Mléčné kefírové kultury (až na 100 litrů kefíru)
Ahoj, jsem WUGI,
pytlíček plný kefírových kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní kefír. Stačí k tomu trochu mléka.
Trvá to minutku, ale vaše zdraví (a hlavně střeva) vás za to budou milovat. Proč? Protože domácí kefír vzniká fermentováním neboli kvašením. Díky tomu je plný přátelských bakterií, enzymů a dalších látek, které tělu často chybí. Vykouzlím čerstvý mléčný kefír z jakéhokoli živočišného mléka!
A hned na sebe prásknu 2 věci.
Kefír dělám nejraději ve své WUGI sklenici - je totiž neobyčejná.
A mám slabost pro lyofilizované ovoce. Ale nestydím se za to.




Lepší než jogurt
Přpravte si poctivý kefír z kvalitního mléka. Bude tak obsahovat více vitamínů a zdravých tuků než klasický nízkotučný kefír z obchodu. Kravské, kozí i ovčí mléko, všechna mají kultury rády. Kefír chutná podobně jako jogurt, ale má pár výhod. Obsahuje více druhů přátelských bakterií pro naše tělo a připravuje se při pokojové teplotě - bez jogurtovače.
Kdo cvičí, ocení ho jako přírodní proteiňák, je lehce stravitelný a plný komplexních bílkovin. Pít ho můžete jen tak samotný nebo s medem či ve smoothie. Potěší vás vymražený jako probiotická zmrzlina nebo našlehaný v nepečených dezertech. Používáme ho i pro přípravu fermentovaných kaší přes noc.
Jak kefír vzniká?
Mléčný kefír vzniká fermentací (zjednodušeně kvašením) kefírových kultur v mléce. Kefírové kultury se krmí laktózou (mléčným cukrem), mění ho na, kyselinu mléčnou, pár bublinek (oxid uhličitý) a další látky. Přitom zůstavají kultury živé v nápoji a produkují do něj třeba svoje enzymy, které napomáhají trávení.
Mléčný kefír je jako osvěžující jogurtový nápoj. Obsahuje minimum laktózy, je plný přátelských bakterií (probiotik), enzymů, živin, vitamínů a minerálů. Ty jsou nezbytné pro správnou funkci střev a zažívání.
Obsah, složení a dávkování
Mléčný kefír si můžete dopřát denně, je to podobné, jako s jogurty. Jen pokdu nejste na jogurty a kefíry zvyklí, doporučujeme začít s menším množstvím a postupně navyšovat - třeba na 400 ml za den.
Složení
Dextróza jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů: Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Saccharomyces, Kluyveromyces)
Např. konkrétní druhy Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Saccharomyces unisporus, Kluyveromyces marxianus a další.
Může obsahovat stopy mléka.
Balení obsahuje 3 sáčky s 5 g mléčných kefírových kultur a připravíte s ním postupně až 100 litrů poctivého kefíru. Z 1 sáčku kultur vyrobíte 30 - 35 litrů mléčného kefíru v průběhu 1 měsíce, a tak můžete čtvrt roku fermentovat nepřetržitě nebo si mezi jednotlivými sáčky udělat pauzu.
Skladujte v LEDNICI (příp. v chladu do 20°C).
Minimální dobu trvanlivosti garantujeme 8 a více měsíců od dodání.
Příprava mléčného kefíru
Nachystejte si
- 1,15 l uzaviratelnou sklenici
- 1 l čerstvého kravského, ovčího nebo kozího mléka (čerstvé, plnotučné, pasterované)
Dobrá rada!
Výsledná chuť kefíru záleží na kvalitě použitého mléka. Doporučujeme používat čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě (pasterované). Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).
Doba přípravy se mírně liší s teplotou prostředí a druhem mléka.
Sklenici, prosím, každé druhé opakovaní vymývejte a okraje, které jsou nad hladinou kefíru pravidelně otírejte, abyste předešli kažení špinavých částí.
Prvotní příprava
- Vysypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do 1l mléka (o teplotě max. 29°C) a dobře promíchejte. Sklenici uzavřete. Směs ponechte stát cca 48 hodin při pokojové teplotě (22 - 25°C, při vyšší teplotě stačí kratší doba) a občas ji promíchejte. Srážení kefíru je běžný jev a nejde o kažení. Tady je návod, jak v takovém případě dál a jak z toho vytěžit další mňamky, jako čerstvý kefírový sýr.
- Po cca 48 hodinách je kefír hotov. Jak to poznáte? Zdá se, že mléko zůstává prvních 35 hodin "mlékem" a poté kefír většinou zhoustne, nemusí ale vždy, hraje tady roli kvalita mléka. Když se sklenicí zahýbete, měl by po stranách sklenice zůstat typický kefírový povlak (ten vám při zahýbání se sklenicí mléka po stěnách nezůstane). Kefír chutná jinak, jak mléko, ten náš wugi docela jogurtově.
- Rozdíl v době přípravy závisí na teplotě prostředí a druhu mléka. Pro přípravu další várky si nechte stranou 100 ml kefíru. Zbylý kefír můžete konzumovat samotný nebo jej ochuťte, tady najdete spoustu receptů. V případě potřeby uchovávejte v lednici a zkonzumujte cca do týdne (záleží na čerstvosti a kvalitě mléka).
Opakovaná příprava
- Na přípravu další várky použijte 100 ml hotového kefíru a libovolné množství mléka (maximálně 1l). Směs dobře promíchejte, láhev uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
- K přípravě každé další várky stačí běžně pouze 24 hodin. Pomocí 100 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 30x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách i kvalitě mléka. Zůstává-li mléko sladké a kefír nevzniká, zkontrolujte, zda kultury měly správnou teplotu pro přípravu, případně použijte nový sáček.
