Vodní kefír

Jak vzniká vodní kefír?

Vodní kefír vzniká činností vodních kefírových kultur – tzv. fermentací. Kefírové kultury požírají cukr ve vodě a mění jej např. na bublinky (oxid uhličitý) a kyselinu octovou. Ze sladké vody se tak stává vodní kefír - fermentovaný nápoj s minimem zbytkového cukru. Je osvěžující, bohatý na přátelské bakterie (probiotika), enzymy a další zdraví prospěšné látky.

Kolik vody a cukru musím přidat k vodním kefírovým kulturám?

Při prvním použití sáčku s kefírovými kulturami použijte 1 litr vody a 3 polévkové lžíce cukru. Tímto se kefírové kultury správně „aktivují“. Při opakované přípravě za použití hotového kefíru můžete používat libovolné množství vody (do maximálně 1 litru) a odpovídající množství cukru – zachováváme poměr cukr:voda, takže např. k půl litru vody přidáváme 1 a půl polévkové lžíce.

Jaký cukr mám použít na přípravu kefíru?

Jaký máte rádi. Nejraději používáme nerafinovaný třtinový, ale můžete použít i klasický bílý, hnědý, panelu nebo sirupy neobsahující konzervanty (datlový, javorový). Pozor u kokosového cukru - viz další otázka.

Pozor s kokosovým cukrem! 

Zdá se, že samotný kokosový cukr kefírovým kulturám nesvědčí a po pár várkách kefír nechutný moc dobře. Doporučuji kokosový cukr míchat s obyčejným max. v poměru 1:1 (či méně kokosového) nebo cukr každou várku střídat - jednou dáme kokosový, poté obyčejný bílý nebo třtinový.

Můžu použít med místo cukru?

Med je s otazníkem. Působí totiž trochu antibakteriálně a mohl by kefírové kultury oslabit (jsou to toiž hodné bakterie). Každý med je jiný a tak nevíme, jestli byste s medovým kefírem zopakovali přípravu tolikrát, jak uvádíme. Co vám ale můžeme poradit je oddělit si část vodního kefíru do druhé sklenice a vyzkoušet přípravu s vaším medem. Druhou část kefíru připravujte dle návodu s cukrem. Tak nic nepokazíte.

Musím k přípravě vodního kefíru používat citron a sušené ovoce?

Kultury mají ovoce moc rády, pomáhá jim to vytvořit ten správný, lehce perlivý kefír. A kefír po ovoci navíc chutná skvěle. Použijte aspoň sušené či lyofilizované ovoce. Zkuste jahodový vodní kefír z těchto voňavých českých jahod. Citron nápoj lehce okyseluje nápoj, pomáhá ho chránit před kontaminací jinými bakteriemi. K přípravě používejte vždy chemicky neošetřené suroviny, nesířené, případě citron oloupejte. Pokud nevíte, zda je sušené ovoce nesířené, spařte ho horkou vodou (lyofilizované nemusíte).

Můžu použít i čerstvé ovoce?

Můžete. V létě se to doslova nabízí. Nám chutnal vodní kefír s tenkými plátky čerstvých jablek a snítkem levandule. Takový provensálský mošt :) Jen nezapomeňte ovoce vždy dobře omýt nebo raději oloupat, aby případný postřik (pesticidy či jiné látky) na ovoci nepoškodily kefírové kultury. Čerstvé ovoce je vhodné v kefíru nechávat max. den až dva a poté odstranit. V našich receptech se můžete inspirovat na ovocné limonády - fermentády z čerstvého ovoce, mezi naše oblíbené patří meruňkovávišňová či malinová.

Můžu místo citronu použít pomeranč, limetku nebo grepfruit?

Fantazii se při přípravě meze nekladou. Určitě vyzkoušejte i jiné druhy ovoce. U surovin platí pouze pravidlo - chemicky neošetřené nebo oloupané.

Mohu použít pro přípravu kokosové mléko?

Kokosový kefír z kokosového mléka a vodních kultur jsme zkoušeli a povedl se! Nejlepší se nám podařil z kokosové vody značky Aroy, kokosový kefír byl jemně perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Na přípravu kokosového kefíru stačí 1 až 2 dny, jelikož kokosové mléko neobsahuje příliš cukru. Cukr můžete do kokosového mléka přidat (třeba javorový sirup), pak vám vznikne kokosový kefír, který bude jemně perlit. Popis přípravy najdete zde.

