Často kladené otázky

Můžu do vodního kefíru použít med místo cukru?

  • Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

Jaký máte rádi. Nejraději používáme nerafinovaný třtinový, ale můžete použít i klasický bílý, hnědý, panelu nebo sirupy neobsahující konzervanty (datlový, javorový). Pozor u kokosového cukru - viz další otázka.

Pozor s kokosovým cukrem! 

Zdá se, že samotný kokosový cukr kefírovým kulturám nesvědčí a po pár várkách kefír nechutný moc dobře. Doporučuji kokosový cukr míchat s obyčejným max. v poměru 1:1 (či méně kokosového) nebo cukr každou várku střídat - jednou dáme kokosový, poté obyčejný bílý nebo třtinový.

Více otázek k VODNÍMU KEFÍRU ZDE
 

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?

  • Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé  plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).

Mohou mléčný kefír děti?

  • Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Více otázek k MLÉČNÉMU KEFÍRU ZDE



Diskuse
Komentáře

Lucie

Dobry den, mam v planu si objednat kefir na vodni bazi, ale zaroven bych chtela vyzkouset i ten do mleka. Mam za to, ze kazdy obsahuje trochu jine bakterie. Mam intoleranci na laktozu, proto obvykle do vseho pouzivam mleko bezlaktozove. Je mozne ho pouzit na vyrobu mlecneho kefiru? Predemo moc dekuji a preji hezky den,

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

na dotazy odpovídáme vždy obratem e-maliem, zde uvádím ještě odpověď jednou pro doplnění :)
Ano, vodní a mléčné kefírové kultury se složením i použitím liší. Odpověď na přípravu z bezlaktózového mléka uvádíme zde v sekci častých dotazů pro mléčný kefír:
Můžu pro přípravu použít bezlaktózové mléko?
Zkráceně by se dalo říci, že by to mohlo fungovat, nebude to ale ideální. Kefírové kultury se mléčným cukrem - laktózou živí, požírají ji a rozkládají na jednoduché cukry. Jelikož je v bezlaktózovém mléce již laktóza rozložena, ale v mléce jsou stále jednoduché cukry, je možné, že by si kultury do určité míry přivykly na ty jednoduché cukry a přežívaly na nich. Nebude to pro ně ale to pravé ořechové a nejsme si vlastnostmi výsledného kefíru jisti (chuť, hustota, příp. počet opakování příprav, jak se bude kefírovým kulturám na jiných cukrech dařit).
Krásný den!
Anna

Danuta

Dobrý den, je vodní kefír vhodný pro diabetiky ?
Děkuji s přáním hezkého dne.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

na otázky reaguje vždy obratem na e-mailu, zde pouze doplňuji odpověď :) Vodní kefír po fermentaci obsahuje zbytkový cukr, čím déle jej ale necháte fermentovat, tím méně cukru v kefíru zbývá.
Při běžném postupu fermentace obsahuje 0,5 litru kefíru cukru asi jako 100 ml coca coly, není to tedy velké množství. S konzumací menšího množství nápoje (150-250ml) k jídlu u diabetika není problém.
Přeji krásný den :)
Anna

Roman

Dobry den, prosim vas, mozem vzdy menit iny druh lyofilizovaneho ovocia? Napr., prvy vodny kefir som robil z l. visni, a teraz na druhy krat mozem zmenit l. ovocie za napr., jahody alebo ine l. ovocie? Potom, vzdy ovocie vyhadzujem alebo ho mozem pouzit viac krat? Stale sa zmienujem o l. ovoci. A posledna otazka, kolko gramov l. ovocia mam pouzit na 1L vodneho kefiru? Na druhy krat som pridal 20g jahod na 1L vodneho kefiru a skoro mi vybuchla lahev, ale pri prvom vodnom kefore som pridal cele balenie l. visni a lahev nevybuchla. Za skoru odpoved vopred dakujem.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

ano, lyofilizované ovoce můžete libovolně měnit, míchat i kombinovat :) Obecně přidáváme zhruba malou hrst (polévkovou lžíci) ovoce, pokud máte rád kefír ovocnější, můžete samozřejmě přidat více. Přidáním ovoce se podpoří také tvorba bublinek v kefíru, v pevně uzavřené láhvi pak proto stoupá tlak a je vhodné láhev každý den otevřít a promíchat. Tvorba bublinek v kefíru je proměnlivá, někdy se kefírovým kulturám tvořícím bublinky daří více a více pracují, někdy odpočívají :)

Krásný den!

