Často kladené otázky

Můžu do vodního kefíru použít med místo cukru?

  • Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.
Více otázek k VODNÍMU KEFÍRU ZDE

Jaký typ mléka je nejlepší pro přípravu mléčného kefíru?

  • Kefír může být připraven ze všech typů čerstvého mléka – kravského, kozího i ovčího. Druh, obsah tuku a kvalita mléka rozhoduje o výsledné chuti kefíru. Pro nejlepší chuť i jako nejlepší volbu pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé  plnotučné mléko v BIO kvalitě. Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).

Mohou mléčný kefír děti?

  • Ano, podobně jako jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, mohou také mléčný kefír. Pokud danou potravinu teprve dítěti zařazujete, začněte s čajovou lžičkou a postupně množství navyšujte.

Více otázek k MLÉČNÉMU KEFÍRU ZDE



Diskuse
Komentáře

Daja

Mléčný kefír je super.

Vodní kefír je také dobrý, ale čekala jsem trochu silnější / "alkoholovější" chuť.
Teď je limča spíš lehce perlivá a sladká.
Doma zatím netopím tak teplota je cca do 20st. Je možné že to je tím nebo prostě "silnější" nebude?
Dík Daja

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, Dajo,

kefír právě alkoholický není, proto jej doporučujeme i dětem. Pokud příprava probíhá dle návodu, naměřili jsme ve vzorcích do 0,1 % alkoholu (nealko pivo má do 0,5 %). Pokud byste ale chtěla kefír "pikantnější", nechte fermentaci probíhat déle a ideálně také v trochu teplejším prostředí (24°-25°C), příp. zabalte sklenici do ručníku. Jen pozor, aby se fermentace nerozjela příliš a kefír vám při otevírání láhve nevyprskl :)

Hezký den,

Anna

Michaela Lelková

Zdravím,
je možné do vodního kefíru použít i mražené ovoce? Samozřejmě domácí, ze zahrádky :-))
Děkuji, s pozdravem Michaela Lelková

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, Michaelo, ano, pokud je bez chemie, není problém :)

Saša Němcová

Dobrý den, chci se, prosím, zeptat: když chci kefír či nápoj dělat třeba ob den, nebo zkrátka ne každý den. Vydrží kultury v lednici a jak dlouho???
Kefírový set na zkoušku - vydrží mi na těch 30 l, chápu to dobře?
Děkuju!! Hezký den, Saša Němcová

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, 

kultury v lednici chvilku vydrží, měly by přípravu obden zvládnout. Nedávejte je do lednice ale na dlouho, kde by pak mohly začít hladovět a nemuselo by se vám povést tolik opakovacích příprav kefíru. 

Kefírový set - Kefírová oslava (startovací balíček za lepší cenu) obsahuje balení mléčných kultur na zkoušku, kde je 1 sáček s 5 g mléčných kultur, které vám postupně vytvoří 30 litrů mléčného kefíru; a balení vodních kultur na zkoušku, které vám postupně vytvoří 10 litrů vodního kefíru. Mimo to obsahuje balíček také WUGI sklenici vhodnou pro fermentaci a lyofilizovaný černý rybíz :) 

Hezký den!

Hana Eliášová

Dobrý den, zajímalo by mne, z čeho jsou kultury v této podobě vyrobeny, zda je to instantní výrobek, jejich obsah a na základě jaké látky vámi uváděný produkt způsobuje fermentaci. Moc děkuji za odpověď.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den, děkuji za dotaz :) Nejedná se o žádný instantní výrobek, ale lyofilizované (mrazem sušené) mikroorganismy, které způsobují fermentaci mléka nebo cukru v nápoji. Konkrétní popis složení najdete u produktů :)

Další