Mléčné kefírové kultury na zkoušku – obsahují 1 sáček s 5 g kefírových kultur.
Z tohoto zázračného pytlíku kefírových kultur si vyrobíte domácí mléčný kefír. Trvá to chvilku a stačí použít čerstvé mléko. Vaše zdraví a mikrobiom budou štěstím bez sebe. Kefír je totiž plný zdraví prospěšných probiotik, enzymů a dalších látek, které našim tělům často chybí. Tyto kultury přetvoří jakékoliv živočišné mléko v čerstvý probiotický mléčný kefír. Kefír je ideální také jako základ do kaší, smoothie, domácích zmrzlin nebo chia dezertů. Můžete z něj vyrobit čerstvý sýr nebo například zakysanou smetanu.
Pomocí 1 sáčku vyrobíte postupně 30–35 litrů kefíru. Po dobu 1 měsíce tak máte každý den čerstvý probiotický kefír.
Podívejte se na naše krátké video, jak si připravit takový probiotický mléčný kefír v pohodlí domova. Více
Mléčné kefírové kultury na zkoušku (na postupnou přípravu 30–35 litrů probiotického kefíru)
100% organické
bez sóji
bez GMO
bez lepku
WUGI mléčný kefír miluje:
- fermentaci v neobyčejné WUGI sklenici
- a jakékoliv lyofilizované ovoce.
Proč je mléčný kefír lepší než jogurt
Domácí kefír obsahuje více druhů probiotických bakterií než konvenční jogurty nebo kefírová mléka z obchodu. Pro přípravu WUGI kefírových kultur nepotřebujete jogurtovač a můžete použít jakékoliv živočišné mléko – kozí, ovčí nebo kravské. Při výrobě kefíru z kvalitního mléka, obsahuje také více vitaminů a zdravých tuků než klasické nízkotučné kefíry.
Domácí kefír je plný komplexních bílkovin, je lehce stravitelný a funguje jako přírodní proteinový nápoj. Je možné jej pít samotný, ochucený medem nebo přidávat jako základ do smoothie. Chutná skvěle i mražený jako probiotická zmrzlina nebo v nepečených dezertech. Nejčastěji ho používáme na přípravu Overnight Oats neboli kaší fermentovaných přes noc. Inspirovat se můžete recepty zde.
Jak vzniká mléčný kefír?
Mléčný kefír vzniká fermentací kefírových kultur v živočišném mléce. Kefírové kultury požírají mléčný cukr laktózu a mění ji na kyselinu mléčnou, pár bublinek ve formě oxidu uhličitého a další látky. Tyto kultury zůstávají v kefíru živé a produkují do něj enzymy, které nám pomáhají s trávením.
Mléčný kefír je podobný jogurtovému nápoji, ale obsahuje minimum laktózy a je plný prospěšných bakterií. Ty jsou důležité pro zdravé zažívání a správnou funkci střev.
Dávkování mléčného kefíru
Domácí kefír je možné pít denně, stejně jako konzumujeme jogurty. Pokud jogurty a kefíry nejíte moc často, doporučujeme začít s malým množstvím a postupně dávku zvyšovat na 400 ml denně.
Obsah
- 1 sáček s 5 g mléčných kefírových kultur, se kterým postupně během cca jednoho měsíce připravíte 30–35 litrů mléčného kefíru. Každý den si můžete připravit až 1 litr kefíru, množství si přizpůsobíte dle potřeby.
- Pokud každodenní přípravu nestíháte, je možné kefír na pár dní odložit do lednice. Více informací a nejčastější otázky najdete zde.
- Zdá se vám balení malé? Dává to smysl. Držíte v ruce okem neviditelné mikroorganismy. Makají ale o sto šest a vytvoří vám desítky litrů kefíru na spoustu dnů.
Složení
- Dextróza jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů: Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Saccharomyces, Kluyveromyces)
- Např. konkrétní druhy Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Saccharomyces unisporus, Kluyveromyces marxianus a další.
- Může obsahovat stopy mléka.
Příprava domácího mléčného kefíru
Nachystejte si
- 1,15 l uzaviratelnou sklenici
- 1 l čerstvého kravského, ovčího nebo kozího mléka (čerstvé, plnotučné, pasterované)
Kvalita kefíru odráží kvalitu použitého mléka
Doporučujeme používat kvalitní pasterované čerstvé BIO mléko (klidně ze supermarketu). Farmářské mléko z menšího chovu je výborné, ale z vlastních zkušeností víme, že příprava se nemusí podařit na jedničku. Případně doporučujeme farmářské mléko převařit a nechat vychladnout na pokojovou teplotu. Používejte mléko s dostatečně dlouhou trvanlivostí (alespoň 3 dny).
Doba přípravy uvedená na obale se může lišit na základě teploty prostředí a druhu mléka.
Doporučujeme sklenici každé druhé opakování důkladně vymýt. Především okraje nad hladinou kefíru je nutné pravidelně otírat, aby se kefír nekazil.
Prvotní příprava
- Obsah sáčku vysypte do 1l mléka (které má teplotu max. 29°C) a promíchejte. Sklenici uzavřete a nechte stát asi 48 hodin na lince při pokojové teplotě a občas promíchejte. Doporučená teplota je 22–25°C. Pokud je teplota vyšší, kefír bude hotový dřív. Srážení kefíru je normální a nejedná se o kažení. Tady uvádíme návod, co s vysráženým kefírem dělat a jak z něj vytěžit maximum,
- Asi po 48 hodinách je kefír hotov. Je celkem běžné, že se prvních 35 hodin nic neděje a poté kefír zhoustne během pár posledních hodin. Pokud s kefírem zahýbete, měl by na sklenici zůstat po stranách typický kefírový povlak. (Když zahýbete ve sklenici s mlékem, povlak po stěnách nezůstává.) Výsledná chuť kefíru je jiná než mléko, chutná jogurtově.
- Doba přípravy se odvíjí od druhu mléka a teploty prostředí. Pro další várku si odložte 100 ml kefíru. Zbytek kefíru zkonzumujte samotný nebo použijte jako základ pro další recepty. V lednici vydrží asi týden, zase záleží na kvalitě a čerstvosti použitého mléka.
Opakovaná příprava
- Další várku probiotického pokladu vyrobíte ze 100 ml hotového kefíru a libovolného množství mléka (maximálně však 1 litr). Zamíchejte, láhev uzavřete a nechte stát na lince po dobu 24 hodin.
- Každá další příprava zabere zhruba 24 hodin. 100 ml kefíru poslouží na výrobu nového kefíru až 30x. Počet opakování se odvíjí od hygienických podmínek a kvalitě mléka. Pokud se kefír z mléka netvoří, zkontrolujte, zda máte doma dostatečnou teplotu pro přípravu mléka (min. 22°C), případně použijte nový sáček. Nebojte se nám s dotazy ozvat.
Balení skladujte v LEDNICI (příp. v chladu do 20°C).
Země původu: EU
Dovozce: UNIBIOM s.r.o.Minimální dobu trvanlivosti garantujeme nejméně 1 rok od dodání.
Dominika Ověřená recenze
KladyNejchutnější kefír s velmi jednoduchou přípravou. Používám pro mimiňáka místo jogurtu, do dipu, na zjemnění vychlazené omáčky, atd. Doporučuju!:)více
Zápory
VeruLe Ověřená recenze
KladySkvělý způsob jak si doma vyrobit kvalitní kefír. Nedá se s kupovanými srovnat.
Výborná chuť i konzistence.
ZáporyNevýhoda je, že pokud chcete kefír udržet fakt dlouho naživu, musíte pořád vyrábět kefír, což u nás úplně neprošlo, nekonzumujeme často mléčné výrobky ...více
Mirka Ověřená recenze
KladyKupuji opakovaně.Jsem velmi spokojená a šířím vaše produkty dále👍👍
ZáporyŽádné