Anna

Veronika

Dobrý den je možní proces pozastavit? Nedělat vodní kefír v kuse 3 týdný ale nějak ho "uspat" třeba na týden a pak zase pokračovat?
A jak to že je možno bakterie použít jen 3 týdny, ony pak umírají, nebo jak to funguje?
Děkuji moc za odpověď

Anna FabiánováAdministrátor |

Dobrý den,

na dotazy odpovídáme vždy obratem e-maliem, zde uvádím ještě odpověď jednou pro doplnění :)

Ano, přípravu je možné zpomalit v lednici. Odpovědi najdete v našich nejčastějších otázkách

Odjíždím pryč, ale přípravu jsem stihl/a zopakovat jen párkrát. Mohu hotový kefír odložit (zpomalit přípravu)?

Pokud odjíždíte na pár dní pryč, doplňte ke 200 ml hotového kefíru vodu a cukr dle návodu a kefír vložte do lednice, kde se fermentace prakticky zastaví. Po návratu (doporučujeme max. 5 - 7 dnů) vytáhněte kefír z lednice a nechte jej fermentovat při pokojové teplotě. Kefírové kultury možná budou potřebovat více času, aby se vzpamatovaly z lednice a začaly pořádně pracovat. Podpořte je ideálně hrstí lyofilizovaného ovoce a dejte jim nějaký ten den na práci navíc. Někdy první várka po vytažení z lednice není "nic moc" a rozjedou se až s várkou druhou, dejte jim šanci :)

Kolik připravím kefíru s 1 sáčkem kefírových kultur? Kdy bych měl/a začít používat nový sáček?

S jedním sáčkem vodních kefírových kultur můžete připravit až 10 litrů vodního kefíru (někdy se zadaří i více :)). Každé cca 2 dny vám totiž vznikne litr kefíru. Pomocí hotového kefíru provádíte opakovanou přípravu, tu můžete provést asi 10x, takže zhruba po 20 dnech je vhodné rozdělat nový sáček s vodními kulturami. Počet opakování závisí na hygienických podmínkách, podmínkách přípravy a kvalitě surovin, které používáte pro přípravu. Po několika opakováních ztrácí kefírové kultury na síle, kefír vám proto vzniká pomalu a nápoj zůstává spíše sladký. Někdy potřebují kultury jen nakopnout k činnosti: je jim zima -> zabalte láhev do teplého ručníku, nebo baží po sušeném ovoci -> přihoďte hrst ovoce, a potřebují více času - dejte jim den, dva navíc. Jinak začněte přípravu s novým sáčkem kefírových kultur.

Kultury v kefíru neumírají a obvykle se vám podaří z jednoho sáčku kultur připravit kefíru více. S postupem času se však mohou oslabit, proto je nejvhodnější pro zajištění správného procesu fermentace a dostatečné probiotické síly nápoje po nějaké době začít s novým sáčkem :)

Krásný den!

Anna

 

Andrea Suchomelová

Dobrý den, můžete mi poradit výživové hodnoty na 100ml mléčného kefiru do kalorickych tabulek? Kolik obsahuje bílkovin, tuku, vlákniny, pokud je dělaný z obyčejného polotučného mléka?
Děkuji

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

během fermentování se snižuje obsah mléčného cukru laktózy, bakterie obohacují kefír o kyselinu mléčnou a různé mikroživiny, jako jsou vitamíny B. Je to proměnlivý proces a výživové hodnoty závisí na mléku použitém pro přípravu, ale při přípravě z plnotučného mléka jsou hodnoty cca následující:

100 ml kefíru: cca 50 kcal, 3 - 3,5 g tuku, 3,1 - 3,5 g bílkovin, kolem 4 gramů sacharidů.

Hezký den! 

Anna

Další