Domácí kefír - přirozená probiotika pro zdravá střeva - barva těsnění - bílé

Články

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví. 


5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to

5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to

Na trhu je nepřeberné množství kysaných mléčných výrobků. Velký rozdíl je ale v jejich kvalitě, obsahu tuku i použitých mikroorganismech a vlivu na naše zdraví. Jaký je rozdíl mezi kefírem, acidofilním mlékem, jogurtem a dalšími kysanými výrobky? My jsme propadli domácí výrobě kefíru, protože je jednoduchá. Přemýšlíte, jaké pozitivní účinky domácí kefír má a jak se vůbec domácí kefír vyrábí? Pojďte se s námi na to podívat.


Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.


Kefírové kultury – prášek vs. zrna (tibi krystaly, tibetská houba)

Kefírové kultury – prášek vs. zrna (tibi krystaly, tibetská houba)

Domácí kefír je plný prospěšných živých kultur (probiotik), postbiotik, enzymů, vitamínů a minerálů. S kefírovými kulturami si navrátíte sílu fermentovaných (super)potravin do vašich kuchyní a podpoříte vaše zdraví. Nejlepší je jako součást vaší každodenní rutiny. Kefír si můžete připravit tradiční mléčný či veganský vodní a použít k tomu můžete WUGI kefírové kultury (mléčné či vodní) nebo krystalky, tzv. tibetskou houbu či tibi krystaly. Jaký je mezi nimi rozdíl?


Jednoduchá probiotická panna cotta s kefírem

Jednoduchá probiotická panna cotta s kefírem

Panna cotta - nejjednodušší dezert ever nebo noční můra? Patříte k lidem, kteří ji milují nebo k lidem, kteří na ní nevidí nic zvláštního? Nás domácí panna cotta nadchla, a tak ji v následujícím receptu najdete hned ve 2 verzích - s rozpečenými jahodami a se slaným karamelem z datlí. Prozradíme vám také tipy, abyste tento dezert zvládli levou zadní a ještě potěšili svůj mikrobiom.


Čokoládový perník z fermentovaného těsta

Čokoládový perník z fermentovaného těsta

Mám pro vás skvělý tip na vláčný /přes noc fermentovaný/ čokoládový perník. Slibuji, že to není žádná věda. Jeden den stačí smíchat mouky a nechat stát v misce s vodním kefírem (ten udělá svou práci, tedy fermentaci pro lepší stravitelnost pro nás) a druhý den pečete. Nám moc chutnal. Těšíte se?