Mohu použít pro přípravu i rostlinná mléka či něco jiného?

Ano, můžete. Přefermentovat lze jakoukoli sladkou šťávu, podmínkou je obsah cukru, kterým se vodní kefírové kultury živí. Přefermentují vám tedy např. i ovocné nebo zeleninové šťávy, džusy, kokosovou vodu, slazené rostlinné mléko. Avšak pozor! Kulturám vadí konzervanty a chemie. Potřebujete přírodní šťávy nebo přírodní alternativy mléka. Inspiraci najdete v našich receptech.

Můžu místo cukru použít stévii, čekankový sirup nebo jiná bez-/nízkokalorická sladidla?

Kefírové kultury neošálíte. Náhradní sladidla ani stévie neobsahují žádnou energii a kefírové kultury by vám vyhladověly. Kefírové kultury se cukrem krmí a přeměňují jej - to je podstata fermentace. Cukr v nápoji během fermentace tedy klesá, necháte-li nápoj déle fermentovat, množství cukru v nápoji je nízké. Kefír z náhradních (nekalorických či nízkokalorických) sladidel by vám nevznikl.

Jaké sušené ovoce mám použít na přípravu kefíru?

Jaké vám chutná, jen nesmí být sířené nebo chemicky ošetřené, tím by se kultury poškodily. Sušené ovoce můžete projistotu spařit horkou vodou. My máme nejradši lyofilizované ovoce (sušené mrazem), které si zachovává svou jedinečnou chuť, vůni i vitamíny a kefír po něm chutná jako opravdová ovocná limonáda. Z klasického ovoce používáme nesířené meruňky, rozinky nebo třeba fíky. Pozor na brusinky, bývají ošetřeny slunečnicovým olejem a v kefíru dělají "slizký" povlak.

Mohu na přípravu použít pouze část prášku s kulturami (např. odsypat polovinu) a zbytek později?

Ne, po otevření sáčku s kulturami jej použijte vždy celý do 1 litru oslazené vody. Poté si můžete množství regulovat tak, jak stíháte pít, např. tak. že další várky připravujete jen z menšího množství vody a cukru nebo dáte kefír na 2-3 dny do lednice, kde se fermentace zpomalí a další várku připravujete až poté. Rozdělaný sáček s kultrami by se mohl znehodnotit.

Hotový kefír chutnal nahořkle, je to v pořádku?

Stává se, že citrónová kůra způsobí nahořklou chuť kefíru. Citrón můžete vynechat. Naopak přidejte lyofilizované ovoce, třeba české jahody... to se budete obilzovat.

Kefír má slizkou / viskózní konzistenci, plavou v něm kousky. Co se stalo?

V kefíru se během fermentace objevují různé kousky, které tam vznikají rozkladem použitého ovoce. Je to normální. Pozor při přípravě na ovoce - nejčastěji brusinky, které bývají ošetřeny slunečnicovým olejem a v kefíru dělají "slizký" povlak. 

Jakou sklenici / nádobu mohu na přípravu kefíru použít?

Doporučujeme originální WUGI sklenici z pevného skla s patentním uzávěrem o objemu 1,15 l. Dobře těsní, má ideální objem a rysky 100 a 200 ml, abyste při opakované přípravě nemuseli kefír odměřovat. Pro přípravu není vhodný plast ani kovová nádoba. Pozor na sklenice z tenkého skla! Při přípravě kefíru vzniká v nádobě tlak a může vám prasknout!

Jak moc mohu naplnit sklenici při přípravě kefíru?

Pro správnou přípravu kefíru musí ve sklenici zůstat trochu vzduchu. Plňte ji maximálně 3-4 cm pod okraj. Když necháte ve sklenici více vzduchu a přidáte o trošku více ovoce, kefír většinou začne perlit. Kdyby náhodou ne, kultury asi zrovna neměly dost síly, kefír ale mohou naperlit příští dávku.

Jak dlouho zabere příprava vodního kefíru?

