Často kladené otázky

Můžu použít med místo cukru?

Med není moc vhodný. Působí totiž antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit. Můžeme vám poradit oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

Nejvhodnější je nerafinovaný třtinový, ale můžete použít i klasický bílý, hnědý nebo v malém množství také sirupy neobsahující konzervanty (datlový, javorový) – ty však doporučujeme střídat a nepoužívat samotné. Můžete použít i domácí sirupy z bylin, ovoce a cukru, které jsou bez konzervantů. Ze sirupů a sladidel, které sami o sobě mají výraznější chuť (např. javorový sirup) je i chuť kefíru výraznější a jiná, jak z bílého řepného či třtinového cukru. Pozor u kokosového cukru a panely – viz další otázka.

Pozor s kokosovým cukrem, panelou a samotným javorovým sirupem 

Samotný kokosový cukr, panela ani javorový sirup kefírovým kulturám nesvědčí a po pár várkách kefír nechutná moc dobře. Doporučujeme používat klasický cukr viz výše nebo kokosový cukr přidávat k obyčejnému cukru jen v menším množství.

Více otázek k vodnímu kefíru.

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?

  • Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé  plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).

Mohou mléčný kefír děti, těhotné a kojící?

  • Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou maminky i děti také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Více otázek k mléčnému kefíru.