Přeji si zdravější svět

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu a zjistila, že se mi nezamlouvá způsob, jakým se západní medicína - přesněji práškovací průmysl - ubírá. Mám úctu k obrovským pokrokům medicíny zachraňující životy, avšak nelíbí se mi, jak lehce jsme sklouzli k odosobnění a jednoduchosti polykání prášků, u kterých bohužel ani moderní medicína kolikrát neví, jak přesně fungují. Nemluvě o tom, že netušíme, jaký bude mít tato chemie dopad na naše zdraví (i zdraví dalších generací) za pár let.

Dle některých přemýšlím moc růžově, podle dalších se v tom až moc pitvám a jiní tvrdí, že svět nezměním, tak ať to nechám být. Ale to já nemůžu (a říkejte mi třeba trvdohlavec, snílek, magor nebo extrémista :)).

Blázen do zdravého stravování a cvičení jsem byla vždy, všemožné (často protikladné) rady jsem na sobě vyzkoušela a prošla si tak různými omyly. Že strava dělá se zdravím hodně, to není zrovna objev. Nadchlo mě však zkoumání mechanismů, jak to vlastně v našem trávícím traktu funguje. Že se tam nenachází jen pár bakterií vyrábějící sem tam nějaký ten vitamín. Ale že jsou jich tam triliony a jejich schopnost ovlivňovat zdraví je neskutečná. Náš střevní mikrobiom souvisí se zdravím od A po Z.

Mým snem je celostní a psychosomatická medicína – tedy komplexní přístup ke zdraví, který mi dává smysl. Začínám však u zdraví střev, protože pokud své tělo podkopáváme skoro s každým soustem, psychická i fyzická stránka léčení vyžaduje opravdu hodně sil.

Zdravá střeva aneb jak jsem propadla fermentovaným potravinám

…či spíše nápojům – kefírům. Můj první pokus o kvašené zelí totiž dopadl katastrofálně, a když na něco čekáte tři týdny a ono nic, tak to netrpělivce jako mě odradí. Kefír je zkrátka a dobře jednoduše a rychle připravitelný a svou funkci pro zdraví plní skvěle. Pravidelným pití vodního i mléčného kefíru se moje zdraví posunulo úplně na jinou úroveň. Chtěla jsem to proto poslat dál. Náš střevní mikrobiom totiž fermentované, čerstvé a probiotické potraviny miluje.

Zdraví není vším, ale bez zdraví je všechno ničím.

Arthur Schopenhauer

Proč WUGI?

WUGI je zkratka pro Wake up, Grow it, která má vyjadřovat dvojsmysljednak musíme probudit „spící“ kefírové kultury v sáčku (nasypáním do mléka či vody) a „vypěstovat“ si tak domácí nápoj; a druhak to má vyjadřovat probouzení a „pěstování“ (rozvíjení) nás samých, kdy během jednoduché přípravy máme čas se zamyslet, co dobrého pro sebe děláme. Naše tělo pro nás každou vteřinu vykonává obrovskou službu a věřím, že si ji zaslouží vrátit.

WUGI kefírové kultury jsou pro dnešní uspěchanou dobu tou nejjednodušší variantou, jak navrátit sílu fermentovaných potravin do našich kuchyní. S pomocí WUGI chci ukázat, jak se malými krůčky mohou ve vašem životě začít dít velké věci. A jestli začnete úsměvem do zrcadla, jogínským pozdravem slunci, běháním nebo zdravějšími změnami ve vašem stravování, to už nechám na vás. :)

Není možné vždy ovlivnit to, co se děje venku. Ale vždy je možné ovlivnit to, co se děje vevnitř.

Mgr. Anna Dobišarová

Eco-friendly: jak balíme naše balíčky

Ani nám se nelíbí plastová smršť a nadměrná tvorba odpadu. Doma se inspirujeme ZERO-WASTE stránkami a nápady, kompostujeme, nosíme si látkové pytlíky a síťovky na zeleninu a ovoce, plátěné tašky na nákupy, nakupujeme bez obalů. Přírodu milujeme a je potřeba ji chránit. Proto i ve WUGI vylepšujeme, co se dá.

Útulky, dočasky a úžasné farmy - pomozte nám je podpořit

Ve WUGI jsme pravý opak velké firmy. Dva sourozenci, jeden eshop, ale v domácnostech naší rodiny je tolik zvířat, že se jich nedopočítáme. Nedokážeme to přehlížet. Opuštěná zvířata, která skončila u nás doma 'jen dočasně', teď samozřejmě spávají v našich postelích :)