Produkty zaměřené na zdraví pleti, kůže a sliznic a vnitřní prostředí těla (střevo, mikrobiom)

Ať už se jedná o akné, alergické ekzémy, atopický ekzém, rosaceu, vyrážky, psoriázu nebo například i hojení ran, nejedná se o izolované kožními problémy, ačkoli se k nim tak často přistupuje. Na kůži se nám ale vždy promítá VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ těla. Kůži vyživujete pomocí kvalitní stravy. Mezi významné živiny pro kůži patří zinek, selen, vitamíny E, A, vitamin C a skup. B i tuky – omega 3 EPA a DHA.  Velkou roli hraje také protizánětlivost stravy (mezi protizánětlivé potraviny patří např. borůvky, rybíz, tmavá listová zelenina a další a koření a jeho extrakty, jako je kurkumin a resveratrol).

Kolagen se v těle vyskytuje v kůži, kostech, sliznicích, chrupavkách, svalových buňkách a nervových tkáních. Má významnou roli při posílení struktury a hydratace pokožky a vlasů. Dostatek kolagenu je nezbytný pro bezbolestný pohyb, pevnou a pružnou pokožku a snížení akné. Je to důležitá výživa sliznic trávicího traktu a je nezbytný při zvýšené střevní propustnosti. Kolagen v těle podpoříme i dostatečným příjmem vitaminu C.

Pozitivní vliv na pleť a sliznice má kyselina hyaluronová v kombianci s kolagenem, zinkem a biotinem

Zdravá kůže znamená zdravá střeva

  • Střevní mikrobiom - střevní bakterie neustále komunikují s naší kůží přes tzv. osu střevo-kůže
  • Střevo tvoří obrovskou plochu, která je v neustálém kontaktu s vnějším okolím (přes stravu, pití nebo třeba to, co omylem spolkneme).
  • Bakterie ve střevech produkují celou škálu látek, které mohou působit v náš prospěch nebo nám život pěkně ztížit. Nezdravá mikrobiota (dysbioza ve střevě) přispívá k přecitlivělosti, zánětu, zvýšené střevní propustnosti (leaky gut) a podněcuje vyrážky, akné nebo zhoršuje atopický ekzém. Dysbióza je také přítomna u rosacey či psoriázy.
  • Zdravá mikrobiota naopak udržuje takové „zlé“ baterie na uzdě, tvoří látky protizánětlivého charakteru a takové, které udržují střevní sliznici jakožto „bariéru“ správně funkční, tak, aby se do těla nedostávaly látky, které tam nemají co dělat. Do krve mohou pronikat i samotné bakterie, které se mohou začít akumulovat v kůži a poškozovat její zdraví. Správně fungující mikrobiom a střevní sliznice tomu brání.
  • Jak rychle se budou vaše rány či spáleniny hojit, také rozhodují střevní bakterie. Hodné střevní bakterie produkují látky, které zahlásí imunitnímu systému, aby ránu urychleně zacelil, zklidnil popálená místa a pomáhal kůži toxické látky přicházející zvnějšku odfiltrovávat. Střevní dysbióza naopak kožní imunitu potlačuje a nás více „obnažuje“ světu. 
  • I stres ovlivňuje stav naší kůže, takže práce se stresem je součástí léčby kožních potíží. Jako to platí u všeho – kůže není žádný izolovaný orgán a odráží vše, co se děje ve vašem fyzickém i psychickém těle. Stres současně negativně ovlivňuje střevní prostředí, proto při kožních potížích proto pojďte k jádru problému a zaměřte se na svůj životný styl, zdraví střev a mikrobiomu.
Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to obrovská bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř - to jsou živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda - a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu. Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin. Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.


5 věcí, které možná nevíte o zdravém opalování

5 věcí, které možná nevíte o zdravém opalování

Opálená kůže je chvíli trendy, chvíli zase ne. My vyznáváme zlatou střední cestu. Vitamín D v našich zeměpisných šířkách může tělu chybět, naopak nadměrné slunění ničí pokožku rychle a nenávratně. A hlavně: s ohledem na typ kůže.


6 kroků pro zdravá střeva

6 kroků pro zdravá střeva

O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!


7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut). Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními  (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.