Ještě jste hladoví po informacích? Mrkněte se na nejčastější otázky. Také jsme pro vás vytvořili základní tipy pro bezproblémové kefírování.
Dana
Z jednoho pytlíčku jsem tvořila kefír od půlky října až do konce prosince. Jela jsem na více frontách (ve více sklenicích). Takže jsem určitě udělala ... více
Z jednoho pytlíčku jsem tvořila kefír od půlky října až do konce prosince. Jela jsem na více frontách (ve více sklenicích). Takže jsem určitě udělala víc než sto litrů kefíru z jednoho pytlíčku... A to mám v zásobě ještě další pytlíčky z balení. ;-)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Radka Majorová
Povedlo se hned na poprvé, všechno je i v balíčku dopodrobna vysvětlené. Vzniklý kefír je skvělý, chutí předčí všechny kupované. Vyrábíme si z něj dom ... více
Povedlo se hned na poprvé, všechno je i v balíčku dopodrobna vysvětlené. Vzniklý kefír je skvělý, chutí předčí všechny kupované. Vyrábíme si z něj doma hlavně jednoduché koktejly s ovocem na svačinu, všem moc doporučuji! :)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Michaela Krejčová
mléčný kefír je skvěle využitelný k přípravě mnoha jídel, super chuť
mléčný kefír je skvěle využitelný k přípravě mnoha jídel, super chuť
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Tera
Vydrží mnoho várek
Příjemná chuť - není moc kyselý
Rychlá snídaně
Vydrží mnoho várek
Příjemná chuť - není moc kyselý
Rychlá snídaně
Důležitá je čistota sklenice
Nejde vyrobit z farmářského nepasterizovaného mléka
Důležitá je čistota sklenice
Nejde vyrobit z farmářského nepasterizovaného mléka
Pomohla Vám tato recenze? Ano (1) Ne (0)
Pavla Jüstelová
Dobrý návod a jednoduchá příprava.
Dobrý návod a jednoduchá příprava.
Chce to trpělivost, protože teplota a jiné podmínky se různí, ale vyplatí se to!
Chce to trpělivost, protože teplota a jiné podmínky se různí, ale vyplatí se to!
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Daniela Daňková
Kefír mám moc ráda a proto mi tato domací příprava kefíru příjde naprosto úžasná. Kefír je bez přidaných éček a konzervantů. Vyrábím si ho déle než ro ... více
Kefír mám moc ráda a proto mi tato domací příprava kefíru příjde naprosto úžasná. Kefír je bez přidaných éček a konzervantů. Vyrábím si ho déle než rok a zamilovala jsm si ho :-)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Zdenka Krytinářová
Chuťově nepřekonatelný s kupovanými.
Chuťově nepřekonatelný s kupovanými.
Přes úsilí pokaždé čistit se mi brzo zkazil.
Přes úsilí pokaždé čistit se mi brzo zkazil.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Miloš Sedláček
perfektní příprava
perfektní příprava
nic
nic
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Bohumil
V domácím kefírování od Wugi "jedeme" už dlouho:) Je to prostě lahoda a po delším pravidelném popíjení, ruku v ruce s vyváženou stravou, můžu konstato ... více
V domácím kefírování od Wugi "jedeme" už dlouho:) Je to prostě lahoda a po delším pravidelném popíjení, ruku v ruce s vyváženou stravou, můžu konstatovat i úpravu zažívání.
Neshledávám
Neshledávám
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
LN
Velmi snadná příprava. Při použití s čerstvým mlékem, které prošlo jen šetrnou pasterizací, přímo od farmáře je kefír hotov dříve než za 24h, ale chut ... více
Velmi snadná příprava. Při použití s čerstvým mlékem, které prošlo jen šetrnou pasterizací, přímo od farmáře je kefír hotov dříve než za 24h, ale chutově a snad i účinky na zažívání se mu žádný kupovaný nevyrovná.
Kefír z předloňské dávky kefírových kultur nám chutnal trochu více.
Kefír z předloňské dávky kefírových kultur nám chutnal trochu více.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Pavel Tomášek
Úžasná chuť kefíru, relativně snadná příprava, trvanlivost.
Úžasná chuť kefíru, relativně snadná příprava, trvanlivost.
Je potřeba hlídat dokončení fermentace, většinou ho mám hotový dřív než za 48 hodin, ale s tím už počítám :)
Je potřeba hlídat dokončení fermentace, většinou ho mám hotový dřív než za 48 hodin, ale s tím už počítám :)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Ka
Fungují, kefír je skvělý, vydrží dle slíbených informací.
Fungují, kefír je skvělý, vydrží dle slíbených informací.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Regina Falátová Wolfová
Jíme každý den z jednoho litru mléka a mám pocit, že jsme na tom ujetí :-) Chutná nám to tak moc, že nemám slov. Jogurty a kefíry jsme tak přestala k ... více
Jíme každý den z jednoho litru mléka a mám pocit, že jsme na tom ujetí :-) Chutná nám to tak moc, že nemám slov. Jogurty a kefíry jsme tak přestala kupovat úplně.
nic negativního není. Již 3x se mi zadařilo mít i syrovátku a tvaroh a to je také super lahodné s ovocem i samotné chlazené z lednice
nic negativního není. Již 3x se mi zadařilo mít i syrovátku a tvaroh a to je také super lahodné s ovocem i samotné chlazené z lednice
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Alexandra Fišerová
Flunguje to spolehlivě ( zatím dvakrát z jednoho pytlíčku...), vynikající chuť!
Flunguje to spolehlivě ( zatím dvakrát z jednoho pytlíčku...), vynikající chuť!
Pomohla Vám tato recenze? Ano (2) Ne (0)