WUGI je pytlíček plný kefírových kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní probiotický kefír - tradiční mléčný či veganský z vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy.

Příprava trvá minutku, ale vaše zdraví (a hlavně střeva) vás za to budou milovat. Proč? Protože domácí kefír vzniká fermentováním neboli kvašením. Díky tomu je plný přátelských bakterií (probiotik), enzymů, vitamínů a minerálů, které tělu prospívají.

100% organické   bez sóji   bez GMO   bez lepku  vegan  bez laktózy

Pro přípravu kefíru doporučujeme pevnou WUGI sklenici s patentním uzávěrem a ryskami. Kefírové kultury nejlépe podpoříte lyofilizovaným ovocem, které přináší živiny a skvělou chuť celému nápoji. 

Proč dlouhodobě pít domácí kefír?

  • Obsahuje prospěšné probiotické bakterie a je lehce stravitelný
  • Obsahuje vitamíny, minerály a organické kyseliny podporující zdravé střevní prostředí
  • Každý den si ho připravíte čerstvý a máte pod kontrolou vstupní suroviny
  • Je vhodný pro celou rodinu, děti, těhotné i kojící
  • Je skvělým základem do různých receptů, smoothie, kaší, pro výrobu sýrů, pomazánek nebo fermentaci těsta. Inspirovat se můžete zde

Chcete vědět víc? Mrkněte se na Tipy ke kefíru a nejčastější otázky.

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut). Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními  (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.


Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.


Borůvkový smoothie puding

Borůvkový smoothie puding

Lesní borůvky - ty naše malé fialové zázraky. Patří mezi jedny z nejcennějších druhů ovoce, jaké u nás vůbec máme. Jsou plné antioxidantů, pomáhají při průjmech, blahodárně působí na zrak i mozek, zlepšují imunitu, chrání naše cévy a působí proti stresu. Mají minimum cukru a hodí se i při nízkosacharidové dietě. Vyzkoušejte tento recept, takto jemný a jednoduchý smoothie puding si zamilujete. A děti bude bavit chuť i fialově zbarvený jazyk :)


Mojito vodní kefír

Mojito vodní kefír

Senorita! Mojito? Sem s ním! Ale nemusí to nutně být mojito s bílým rumem a cukrovou třtinou. Ten totiž nejlépe chutná na kubánské pláži. Pro naše české horké letní dny tu mám jednu fermentovanou variantu. Nesmí samozřejmě chybět máta ani limetky, ale zase můžete vynechat cukr, pokud jste si doma udělali dostatečně sladký fermentovaný vodní kefír. Tuhle variantu můžou i děti a uvidíte, že z kubánského mojita budou mít velkou radost.


Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty

Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty

Srazil se vám kefír na tvaroh a syrovátku? Tohle je nejlepší způsob, jak srážení kefíru (přefermentování) využít ve váš prospěch. Kefírový tvaroh / sýr (konzistenci si určíte sami) chutná báječně jemně a jde využít na sladké i slané recepty. Věřím, že si jej zamilujete stejně jako my :)


Probiotická pomazánka z čerstvého kefírového sýru a červené řepy

Probiotická pomazánka z čerstvého kefírového sýru a červené řepy

Člověk se učí být vděčný za to, když se mu nedaří, učí se a mohou vzniknout úžasné věci :) Tohle je případ, kdy se nám kefír nechtěně sráží - přefermentuje a odděluje se kefírový tvaroh a syrovátka. Tohle je tedy takový ten recept, kdy něco smícháte, zapomenete na to a ještě budete za superkuchaře! A mikrobiom bude slintat štěstím.

Další