Mléčné kefírové kultury na zkoušku (až na 30 - 35 litrů kefíru)
Ahoj, jsem WUGI,
ještě jste mě nezkoušeli? To je super, jsem balení na zkoušku. Najdete v něm pytlíček plný kefírových kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní kefír. Stačí k tomu trochu mléka.
Trvá to minutku, ale vaše zdraví (a hlavně střeva) vás za to budou milovat. Proč? Protože domácí kefír vzniká fermentováním neboli kvašením. Díky tomu je plný přátelských bakterií, enzymů a dalších látek, které tělu často chybí. Kouzlím čerstvý, poctivý mléčný kefír z jakéhokoli živočišného mléka.
A hned na sebe prásknu 2 věci.
Kefír dělám nejraději ve své WUGI sklenici - je totiž neobyčejná.
A mám slabost pro lyofilizované ovoce. Ale nestydím se za to.




Lepší než jogurt
Přpravte si poctivý kefír z kvalitního mléka. Bude tak obsahovat více vitamínů a zdravých tuků než klasický nízkotučný kefír z obchodu. Kravské, kozí i ovčí mléko, všechna mají kultury rády. Kefír chutná podobně jako jogurt, ale má pár výhod. Obsahuje více druhů přátelských bakterií pro naše tělo a připravuje se při pokojové teplotě - bez jogurtovače.
Kdo cvičí, ocení ho jako přírodní proteiňák, je lehce stravitelný a plný komplexních bílkovin. Pít ho můžete jen tak samotný nebo s medem či ve smoothie. Potěší vás vymražený jako probiotická zmrzlina nebo našlehaný v nepečených dezertech. Používáme ho i pro přípravu fermentovaných kaší přes noc.
Jak kefír vzniká?
Mléčný kefír vzniká fermentací (zjednodušeně kvašením) kefírových kultur v mléce. Kefírové kultury se krmí laktózou (mléčným cukrem), mění ho na, kyselinu mléčnou, pár bublinek (oxid uhličitý) a další látky. Přitom zůstavají kultury živé v nápoji a produkují do něj třeba svoje enzymy, které napomáhají trávení.
Mléčný kefír je jako osvěžující jogurtový nápoj. Obsahuje minimum laktózy, je plný přátelských bakterií (probiotik), enzymů, živin, vitamínů a minerálů. Ty jsou nezbytné pro správnou funkci střev a zažívání.
Dávkování, obsah a složení
Mléčný kefír si můžete dopřát denně, je to podobné, jako s jogurty. Jen pokdu nejste na jogurty a kefíry zvyklí, doporučujeme začít s menším množstvím a postupně navyšovat - třeba na 400 ml za den.
Balení na zkoušku obsahuje 1 sáček s 5 g mléčných kefírových kultur, se kterým postupně během jednoho cca měsíce připravíte 30 - 35 litrů mléčného kefíru. Každý den si můžete připravit až 1 litr kefíru, množství si přizpůsobíte.
Zdá se vám balení malé? Dává to smysl. Držíte v ruce okem neviditelné mikroorganismy. Makají ale o sto šest a vytvoří vám destíky litrů kefíru na spoustu dnů :)
Složení
Dextróza jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů: Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Saccharomyces, Kluyveromyces)
Např. konkrétní druhy Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Saccharomyces unisporus, Kluyveromyces marxianus a další.
Může obsahovat stopy mléka.
Skladujte v LEDNICI (příp. v chladu do 20°C).
Země původu: EU
Dovozce: UNIBIOM s.r.o.Minimální dobu trvanlivosti garantujeme 8 a více měsíců od dodání.
Příprava mléčného kefíru
Nachystejte si
- 1,15 l uzaviratelnou sklenici
- 1 l čerstvého kravského, ovčího nebo kozího mléka (čerstvé, plnotučné, pasterované)
Dobrá rada!
Výsledná chuť kefíru záleží na kvalitě použitého mléka. Doporučujeme používat čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě (pasterované). Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).
Doba přípravy se mírně liší s teplotou prostředí a druhem mléka.
Sklenici, prosím, každé druhé opakovaní vymývejte a okraje, které jsou nad hladinou kefíru pravidelně otírejte, abyste předešli kažení špinavých částí.
Prvotní příprava
- Vysypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do 1l mléka (o teplotě max. 29°C) a dobře promíchejte. Sklenici uzavřete. Směs ponechte stát cca 48 hodin při pokojové teplotě (22 - 25°C, při vyšší teplotě stačí kratší doba) a občas ji promíchejte. Srážení kefíru je běžný jev a nejde o kažení. Tady je návod, jak v takovém případě dál a jak z toho vytěžit další mňamky, jako čerstvý kefírový sýr.
