Vodní kefír

Jak vzniká vodní kefír?

Vodní kefír vzniká činností vodních kefírových kultur – tzv. fermentací. Kefírové kultury požírají cukr ve vodě a mění jej např. na bublinky (oxid uhličitý) a kyselinu octovou. Ze sladké vody se tak stává vodní kefír - fermentovaný nápoj s minimem zbytkového cukru. Je osvěžující, bohatý na přátelské bakterie (probiotika), enzymy a další zdraví prospěšné látky.

Kolik vody a cukru musím přidat k vodním kefírovým kulturám?

Při prvním použití sáčku s kefírovými kulturami použijte 1 litr vody a 3 polévkové lžíce cukru. Tímto se kefírové kultury správně „aktivují“. Při opakované přípravě za použití hotového kefíru můžete používat libovolné množství vody (do maximálně 1 litru) a odpovídající množství cukru – zachováváme poměr cukr:voda, takže např. k půl litru vody přidáváme 1 a půl polévkové lžíce.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

Jaký máte rádi! Raději máme nerafinované přírodní varianty, ale můžete použít bílý, hnědý, třtinový, kokosový, nebo sirupy (datlový, javorový).

Můžu použít med místo cukru?

Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.

Musím k přípravě vodního kefíru používat citron a sušené ovoce?

Kultury mají ovoce moc rády, pomáhá jim to vytvořit ten správný, lehce perlivý kefír. A kefír po ovoci navíc chutná skvěle. Použijte aspoň sušené či lyofilizované ovoce. Zkuste jahodový vodní kefír z těchto voňavých českých jahod. Citron nápoj lehce okyseluje nápoj, pomáhá ho chránit před kontaminací jinými bakteriemi. K přípravě používejte vždy chemicky neošetřené suroviny, nesířené, případě citron oloupejte a sušené ovoce spařte horkou vodou.

Můžu použít i čerstvé ovoce?

Můžete. V létě se to doslova nabízí. Nám chutnal vodní kefír s tenkými plátky čerstvých jablek a snítkem levandule. Takový provensálský mošt :) Jen nezapomeňte ovoce vždy dobře omýt nebo raději oloupat, aby případný postřik (pesticidy či jiné látky) na ovoci nepoškodily kefírové kultury. Čerstvé ovoce je vhodné v kefíru nechávat jen 24 hodin a poté odstranit.

Můžu místo citronu použít pomeranč, limetku nebo grepfruit?

Fantazii se při přípravě meze nekladou. Určitě vyzkoušejte i jiné druhy ovoce. U surovin platí pouze pravidlo - chemicky neošetřené nebo oloupané.

Mohu použít pro přípravu kokosové mléko?

Kokosový kefír z kokosového mléka a vodních kultur jsme zkoušeli a povedl se! Nejlepší se nám podařil z kokosové vody značky Aroy, kokosový kefír byl jemně perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Na přípravu kokosového kefíru stačí 1 až 2 dny, jelikož kokosové mléko neobsahuje příliš cukru. Cukr můžete do kokosového mléka přidat (třeba javorový sirup), pak vám vznikne kokosový kefír, který bude jemně perlit. Popis přípravy najdete zde.

Co můžu kromě obyčejné vody s cukrem pro přípravu vodního kefíru použít?

měř jakoukoli sladkou šťávu. Experimentujte! Podmínkou je obsah cukru, kterým se vodní kefírové kultury živí. Přefermentují vám tedy např. i ovocné nebo zeleninové šťávy, džusy, kokosovou vodu, slazené rostlinné mléko. Avšak pozor! Kulturám vadí konzervanty a chemie. Potřebujete přírodní šťávy nebo přírodní alternativy mléka. Inspiraci najdete v našich receptech.

Můžu místo cukru použít stévii nebo jiná sladidla?

Kefírové kultury neošálíte. Náhradní sladidla ani stévie neobsahují žádnou energii a kefírové kultury by vám vyhladověly. Cukr kefírové kultury požírájí a přeměňují jej - to je podstata fermentace. Kefír z náhradních (nekalorických) sladidel by vám tudíž nevznikl.

Jaké sušené ovoce mám použít na přípravu kefíru?

Jaké vám chutná, jen nesmí být sířené nebo chemicky ošetřené, tím by se kultury poškodily. Sušené ovoce můžete projistotu spařit horkou vodou. My máme nejradši lyofilizované ovoce (sušené mrazem), které si zachovává svou jedinečnou chuť, vůni i vitamíny a kefír po něm chutná jako opravdová ovocná limonáda. Z klasického ovoce používáme nesířené meruňky, rozinky, brusinky nebo třeba fíky.

Hotový kefír chutnal nahořkle, je to v pořádku?

Stává se, že citrónová kůra způsobí nahořklou chuť kefíru. Citrón můžete vynechat. Naopak přidejte lyofilizované ovoce, třeba ty české jahody... to se budete obilzovat.

Jak moc mohu naplnit sklenici při přípravě kefíru?

Pro správnou přípravu kefíru musí ve sklenici zůstat trochu vzduchu. Plňte ji maximálně 2 cm pod okraj. Když necháte ve sklenici více vzduchu a přidáte o trošku více ovoce, kefír začně perlit! Kdyby náhodou ne, tak se kulturám zrovna nechtělo... ony ten kefír naperlí příště!

Jak dlouho zabere příprava vodního kefíru?

Vám zabere příprava asi půl minutky, zbytek práce je na kefírových kulturách. Sáček s vodními kefírovými kulturami pouze vysypete do vody s cukrem a směs nechte stát cca 48 hodin. Po cca 48 hodinách je kefír hotov! Čím déle kefír necháte stát (třeba i 3 dny), tím bude méně sladký, kefírové kultury totiž stihnout požrat více cukru. Kolik času jim dáte je na vás.

Při jaké teplotě by měl být kefír připravován?

Chce to teplo tak akorát, jako máte doma, kefíru vyhovuje pokojová teplotě (22 – 25°C).

Doma mám tepleji / chladněji. Jak teplota ovlivní přípravu kefíru?

teplejším prostředí probíhá fermentace rychleji než v chladnějším, v létě vám tedy může vzniknout kefír za 2 dny, pokud máte doma naopak chládek, kefír je vhodnější zabalit do teplého ručníku, aby se příprava povedla, přihoďte sušené ovoce navíc a dejte kulturám o den více na jejich práci.

Jak poznám, že je vodní kefír hotový?

Kefír je hotový za cca 48 hodin, je lehce sladký a kyselkavý. Může (ale nemusí) perlit. Čím déle kefír necháte stát, tím bude méně sladký. Pokud máte doma chládek a nápoj zůstává sladký, přihoďte hrst sušeného ovoce, zabalte láhev kefíru do teplého ručníku a dejte kulturám o den více na jejich práci.

Jak vodní kefír chutná?

Skvěle! :) Fakt. Je sladce-kyselý, lehce perlivý, podobá se limonádě. Když přihodíte lyofilizované ovoce, třeba naše české jahody, jahodová chuť je naprosto neodolatelná. Čím déle jej necháte fermentovat, tím méně bude sladký. Jak vodní kefír ochutit se dozvíte také v našich receptech.

Kolik kefíru mohu denně vypít?

Třeba 1 - 2 sklenice denně, to je asi 0,5 litru. Nemá vám jak ublížit, je v něm však zbytkový cukr a základem pitního režimu je čistá voda. Pokud jste dřív podobné nápoje (kefíry,kombuchu, či jiné), začněte s menším množstvím, aby si vaše tělo postupně zvyklo na přísun hodných bakterií z nápoje. Zbytkový cukr, který kefír obsahuje, se odvíjí od podmínek a délky fermentace – chcete-li v nápoji cukru méně, nechte ho déle fermentovat!

Jaká je výživová hodnota vodního kefíru?

Na obale kefírových kultur sice máme uvedenou "výživovou hodnotu" pro prášek s kefírovými kulturami – nejedná se o výživovou hodnotu nápoje, ale sáčku s kulturami! Sáček obsahuje cukr, který slouží jako nosič bakterií, bez něj by to nešlo. Při přípravě kefíru kefírové kultury cukr požírají a ve výsledném nápoji ho proto zbývá jen minimum. Výživová hodnota hotového vodního kefíru se liší, záleží totiž hned na několika věcech – a to na množství cukru, které bylo pro přípravu použito, délky fermentace a rychlosti, s jakou kefírové kultury pracují. Čím déle fermentaci necháte probíhat, tím méně v něm bude cukru. Když jsme v laboratoři nechali změřit množství zbytkového cukru u několika vzorků hotového vodního kefíru, vycházely hodnoty okolo 10 - 20 g/l (= směs jednoduchých cukrů glukóza a fruktóza, které vznikly z cukru sacharózy). Pro srovnání má litr coca coly 106 g cukru, ochucená minerálka nebo nealkoholické pivo okolo 42 g/l. Vypijete-li denně 0,5l vodního kefíru, odpovídalo by to cukrem asi 100 ml coca coly, avšak vliv přírodního fermentovaného nápoje vs. chemické sodovky na zdraví se moc srovnávat nedá :)

Kdy je nejlepší vodní kefír pít?

Nejlepší je, když na něj máte chuť :) Kefír si můžete dát jen tak nebo při jídle. My ho máme nejraději před oběděm a před večeří. Přátelské (probiotické) bakterie v kefíru, jejich enzymy a lehká kyselost nápoje totiž napomáhají trávení.

Jakou vodu mám použít na přípravu vodního kefíru?

Klidně z kohoutkové vody. Nejlepší je vodu nejdříve převařít a nechat vychladnout, popř. ji nechte několik hodin odstát, aby vyprchal chlor. Můžete použít i balenou minerální vodu.

Jakou teplotu by měla mít voda pro přípravu kefíru?

Voda pro přípravu by měla být pokojové teploty – maximálně 29°C. Voda o teplotě 30°C a více by mohla kefírové kultury poškodit a kefír by nemusel vůbec vzniknout.

Co když trpím laktózovou intoleranci?

Vodní kefír ani vodní kefírové kultury neobsahují žádnou laktózu, můžete si ho bez problémů dopřát.

Kolik připravím kefíru s 1 sáčkem kefírových kultur? Kdy bych měl/a začít používat nový sáček?

S jedním sáčkem vodních kefírových kultur můžete připravit až 10 litrů vodního kefíru. Každé cca 2 dny vám totiž vznikne litr kefíru. Pomocí hotového kefíru provádíte opakovanou přípravu, tu můžete provést asi 10x, takže zhruba po 20 dnech je vhodné rozdělat nový sáček s vodními kulturami. Počet opakování závisí na hygienických podmínkách, podmínkách přípravy a kvalitě surovin, které používáte pro přípravu. Po několika opakováních ztrácí kefírové kultury na síle, kefír vám proto vzniká pomalu a nápoj zůstavá spíše sladký. Někdy potřebují kultury jen nakopnout k činnosti: je jim zima -> zabalte láhev do teplého ručníku, nebo baží po sušeném ovoci -> přihoďte hrst ovoce, a potřebují více času - dejte jim den, dva navíc. Jinak začněte přípravu s novým sáčkem kefírových kultur.

Jaký typ nádoby doporučujete pro přípravu kefíru?

Doporučujeme originální WUGI sklenici z pevného skla s patentním uzávěrem o objemu 1,15 l. Dobře těsní, má ideální objem a rysky 100 a 200 ml, abyste při opakované přípravě nemuseli kefír odměřovat. Pro přípravu není vhodný plast ani kovová nádoba.

Odjíždím pryč, ale přípravu jsem stihnul zopakovat jen párkrát. Mohu hotový kefír odložit?

