Fermentovaná rýžová kaše

Máte plné zuby ovesných kaší? Zkuste fermentovanou rýži. Je snadná pro naše zažívání a dodá vše, co naše tělo potřebuje. Prospěšné bakterie, prebiotickou vlákninu, kompletní spektrum bílkovin, komplexní sacharidy, zdravé tuky s omega-3 a k tomu vitamíny a minerály všeho druhu. Po vychladnutí rýže v ní navíc vzniká cenný rezistentní škrob, který naše mikrobiota doslova miluje. A tato je s vůní orientu :)

Nachystejte si

  • uvařená rýže (basmati, natural, jasmínová, …) - na jednu porci cca 4 polévkové lžíce
  • hrnek domácího mléčného kefíru
  • 1 jablko
  • 1 lžíce chia semínek
  • med nebo javorový sirup na doslazení
  • koření jako vanilka, skořice, perníkové koření apod.
  • ořechy a semínka na ozdobu

Postup přípravy

  1. Připravte si domácí mléčný kefír pomocí WUGI mléčných kefírových kultur
  2. Jakmile je mléčný kefír hotov, nachystejte si zbylé ingredience. Uvařte rýži dle návodu a nechte vychladnout (ve vychladlé rýži se mění škrob na tzv. rezistentní škrob, který silně podporuje zdraví střev).
  3. Smíchejte ji s mléčným kefírem a nechte přes noc fermentovat na kuchyňské lince.
  4. Ráno nakrájejte jablko a smíchejte s rýží. Přidejte koření, chia semínka, dle chuti oslaďte a promíchejte.
  5. Dle chuti přihoďte třeba hrst ořechů nebo směs semínek a nechte si chutnat!

Snídaně oslavující zdraví. Jak?

Koření, jako je skořice, kardamom, hřebíček, sladká vanilka i léčivý zázvor je skvělé pro podporu trávení a chuťový zážitek. Koření, které působí příznivě při cukrovce, je antibakteriální a posiluje obranyschopnost organismu.

Chia semínka = poklad aztéckých běžců. Má vysoký obsah protizánětlivých omega-3 kyselin, vlákniny, vitamínů (skup. B, A, C, E), fosforu, manganu, draslíku, zinku a dalších látek. 

Domácí mléčný kefír = komplexní bílkoviny a probiotické bakterie. Kefír je lehce stravitelný, obsahuje minimum laktózy, vitamíny (hlavně vit. D, A, K2) a minerály (zejména vápník, hořčík a fosfor). Kefír vyrobený z kvalitního plnotučného mléka obsahuje více zdravých tuků a v nich rozpustných vitamínů.

Jablko = sladkost s minimem cukru. Obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny, téměř žádné kalorie, pořádnou dávku vitamínu C a celé řady minerálů.

Rýže basmati = jedna z nejušlechtilejších druhů rýže. Jemná chuť, vůně po oříšcích a zásoba vitamínů především ze skupiny B. Díky nízkému glykemickému indexu nevychyluje hladiny našich hormonů (inzulínu) a je skvělá i při redukci hmotnosti.