- Po cca 48 hodinách je kefír hotov. Jak to poznáte? Zdá se, že mléko zůstává prvních 35 hodin "mlékem" a poté kefír většinou zhoustne, nemusí ale vždy, hraje tady roli kvalita mléka. Když se sklenicí zahýbete, měl by po stranách sklenice zůstat typický kefírový povlak (ten vám při zahýbání se sklenicí mléka po stěnách nezůstane). Kefír chutná jinak, jak mléko, ten náš wugi docela jogurtově.
- Rozdíl v době přípravy závisí na teplotě prostředí a druhu mléka. Pro přípravu další várky si nechte stranou 100 ml kefíru. Zbylý kefír můžete konzumovat samotný nebo jej ochuťte, tady najdete spoustu receptů. V případě potřeby uchovávejte v lednici a zkonzumujte cca do týdne (záleží na čerstvosti a kvalitě mléka).
Opakovaná příprava
- Na přípravu další várky použijte 100 ml hotového kefíru a libovolné množství mléka (maximálně 1l). Směs dobře promíchejte, láhev uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
- K přípravě každé další várky stačí běžně pouze 24 hodin. Pomocí 100 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 30x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách i kvalitě mléka. Zůstává-li mléko sladké a kefír nevzniká, zkontrolujte, zda kultury měly správnou teplotu pro přípravu, případně použijte nový sáček.
Richard Dorničák
Vynikající
Vynikající
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Cris
výborný kefír, lepší než z obchodu!!!
výborný kefír, lepší než z obchodu!!!
-
-
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Václav Hrůza
ok
ok
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Martina Srbová
Top kefírové kultury! :)
Top kefírové kultury! :)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Mirka Veselá
používám často
používám často
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Jana Gerbocová
Chutově vynikající kefír - zatím vyzkoušeno pouze z kravského mléka. Do budoucna mám v plánu vyzkoušet i rostlinného.
Chutově vynikající kefír - zatím vyzkoušeno pouze z kravského mléka. Do budoucna mám v plánu vyzkoušet i rostlinného.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Tomáš Hruška
Výborné.
Výborné.
nevím.
nevím.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Simona Průchová
Vynikající
Vynikající
žádný zápor
žádný zápor
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Alice Martinková
Příprava jednoduchá, velice široké využití a jeden sáček kultur vydrží opravdu velmi dlouho při správné péči.
Příprava jednoduchá, velice široké využití a jeden sáček kultur vydrží opravdu velmi dlouho při správné péči.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Veronika Bartonova
Snadna priprava, skvela chut
Snadna priprava, skvela chut
Nenasla jsem zadne negativum
Nenasla jsem zadne negativum
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Barbora Markuzi
chuť
konzistence
chuť
konzistence
velká spotřeba farmářského mléka, protože se nový kefír musí dělat každé 2 dny. Raději si budu vytvářet vodní kefír :)
velká spotřeba farmářského mléka, protože se nový kefír musí dělat každé 2 dny. Raději si budu vytvářet vodní kefír :)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Hynek Rusňák
Skvěle funguje.
Skvěle funguje.
Drahá doprava. Kdyby se dalo do obálky za lepší poštovné, tak by to tolik neprodražilo výslednou cenu produktu.
Drahá doprava. Kdyby se dalo do obálky za lepší poštovné, tak by to tolik neprodražilo výslednou cenu produktu.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Lenka Lupačová
jednoduché a rychlé - nasypat, zamíchat a je to :)
Mnohem lepší než kupovaný.
jednoduché a rychlé - nasypat, zamíchat a je to :)
Mnohem lepší než kupovaný.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Věra Skoupilová
chutná večeře, výborné s čerstvým ovocem
chutná večeře, výborné s čerstvým ovocem
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Petr Rosůlek
Vynikající. S kupovaným nesrovnatelný.
Vynikající. S kupovaným nesrovnatelný.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Bohumil
Nadšení! Příprava funguje, celá rodina má pravidelný příjem kvalitního domácího kefíru.
Nadšení! Příprava funguje, celá rodina má pravidelný příjem kvalitního domácího kefíru.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Renathka
Hned na poprvé se podařilo.
Snadná příprava.
Velice chutné.
Hned na poprvé se podařilo.
Snadná příprava.
Velice chutné.
Žádné
Žádné
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Jitka Součková
ještě jsem nezkusila, začnu až po dovolené
ještě jsem nezkusila, začnu až po dovolené
žádné
žádné
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)