Mléčná fermentovaná kaše přes noc
Snídaňová kaše musí být především výživná a lehká. Což se často nestává, protože neobsahuje dostatečný zdroj bílkovin, je plná cukrů a připravená z instantních surovin. Důsledkem může být neustálá potřeba svačin, vlčí hlad nebo večerní chutě. Pojďte zjistit, jak si připravit ovesnou kaši fermentovanou přes noc v mléčném kefíru. Zaručený poměr surovin, který bude fungovat se všemi druhy vloček.

Mléčný kefír s lesním ovocem
Poctivý mléčný kefír z kvalitního mléka s lesním ovocem je vhodný jako snídaně, svačina i dezert do skleničky. Je slaďoučký a přitom zdravý a lehce stravitelný. Obsahuje důležité probiotické bakterie, prebiotickou vlákninu i postbiotika - látky, které bakterie při fermentaci do kefíru tvoří. Nechte si chutnat!

Mléčný kefír - fermentace a trable
Je kefír zkažený? Vypadá divně. Srazil se. Oddělila se voda a bílá hmota. Stalo se vám to? Nám několikrát. Kefír se nezkazil, ale přefermentoval. Mohou za to vysoké teploty i jiné faktory. Kefír nevyhazujte a čtěte. Dají se z něj vykouzlit úžasné dobroty.

Vodní a mléčný kefír: co jsou zač a proč jsou pro nás dobré?
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Hippocrates
Jídlo je mocný nástroj a kvalitní strava umí s naším zdravím divy! Připomeňme si zapomenutou sílu fermentovaných potravin.

O čem vypovídá vaše stolice?
Stolice možná není zrovna oblíbené téma. My ale víme, že je to téma důležité. Její tvar, barva, konzistence a případný zápach vypovídá o kvalitě trávení a celkovém zdraví. Perfektní stolice každý den je základem pro zdraví. Bez toho se neobejdeme. Abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, tým gastroenterologů z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek stolice geniálně usnadnilo. Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (z angl. Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

6 kroků pro zdravá střeva
O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev
Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví.