Vodní kefírové kultury (až na 30 litrů kefíru)
Ahoj, jsem WUGI,
pytlíček plný kefírových kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní kefír. Stačí k tomu trochu vody, kokosvého mléka nebo třeba ovocné šťávy.
Trvá to minutku, ale vaše zdraví (a hlavně střeva) vás za to budou milovat. Proč? Protože domácí kefír vzniká fermentováním neboli kvašením. Díky tomu je plný přátelských bakterií, enzymů a dalších látek, které tělu často chybí. Vykouzlím čerstvý vodní nebo třeba kokosový kefír!
A hned na sebe prásknu 2 věci.
Kefír dělám nejraději ve své WUGI sklenici - je totiž neobyčejná.
A mám slabost pro lyofilizované ovoce. Ale nestydím se za to.






Vodní kefír WUGI nejen pro vegany a sportovce
Vodní kefír WUGI je alternativou k mléčné klasice. Vyrobíte jej z vody a cukru a ze připomíná sladko-kyselou perlivou limonádu. Tohle osvěžení je ale bez chemie a zdraví prospěšné. Kdo má rád změnu, ať si vyrobí kokosový kefír z kokosové vody či mléka nebo přefermentuje ovocnou šťávu. Vodní kefírové kultury to zvládnou.
Funguje jako přírodní ionťák, spolehlivě zažene žízeň, potěší chuťové pohárky a dodá energii.
Jak kefír vzniká?
Vodní kefír vzniká fermentací (zjednodušeně kvašením) kefírových kultur ve vodě, kokosové vodě či mléce nebo ovocné šťávě. Kefírové kultury se krmí cukrem ve sladkém nápoji, mění ho na bublinky (oxid uhličitý), kyselinu octovou a mléčnou a další látky. Přitom zůstavají kultury živé v nápoji a produkují do něj třeba svoje enzymy, které napomáhají trávení.
Vodní kefír je lehce perlivý, osvěžující nápoj s minimem zbytkového cukru, který je plný přátelských bakterií (probiotik), enzymů, živin, vitamínů a minerálů. Ty jsou nezbytné pro správnou funkci střev a zažívání.
Připomíná vám popisem kombuchu? Je to její batranec. Oba jsou to fermentované nápoje, ale přeci jen je každý jiný. Na rozdíl od kombuchy obsahuje vodní kefír jiné kultury - má více bakterií a méně kvasinek, nechutná tak "octově" a ve vodním kefíru z WUGI kultur se netvoří prakticky alkohol (pod 0,1 %). To taková kombucha klidně 1 % mít může. Vodní kefír si zamilují děti.
Základ všech opravdových limonád
Domácí limonády mají s vodním kefírem jiný rozměr. Takový živý. Vodní i kokosový kefír se hodí do bezmléčných smoothies, nepečených dezertů i kaší fermentovaých přes noc. Tady máte kopu receptů.
Obsah, složení a dávkování
Pít ho můžete denně. Jestli jste ho ještě nepili, začněte postupně, ať si břicho na nával těch hodných bakterií zvykne. Navyšovat můžete třeba na 0,5 litru denně. To necháme na vás.
Balení obsahuje 3 sáčky s 5 g vodních kefírových kultur. Z každého sáčku postupně během cca 3 týdnů připravíte až 10 litrů vodního kefíru, z celého balení až 30 litrů. Každých 24 - 72 hodin vám vznikne litr kefíru, takže balení vám vydrží téměř čtvrt roku nepřetržité přípravy kefíru. Klidně se ale mezi jednolivými sáčky můžete udělat od přípravy pauzu.
Zdá se vám balení malé? Dává to smysl. Držíte v ruce okem neviditelné mikroorganismy. Makají ale o sto šest a vytvoří vám destíky litrů kefíru na spoustu dnů :)
Složení
Hnědý cukr jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Saccharomyces, Acetobacter, Kluyveromyces).
Může obsahovat stopy mléka.
Skladujte v LEDNICI (příp. v chladu do 20°C).
Země původu: EU
Dovozce: UNIBIOM s.r.o.
Minimální dobu trvanlivosti garantujeme 8 a více měsíců od dodání.
Příprava vodního kefíru
Nachystejte si
- 1,15 l patentní WUGI sklenici
- 1l vody (převařené a vychladlé)
- 3 polévkové lžíce cukru (klasický bílý, hnědý, třtinový) či sirup bez konzervantů (např. javorový) - pozor u kokosového cukru, nepoužívejte samotný, přidávejte pouze menší množství k obyčejnému cukru
- vhodné přidat - hrst sušeného nesířeného nebo lyofilizovaného ovoce a plátek oloupaného citrónu
Sklenici na přípravu kefíru pořádně vymyjte a vysušte, aby se kefírové kultury nepoškodily horkou vodou nebo zbytky čisticích prostředků. Při přípravě ji plňte vždy maximálně 2 cm pod okraj. Čím více místa necháte, tím více vám kefír může naperlit!
Příprava na poprvé
- Vysypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do vody s cukrem (o teplotě max. 29°C). Přidejte sušené ovoce a citrón. Dobře promíchejte a sklenici uzavřete. Směs ponechte stát 48 hodin při pokojové teplotě.
- Po 48 hodinách je vodní kefír hotov. Citrón můžete do kefíru vymačkat, ovoce odstraňte. Pro přípravu další várky si nechte stranou 200 ml kefíru. Zbylý kefír můžete pít samotný nebo ochucený sirupem, džusem, ovocem, bylinkami či kořením. V případě potřeby uchovejte v lednici a spotřebujte cca do týdne.
