ně ale to pravé ořechové a nejsme si vlastnostmi výsledného kefíru jisti (chuť, hustota, příp. počet opakování příprav, jak se bude kefírovým kulturám na jiných cukrech dařit).
Krásný den!
Anna

Danuta

Dobrý den, je vodní kefír vhodný pro diabetiky ?
Děkuji s přáním hezkého dne.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

na otázky reaguje vždy obratem na e-mailu, zde pouze doplňuji odpověď :) Vodní kefír po fermentaci obsahuje zbytkový cukr, čím déle jej ale necháte fermentovat, tím méně cukru v kefíru zbývá.
Při běžném postupu fermentace obsahuje 0,5 litru kefíru cukru asi jako 100 ml coca coly, není to tedy velké množství. S konzumací menšího množství nápoje (150-250ml) k jídlu u diabetika není problém.
Přeji krásný den :)
Anna
Další