Domácí kefír - zdroj přirozených probiotik pro zdravá střeva
WUGI je pytlíček plný živých kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní probiotický kefír - tradiční mléčný či veganský z vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy.
Příprava trvá minutku, ale vaše zdraví vás za to bude milovat. Domácí kefír totiž vzniká fermentováním neboli kvašením. Díky tomu je plný přátelských bakterií (probiotik), enzymů, postbiotik, vitamínů a minerálů, které tělu prospívají.
Pro přípravu kefíru doporučujeme pevnou WUGI sklenici s patentním uzávěrem a ryskami. S lyofilizovaným ovocem si dodáte do kefíru další vitamíny, skvělou chuť a nakopnete živé kultury k dobré práci.
Proč dlouhodobě pít domácí kefír?
- Podporuje celkové zdraví a střevní mikrobiom
- Obsahuje živé kultury - prospěšné probiotické bakterie a je lehce stravitelný
- Obsahuje vitamíny, minerály, postbiotika a organické kyseliny podporující zdravé střevní prostředí
- Každý den si ho připravíte čerstvý a máte pod kontrolou vstupní suroviny
- Je vhodný pro celou rodinu, děti, těhotné i kojící
- Je skvělým základem do různých receptů, smoothie, kaší, pro výrobu sýrů, pomazánek nebo fermentaci těsta. Inspirovat se můžete v našich zdravých receptech.
Chcete vědět víc? Mrkněte se na Tipy ke kefíru a nejčastější otázky.
Dárkový poukaz WUGI
náhradní těsnění na WUGI sklenice (1ks)
WUGI Mléčné kefírové kultury 3x5g
WUGI Mléčné kefírové kultury na zkoušku
WUGI Sklenice - hranatá 1,15 l
WUGI sklenice - hranatá 1,15 l - II.jakost
WUGI Vodní kefírové kultury 3x5g
WUGI Vodní kefírové kultury na zkoušku
Články
7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev
Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví.
Vodní a mléčný kefír: co jsou zač a proč jsou pro nás dobré?
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Hippocrates
Jídlo je mocný nástroj a kvalitní strava umí s naším zdravím divy! Připomeňme si zapomenutou sílu fermentovaných potravin.
5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to
Na trhu je nepřeberné množství kysaných mléčných výrobků. Velký rozdíl je ale v jejich kvalitě, obsahu tuku i použitých mikroorganismech a vlivu na naše zdraví. Jaký je rozdíl mezi kefírem, acidofilním mlékem, jogurtem a dalšími kysanými výrobky? My jsme propadli domácí výrobě kefíru, protože je jednoduchá. Přemýšlíte, jaké pozitivní účinky domácí kefír má a jak se vůbec domácí kefír vyrábí? Pojďte se s námi na to podívat.
Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev
Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.
Kefírové kultury – prášek vs. zrna (tibi krystaly, tibetská houba)
Domácí kefír je plný prospěšných živých kultur (probiotik), postbiotik, enzymů, vitamínů a minerálů. S kefírovými kulturami si navrátíte sílu fermentovaných (super)potravin do vašich kuchyní a podpoříte vaše zdraví. Nejlepší je jako součást vaší každodenní rutiny. Kefír si můžete připravit tradiční mléčný či veganský vodní a použít k tomu můžete WUGI kefírové kultury (mléčné či vodní) nebo krystalky, tzv. tibetskou houbu či tibi krystaly. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Druhá fermentace vodního kefíru
Možná znáte pojem druhá fermentace kombuchy nebo kefíru z tibi krystalů. Slitá kombucha (ta oddělená od mateřské houby) se nechá při pokojové teplotě v uzavřených nádobách ještě pár dní fermentovat. Takto naláhvovanou kombuchu můžete ochutit ještě dalšími ingrediencemi nebo jen nechat samotnou ,,zbublinkovat”. Druhá fermentace vodního kefíru funguje velmi podobně.
Jednoduchá probiotická panna cotta s kefírem
Panna cotta - nejjednodušší dezert ever nebo noční můra? Patříte k lidem, kteří ji milují nebo k lidem, kteří na ní nevidí nic zvláštního? Nás domácí panna cotta nadchla, a tak ji v následujícím receptu najdete hned ve 2 verzích - s rozpečenými jahodami a se slaným karamelem z datlí. Prozradíme vám také tipy, abyste tento dezert zvládli levou zadní a ještě potěšili svůj mikrobiom.
Čokoládový perník z fermentovaného těsta
Mám pro vás skvělý tip na vláčný /přes noc fermentovaný/ čokoládový perník. Slibuji, že to není žádná věda. Jeden den stačí smíchat mouky a nechat stát v misce s vodním kefírem (ten udělá svou práci, tedy fermentaci pro lepší stravitelnost pro nás) a druhý den pečete. Nám moc chutnal. Těšíte se?
Fermentované ovesné vločky: posilovač imunitního systému
Fermentované ovesné vločky aneb vločky přes noc fermentované kefírem. Plné probiotik, prebiotik i postbiotik. Co se s vločkami při fermentaci děje a co z toho vytěžíme my?
Chcete zařadit prospěšná probiotika do jídelníčku? Zkuste těchto 11 potravin!
Probiotické potraviny jsou pokladem pro tělo. Zařaďte je do svého jídelníčku a těšte se z mnoha jejich pozivitních účinků. Probiotika jsou součástí fermentovaných potravin - zde uvádíme seznam těch 11 nejlepších!