Opakovaná příprava
- Na přípravu další várky použijte 200 ml hotového kefíru, až 800 ml vody a 3 lžíce cukru. Můžete přidat citrón a sušené ovoce. Směs dobře promíchejte a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 až 72 hodin (24 hodin pro sladší chuť, s dobou postupně sladkost klesá).
- Pomocí 200 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 10 x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách, kvalitě vody (chlor a jiné látky ve vodě) i typu použitých surovin pro přípravu. Práci kefírových kultur podpoříte lyofilizovaným ovocem - navíc kefíru dodáte skvělou chuť. Zůstává-li kefír sladký a ještě neproběhlo 10 opakování, přidejte kulturám ovoce a sklenici nechte naplňenou jen ze 2/3, jinak použijte nový sáček.
Dana
Skvělá limča, která se hodí i do LCHF stravy. :)
Skvělá limča, která se hodí i do LCHF stravy. :)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Alena Guziurová
skvělý doplněk k pitnému režimu nás dospělých i dětí, chuť si upravujeme podle nálady a "vudžínko" si dáváme během dne vyloženě jako chuťovečku více
skvělý doplněk k pitnému režimu nás dospělých i dětí, chuť si upravujeme podle nálady a "vudžínko" si dáváme během dne vyloženě jako chuťovečku
co by nemohlo být levnější, že? :-)
co by nemohlo být levnější, že? :-)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Jan Michálek
super
super
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Silvie Černá
.
.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
M.H.
S první várkou jsme byli spokojeni, tak objednáváme znovu a pokračujem v přípravě limonády.
S první várkou jsme byli spokojeni, tak objednáváme znovu a pokračujem v přípravě limonády.
Nic.
Nic.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Tomáš Rambousek
Vodní kefír chutnal s lyofilizaným ovocem fakt dobře. Účinky na střevní mikroflóru byli cítit po několika dnech.
Vodní kefír chutnal s lyofilizaným ovocem fakt dobře. Účinky na střevní mikroflóru byli cítit po několika dnech.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Alice Martinková
Jsem naprosto spokojená. Kefír s ovocem chutná skvěle.
Jsem naprosto spokojená. Kefír s ovocem chutná skvěle.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Tera
Osvěžující - díky ,,bublinkám"
Chutná i dětem
Příjemně nasládlá chuť
Osvěžující - díky ,,bublinkám"
Chutná i dětem
Příjemně nasládlá chuť
Nevydrží tolik várek jako mléčný
Nevydrží tolik várek jako mléčný
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Pavla Jüstelová
Absolutně jednoduché a chutné. Navíc oproti Tibíkům žádný alkohol, takže děti mohly bez obav pít.
Absolutně jednoduché a chutné. Navíc oproti Tibíkům žádný alkohol, takže děti mohly bez obav pít.
žádné
žádné
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Daniela Daňková
Výrobu vodního kefíru jsem začala déle než před rokem a od té doby jsem si ho zamilovala. Nejlépe chutná vychlazený. I moje dcera si ho oblíbila a pij ... více
Výrobu vodního kefíru jsem začala déle než před rokem a od té doby jsem si ho zamilovala. Nejlépe chutná vychlazený. I moje dcera si ho oblíbila a pijeme ho skoro každý den...je to dobrota :-)
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Zdenka Krytinářová
Rychlá příprava. Stačí mi domácí bezinkový sirup a voda.
Rychlá příprava. Stačí mi domácí bezinkový sirup a voda.
Škoda, že nevydrží na více litrů.
Škoda, že nevydrží na více litrů.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Radim
Opět bez chyby
Opět bez chyby
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Miloš Sedláček
perfektní příprava
perfektní příprava
nic
nic
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Věra Skoupilová
Naprosto jedinečný způsob jak posílit zdraví, střeva ovlivňují mozek, jedná se o tzv druhý mozek, každé ráno si dám frtanka a neumím si představit že ... více
Naprosto jedinečný způsob jak posílit zdraví, střeva ovlivňují mozek, jedná se o tzv druhý mozek, každé ráno si dám frtanka a neumím si představit že bych jinak začala den
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Jitka Součková
výborné, bubláme už 2 měsíce a jsme spokojení
výborné, bubláme už 2 měsíce a jsme spokojení
žádné
žádné
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Ka
Nepodařilo se mi udělat kefír tak, aby nebyl moc sladký (i po třech dnech jsem měla pocit, že je tam spousta zbytkového cukru). Cukr nejím, tak jsem s ... více
Nepodařilo se mi udělat kefír tak, aby nebyl moc sladký (i po třech dnech jsem měla pocit, že je tam spousta zbytkového cukru). Cukr nejím, tak jsem se rozhodla zůstat u mléčného. Ale zkoušela jsem jen z jednoho sáčku, asi 4x, s bezinkou, barva i chuť byly i tak dobré.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Jana Duštírová
větší balení ideální na léto
větší balení ideální na léto
nevím
nevím
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
martas13031
boží
boží
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)
Alena Závůrková
Uklidnil mi střeva, výborně chutná! Celou zimu bez rýmy! Super.
Uklidnil mi střeva, výborně chutná! Celou zimu bez rýmy! Super.
Pomohla Vám tato recenze? Ano (0) Ne (0)