Vám zabere příprava asi půl minutky, zbytek práce je na kefírových kulturách. Sáček s vodními kefírovými kulturami pouze vysypete do vody s cukrem (či sladké šťávy) a směs nechte stát cca 48 hodin. Po cca 48 hodinách je kefír hotov. Čím déle kefír necháte stát (třeba i 3 dny), tím bude méně sladký, kefírové kultury totiž stihnout požrat více cukru. Kolik času jim dáte je na vás.

Při jaké teplotě by měl být kefír připravován?

Chce to teplo tak akorát, jako máte doma, kefíru vyhovuje pokojová teplotě (22 – 25°C).

Doma mám tepleji / chladněji. Jak teplota ovlivní přípravu kefíru?

teplejším prostředí probíhá fermentace rychleji než v chladnějším, v létě vám tedy může vzniknout kefír za 2 dny, pokud máte doma naopak chládek, kefír je vhodnější zabalit do teplého ručníku, aby se příprava povedla, přihoďte sušené ovoce navíc a dejte kulturám o den více na jejich práci.

Jak poznám, že je vodní kefír hotový?

Kefír je hotový za cca 48 hodin, je lehce sladký a kyselkavý. Může (ale nemusí) perlit. Čím déle kefír necháte stát, tím bude méně sladký. Pokud máte doma chládek a nápoj zůstává sladký, přihoďte hrst sušeného ovoce, zabalte láhev kefíru do teplého ručníku a dejte kulturám o den více na jejich práci.

Jak vodní kefír chutná?

Skvěle! :) Fakt. Je sladce-kyselý, lehce perlivý, podobá se limonádě. Když přihodíte lyofilizované ovoce, třeba naše české jahody, jahodová chuť je naprosto neodolatelná. Čím déle jej necháte fermentovat, tím méně bude sladký. Jak vodní kefír ochutit se dozvíte také v našich receptech.

Kolik kefíru mohu denně vypít?

Třeba 1 - 2 sklenice denně, to je asi 0,5 litru. Nemá vám jak ublížit, je v něm však zbytkový cukr a základem pitního režimu je čistá voda. Pokud jste dřív podobné nápoje (kefíry,kombuchu, či jiné), začněte s menším množstvím, aby si vaše tělo postupně zvyklo na přísun hodných bakterií z nápoje. Zbytkový cukr, který kefír obsahuje, se odvíjí od podmínek a délky fermentace – chcete-li v nápoji cukru méně, nechte ho déle fermentovat.

Jaká je výživová hodnota vodního kefíru?

Na obale kefírových kultur sice máme uvedenou "výživovou hodnotu" pro prášek s kefírovými kulturami – nejedná se o výživovou hodnotu nápoje, ale sáčku s kulturami! Sáček obsahuje cukr, který slouží jako nosič bakterií, bez něj by to nešlo. Při přípravě kefíru kefírové kultury cukr požírají a ve výsledném nápoji ho proto zbývá jen minimum. Výživová hodnota hotového vodního kefíru se liší, záleží totiž hned na několika věcech – a to na množství cukru, které bylo pro přípravu použito, délky fermentace a rychlosti, s jakou kefírové kultury pracují. Čím déle fermentaci necháte probíhat, tím méně v něm bude cukru. Když jsme v laboratoři nechali změřit množství zbytkového cukru u několika vzorků hotového vodního kefíru, vycházely hodnoty okolo 10 - 20 g/l (= směs jednoduchých cukrů glukóza a fruktóza, které vznikly z cukru sacharózy). Pro srovnání má litr coca coly 106 g cukru, ochucená minerálka nebo nealkoholické pivo okolo 42 g/l. Vypijete-li denně 0,5l vodního kefíru, odpovídalo by to cukrem asi 100 ml coca coly, avšak vliv přírodního fermentovaného nápoje vs. chemické sodovky na zdraví se moc srovnávat nedá :)

Kdy je nejlepší vodní kefír pít?

Nejlepší je, když na něj máte chuť :) Kefír si můžete dát jen tak nebo při jídle. My ho máme nejraději před oběděm a před večeří. Přátelské (probiotické) bakterie v kefíru, jejich enzymy a lehká kyselost nápoje totiž napomáhají trávení.

