Domácí kefír - zdroj přirozených probiotik pro zdravá střeva - Hodnota - 2.000,- Kč

WUGI je pytlíček plný kefírových kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní probiotický kefír - tradiční mléčný či veganský z vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy.
Příprava trvá minutku, ale vaše zdraví (a hlavně střeva) vás za to budou milovat. Proč? Protože domácí kefír vzniká fermentováním neboli kvašením. Díky tomu je plný přátelských bakterií (probiotik), enzymů, vitamínů a minerálů, které tělu prospívají.






Pro přípravu kefíru doporučujeme pevnou WUGI sklenici s patentním uzávěrem a ryskami. Kefírové kultury nejlépe podpoříte lyofilizovaným ovocem, které přináší živiny a skvělou chuť celému nápoji.
Proč dlouhodobě pít domácí kefír?
- Obsahuje prospěšné probiotické bakterie a je lehce stravitelný
- Obsahuje vitamíny, minerály a organické kyseliny podporující zdravé střevní prostředí
- Každý den si ho připravíte čerstvý a máte pod kontrolou vstupní suroviny
- Je vhodný pro celou rodinu, děti, těhotné i kojící
- Je skvělým základem do různých receptů, smoothie, kaší, pro výrobu sýrů, pomazánek nebo fermentaci těsta. Inspirovat se můžete zde.
Chcete vědět víc? Mrkněte se na Tipy ke kefíru a nejčastější otázky.

Dárkový poukaz WUGI

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev
Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut). Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.

Vodní a mléčný kefír: co jsou zač a proč jsou pro nás dobré?
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Hippocrates
Jídlo je mocný nástroj a kvalitní strava umí s naším zdravím divy! Připomeňme si zapomenutou sílu fermentovaných potravin.

5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to
Přemýšlíte, k čemu je domácí výroba kefíru dobrá? My našli hned několik důvodů. Domácí příprava je radost, kterou chceme sdílet.

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev
Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.

Kefírové kultury – prášek vs. zrna (tibi krystaly, tibetská houba)
S kefírovými kulturami navracíme sílu fermentovaných (super)potravin do našich kuchyní! A dělá to s naším zdravím divy.

Borůvkový smoothie puding
Lesní borůvky - ty naše malé fialové zázraky. Patří mezi jedny z nejcennějších druhů ovoce, jaké u nás vůbec máme. Jsou plné antioxidantů, pomáhají při průjmech, blahodárně působí na zrak i mozek, zlepšují imunitu, chrání naše cévy a působí proti stresu. Mají minimum cukru a hodí se i při nízkosacharidové dietě. Vyzkoušejte tento recept, takto jemný a jednoduchý smoothie puding si zamilujete. A děti bude bavit chuť i fialově zbarvený jazyk :)

Mojito vodní kefír
Senorita! Mojito? Sem s ním! Ale nemusí to nutně být mojito s bílým rumem a cukrovou třtinou. Ten totiž nejlépe chutná na kubánské pláži. Pro naše české horké letní dny tu mám jednu fermentovanou variantu. Nesmí samozřejmě chybět máta ani limetky, ale zase můžete vynechat cukr, pokud jste si doma udělali dostatečně sladký fermentovaný vodní kefír. Tuhle variantu můžou i děti a uvidíte, že z kubánského mojita budou mít velkou radost.

Druhá fermentace vodního kefíru
Možná znáte pojem druhá fermentace kombuchy nebo kefíru z tibi krystalů. Slitá kombucha (ta oddělená od mateřské houby) se nechá při pokojové teplotě v uzavřených nádobách ještě pár dní fermentovat. Takto naláhvovanou kombuchu můžete ochutit ještě dalšími ingrediencemi nebo jen nechat samotnou ,,zbublinkovat”. Druhá fermentace vodního kefíru funguje velmi podobně.

Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty
Srazil se vám kefír na tvaroh a syrovátku? Tohle je nejlepší způsob, jak srážení kefíru (přefermentování) využít ve váš prospěch. Kefírový tvaroh / sýr (konzistenci si určíte sami) chutná báječně jemně a jde využít na sladké i slané recepty. Věřím, že si jej zamilujete stejně jako my :)

Probiotická pomazánka z čerstvého kefírového sýru a červené řepy
Člověk se učí být vděčný za to, když se mu nedaří, učí se a mohou vzniknout úžasné věci :) Tohle je případ, kdy se nám kefír nechtěně sráží - přefermentuje a odděluje se kefírový tvaroh a syrovátka. Tohle je tedy takový ten recept, kdy něco smícháte, zapomenete na to a ještě budete za superkuchaře! A mikrobiom bude slintat štěstím.

Fermentovaná meruňková limonáda z čerstvých meruněk
Upřímně, bála jsem se, zda z toho nebude pěkně pikantní meruňkový "burčák". O to větší to pak bylo překvapení, když jsem se napila a zjistila, že jde o osvěžující a velmi jemnou meruňkovou chuť. Je dokonalá vychlazená, s kostky ledu a ozdobená něčím zeleným.

Jednoduchá probiotická panna cotta s kefírem
Panna cotta - nejjednodušší dezert ever nebo noční můra? Patříte k lidem, kteří ji milují nebo k lidem, kteří na ní nevidí nic zvláštního? Nás domácí panna cotta nadchla, a tak ji v následujícím receptu najdete hned ve 2 verzích - s rozpečenými jahodami a se slaným karamelem z datlí. Prozradíme vám také tipy, abyste tento dezert zvládli levou zadní a ještě potěšili svůj mikrobiom.

Čokoládový perník z fermentovaného těsta
Mám pro vás skvělý tip na vláčný /přes noc fermentovaný/ čokoládový perník. Slibuji, že to není žádná věda. Jeden den stačí smíchat mouky a nechat stát v misce s vodním kefírem (ten udělá svou práci, tedy fermentaci pro lepší stravitelnost pro nás) a druhý den pečete. Nám moc chutnal. Těšíte se?