Pokud odjíždíte na víkend pryč, doplňte ke 200 ml hotového kefíru vodu a cukr dle návodu a kefír vložte do lednice, kde se fermentace prakticky zastaví. Po návratu vytáhněte kefír z lednice a nechte jej fermentovat při pokojové teplotě. Kefírové kultury možná budou potřebovat více času, aby se vzpamatovali z lednice a začali pořádně pracovat. Podpořte je ideálně lyofilizvovaným ovocem a dejte jim nějak ýden na práci navíc. Ve většině případů se kultury zase rozjedou a kefír vznikne.

Jak dlouho mohu hotový kefír skladovat než se zkazí?

Hotový kefír skladujte v lednici a vypijte ideálně během pár dnů. V lednici vydrží týden i déle, fermentace je totiž konzervační proces a pokud se vám do kefíru něco nedostalo, prakticky se nekazí. Pamatujte, že i v lednici, kde se fermentace značně zpomalí, může stále probíhat a hotový kefír může po pár dnech chutnat o něco kyseleji, než na začátku. To však neznamená nic jiného, než že kefírové kultury pokračují v pojídání cukru. 

Obsahuje vodní kefír alkohol?

Ve vodním kefíru z našich WUGI kultur se alkohol prakticky netvoří. V laboratoři jsme opakovaně naměřili obsah alkoholu pod 0,1 % (pro srování nealko pivo obsahuje do 0,5 % alkoholu). Naopak u vodního kefíru z divokých kultur - Tibi krystalů (Tibi nejsou WUGI kultury) se můžeme setkat s vyšším množstvím akoholu, některé zdroje uvádí až ke 2 %. I kombucha obsahuje více alkoholu, často přes 1 %. To je také důvod, proč jsme pro děti v naší rodině začali připravovat vodní kefír z WUGI kultur namísto Tibi.

Mohou vodní kefír děti?

Ano. WUGI vodní kefír je nealkoholický fermentovaný nápoj a je skvělou alternativou k dětským pitíčkám, které bývají často barvené a plné cukru. Od 1 roku můžete zařadit vodní kefír po čajových lžičkách a postupně množství navyšovat. Tak se dítě postupně seznámí s novou potravinou. Máme pro vás také skvělý recept na fermentovanou jablečnou přesnídávku pro děti.

Diskuse
Comments

Katka

Dobrý den,
kefír se mi asi nepovedl, smrdí tak "vaječně" a moc neperlí. Takto smrděl už od druhého dne, přitom jsem celý postup dělala přesně podle návodu. Je mi líto to vyhodit, ale co s tím? K pití mě vůbec neláká. Děkuji

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

to nás mrzí. Bohužel u kefíru záleží na kvalitě a čerstvosti mléka, může se stát, že se mléko kazí ještě před dobou spotřeby, někdy se něco uchytí v nádobě, ve které se kefír připravuje. Jestli kefír smrdí a nejde o vůni/zápach kysaného výrobku, zkazil se a nepijte jej. Přejeme hodně štěstí s další fermentací!

Daniela

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, zda mohou vodní kefír i diabetici, když se vyrábí z cukru. Děkuji za odpověď.

Jiří DobišarAdministrátor |

Dobrý den, Danielo,

ano, ale popíšu vám kefír blíže :) Vodní kefír obsahuje zbytkový cukr - jeho množství záleží na délce fermentace, pro představu můžeme ale porovnat, že zhruba 0,5 litru kefíru obsahuje cukru jako necelých 100 ml coca coly i méně, necháte-li fermentaci probíhat déle. Kefír však zároveň obsahuje probiotické organismy a organické kyseliny, jako je kyselina octová, které do něj bakterie tvoří, a ty zpomalují vstřebávání cukru a přispívají ke snížení hladiny cukru v krvi. Záleží tedy na vašem zdravotním stavu a vážnosti cukrovky, obecně se dá říci, že sklenice kefíru denně s jídlem je v pořádku :) 

Další