Jakou vodu mám použít na přípravu vodního kefíru?

Klidně z kohoutkové vody. Nejlepší je vodu nejdříve převařít a nechat vychladnout, popř. ji nechte několik hodin odstát, aby vyprchal chlor. Můžete použít i balenou minerální vodu.

Jakou teplotu by měla mít voda pro přípravu kefíru?

Voda pro přípravu by měla být pokojové teploty – maximálně 29°C. Voda o teplotě 30°C a více by mohla kefírové kultury poškodit a kefír by nemusel vůbec vzniknout.

Co když trpím laktózovou intoleranci?

Vodní kefír ani vodní kefírové kultury neobsahují žádnou laktózu, můžete si ho bez problémů dopřát.

Kolik připravím kefíru s 1 sáčkem kefírových kultur? Kdy bych měl/a začít používat nový sáček?

S jedním sáčkem vodních kefírových kultur můžete připravit až 10 litrů vodního kefíru (někdy se zadaří i více :)). Každé cca 2 dny vám totiž vznikne litr kefíru. Pomocí hotového kefíru provádíte opakovanou přípravu, tu můžete provést asi 10x, takže zhruba po 20 dnech je vhodné rozdělat nový sáček s vodními kulturami. Počet opakování závisí na hygienických podmínkách, podmínkách přípravy a kvalitě surovin, které používáte pro přípravu. Po několika opakováních ztrácí kefírové kultury na síle, kefír vám proto vzniká pomalu a nápoj zůstává spíše sladký. Někdy potřebují kultury jen nakopnout k činnosti: je jim zima -> zabalte láhev do teplého ručníku, nebo baží po sušeném ovoci -> přihoďte hrst ovoce, a potřebují více času - dejte jim den, dva navíc. Jinak začněte přípravu s novým sáčkem kefírových kultur.

Odjíždím pryč, ale přípravu jsem stihl/a zopakovat jen párkrát. Mohu hotový kefír odložit (zpomalit přípravu)?

Pokud odjíždíte na pár dní pryč, doplňte ke 200 ml hotového kefíru vodu a cukr dle návodu a kefír vložte do lednice, kde se fermentace prakticky zastaví. Po návratu (doporučujeme max. 5 - 7 dnů) vytáhněte kefír z lednice a nechte jej fermentovat při pokojové teplotě. Kefírové kultury možná budou potřebovat více času, aby se vzpamatovaly z lednice a začaly pořádně pracovat. Podpořte je ideálně hrstí lyofilizovaného ovoce a dejte jim nějaký ten den na práci navíc. Někdy první várka po vytažení z lednice není "nic moc" a rozjedou se až s várkou druhou, dejte jim šanci :)

Jak dlouho mohu hotový kefír skladovat než se zkazí?

Hotový kefír skladujte v lednici a vypijte ideálně během pár dnů. V lednici vydrží týden i déle, fermentace je totiž konzervační proces a pokud se vám do kefíru něco nedostalo, prakticky se nekazí. Pamatujte, že i v lednici, kde se fermentace značně zpomalí, může stále probíhat a hotový kefír může po pár dnech chutnat o něco kyseleji, než na začátku. To však neznamená nic jiného, než že kefírové kultury pokračují v pojídání cukru.

Obsahuje vodní kefír alkohol?

Ve vodním kefíru z našich WUGI kultur se alkohol prakticky netvoří. V laboratoři jsme opakovaně naměřili obsah alkoholu pod 0,1 % (pro srování nealko pivo obsahuje do 0,5 % alkoholu). Naopak u vodního kefíru z divokých kultur - Tibi krystalů (Tibi nejsou WUGI kultury) se můžeme setkat s vyšším množstvím akoholu, některé zdroje uvádí až ke 2 %. I kombucha obsahuje více alkoholu, často přes 1 %. To je také důvod, proč jsme pro děti v naší rodině začali připravovat vodní kefír z WUGI kultur namísto Tibi.

Mohou vodní kefír děti?

Ano. WUGI vodní kefír je nealkoholický fermentovaný nápoj a je skvělou alternativou k dětským pitíčkám, které bývají často barvené a plné cukru. Od 1 roku můžete zařadit vodní kefír po čajových lžičkách a postupně množství navyšovat. Tak se dítě postupně seznámí s novou potravinou. Máme pro vás také skvělý recept na fermentovanou jablečnou přesnídávku pro děti.

