Produkty zaměřené na zdraví pleti, kůže a sliznic a vnitřní prostředí těla (střevo, mikrobiom)

Ať už se jedná o akné, alergické ekzémy, atopický ekzém, rosaceu, vyrážky, psoriázu nebo například i hojení ran, nejedná se o izolované kožními problémy, ačkoli se k nim tak často přistupuje. Na kůži se nám ale vždy promítá VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ těla. Kůži vyživujete pomocí kvalitní stravy.

Mezi významné živiny pro kůži patří zinek, selen, vitamíny E, A, vitamin C a skupiny B a omega 3 EPA a DHA.  Velkou roli hraje také protizánětlivost stravy, skvělé potraviny jsou borůvky, rybíz, tmavá listová zelenina, koření a jeho extrakty, jako je kurkumin a resveratrol.

Kolagen se v těle vyskytuje v kůži, kostech, sliznicích, chrupavkách, svalových buňkách a nervových tkáních. Má významnou roli při posílení struktury a hydratace pokožky a vlasů. Dostatek kolagenu je nezbytný pro bezbolestný pohyb, pevnou a pružnou pokožku a snížení akné. Je to důležitá výživa sliznic trávicího traktu a je nezbytný při zvýšené střevní propustnosti. Kolagen v těle podpoříme i dostatečným příjmem vitaminu C.

Pozitivní vliv na pleť a sliznicekyselina hyaluronová v kombinaci s kolagenem, zinkem a biotinem

Jak řešit konkrétní kožní potíže vysvětlujeme v článku Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu.

Přečtěte si také, jak připravit pleť na zdravé opálení a vyhnout se běžným toxickým opalovacím přípravkům. 

Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu

Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu

Nesete si z lékárny další mast a doufáte, že je to ta pravá. A po čase mazání zjistíte, že váš problém se nelepší a ani nemizí. Ptáte se proč? Projevy na kůži se nedají posuzovat izolovaně. Neoptimální zdraví vašeho vnitřního prostředí se projevuje na vaší kůži. Proto je potřeba všechny kožní nedostatky posuzovat komplexně, i když promazávání suché a ekzematické pokožky je také velmi důležité. Určitě vás nepřekvapí, že vybrat vhodný kosmetický přípravek bude taky menší oříšek.


5 věcí, které možná nevíte o zdravém opalování

5 věcí, které možná nevíte o zdravém opalování

Dostatek slunce nás nabíjí energií, hormony štěstí a vitamínem D. Tak proč by mělo být opalování nezdravé? Nic není černobílé a stejně tak i problematika opalování. Nenabídneme vám instantní tipy, po kterých můžete trávit hodiny na slunci. Ale rádi vám poradíme, jak zdravé opalování podpořit dlouhodobě, čemu se raději vyhnout a případně jaké opalovací krémy vybrat.


Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to obrovská bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř - to jsou živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda - a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu. Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin. Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.


6 kroků pro zdravá střeva

6 kroků pro zdravá střeva

O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!


7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví. 


Nejlepší zdroje bílkovin ve snídaňových kaších

Nejlepší zdroje bílkovin ve snídaňových kaších

Často se stává, že především ve snídaních je opomíjeno dostatečné množství bílkovin. Snídaně je první jídlo dne a měla by vás zasytit na celé dopoledne. Pokud máte po snídani hlad už za 2 hodiny, cítíte propad energie nebo nálady, potřebujete přes den častěji jíst či vás trápí chutě, odpoledne zažíváte propad ve fyzické či psychické výkonnosti nebo se večer potřebujete "dojíst", může to značit nedostatek bílkovin v prvním jídle dne. Vejce, kvalitní pečivo se šunkou, sýrem, paštikou či luštěninovou pomazánkou jsou většinou bohaté na bílkoviny (ačkoli to není záruka!), ale jak je to se snídaňovou kaší?