Diskuse
Komentáře

Irena

Dobrý den,
připravila jsem svůj první vodní kefír, teplota v místnosti byla stabilní 24 stupňů. Už po 24 hodinách kefír silně perlil, na povrchu byla až pěna z bublinek, chutnal velmi navinule, vůbec ne sladce či kysele. Druhá várka byla také taková. Je to v pořádku, můžu kefír konzumovat? Děkuji za odpověď Irena

Administrátor |

Dobrý den,

již jsme odpovídali přes e-mail, kde reagujeme vždy obratem, zde doplňuji odpověď :)
Ano, teď v teple kefír může být hotový i dříve a může vám připomínat ve vůni i chuti burčák :) Kefíru nic není, pokud by byl na vás příliš aromatický, můžete si z něj udělat limonádu, přidat vodu, ovoce, citron, bylinky či sirup dle chuti.

Krásný den,

Anna

Blanka

Dobrý den,
je vhodný k fermentaci např. i zázvor a pod.? Má antibakteriální účinky, tak mě napadlo, jestli nemůže kefírové kultury poškodit...

Krásný den. Blanka

Administrátor |

Dobrý den,

již jsme odpovídali přes e-mail, kde reagujeme vždy obratem, zde doplňuji odpověď :)
Zázvor můžete také fermentovat, nejvhodnější je však u takových "silnějších" potravin připravit kefír dle klasického postupu (bez zázvoru), následně hotový kefír slít a zázvor přidat na dochucení hotového kefíru, kde jej můžete nechat klidně do druhého dne. Zachováte si tak "neutrální" kefír pro opakované přípravy a neohrozíte kultury antiabkteriálními účinky :)
Krásný den,
Anna 

Viktorie

Dobrý den, vodní kefir mi od začátku a i po dvou dnech fermentace zapachal jako kvasnice neboli droždí. Celý jsem ho proto vyhodila. Stává se to? Nevíte v čem byla chyba? Děkuji.

Anna DobišarováAdministrátor |

Dobrý den,

fermentace má svůj typický "fermentovaný" zápach, který můžete při přípravě kefíru i jiných kvašených nápojů cítit. Je tedy možné, že jste cítila onu fermentaci a není to na závadu :) Pokud by byl na vás kefír příliš výrazný, doporučuji jej naředit vodou, udělat z něj ovocnou limonádu nebo používat do různých smoothie :)

Krásný den,

Anna

Adéla Mohauptová

Kefír mi začal zvláštně páchnout. Nevím zda, je to v pořádku či ne.

Anna FabiánováAdministrátor |

Dobrý den,

již jsme odpovídali přes e-mail, kde reagujeme vždy obratem, zde doplňuji odpověď :)

Potíže s páchnoucím nebo kazícím se vodním kefírem nebývají, jako fermentovaná limonáda to má svůj typický zápach, který se v průběhu fermentace a opakování může měnit i zintenzivňovat. Záleží také, jako ovoce (příp. bylinky či jiné ingredience) jste do kefíru použila a zda vám např. jen nepřekvasil - nezkysl více. Pokud jste nepoužila zkažené ingredience (plesnivé ovoce) nebo neměla špinavou sklenici, mělo by být vše v pořádku. Pokud kefír překvasil a je více octový, to se stává, můžete jej naředit vodou a příště fermentaci ukončit dříve :)

Pokud byste měla ještě nějaké dotazy, určitě se ozvěte.

Krásný den!

Anna

Kamila Bednářová

Dobrý den, mohou WUGI vodní kefír těhotné?

Předem děkuji za odpověď

Spozdravem
Kamila Bednářová

Anna FabiánováAdministrátor |

Dobrý den,

již jsme odpovídali přes e-mail, kde reagujeme vždy obratem, zde doplňuji odpověď :)

Těhotné mohou kefír bez problémů, naopak je pro ně vhodný jako zdroj přirozených probiotik pro podporu zdravého střevní mikrobiomu, který je důležitý pro maminku i pro vyvíjející se miminko :)

Krásný den!

Anna

Další