Vitamin D a K2 - pro správnou funkci imunity a prevenci onemocnění

Vitamin D a K2 - pro správnou funkci imunity a prevenci onemocnění

K čemu vitamin D a K2 potřebujeme, kdy jej doplňovat, jak a v jakých dávkách? To vše se dočtete v tomto článku. Vitamin D je nezbytně důležitý pro správnou funkci naší imunity a prevenci respiračních a virových infekcí, snižuje infekčnost a komplikace při onemocněních. Vyšší hladiny vitaminu D v krvi jsou nyní spojeny s nižší mírou infekce virem C*vid. Vyšší hladiny vitaminu D jsou spojeny s nižším rizikem komplikací a závažného průběhu onemocnění (intenzivní péče či úmrtí) a další studie naznačují, že vitamin D může představovat velmi účinnou léčbu tohoto onemocnění. Vitamin D reguluje autoimunitní onemocnění a zánět v těle. Je potřebný pro zdraví kostí a zubů - vstřebávání vápníku, funkci svalů i psychické funkce. Nedostatek vitaminu D je spojen se zánětem a oslabením střevního mikrobiomu.


Jak podpořit imunitu u dětí?

Jak podpořit imunitu u dětí?

,,Musíš počkat až bude mít silnou imunitu.” To se snadno řekne, ale pokud máte školkové děti, tak vám nemusíme dlouze popisovat příběhy dětí, které tráví ve školce pouze pár týdnů ze školního roku. Dá se s tím něco dělat nebo jednoduše musíme počkat až děti získají kolektivní imunitu? Co to je, jak můžeme děti na nástup do školky či školy připravit a po jakých pomocnících sáhnout, když už nemoc propukne.


Neřešte histaminovou intoleranci eliminací potravin

Neřešte histaminovou intoleranci eliminací potravin

Proč dochází k histaminové intoleranci (HIT) aneb proč vaše tělo nestíhá odbourávat histamin? Internet je plný nejrůznějších doporučení a je nám jasné, že po přečtení pár doporučených seznamů potravin při HIT vám jde hlava kolem. Z nejpřísnějších seznamů lze pochopit jediné – přejít na výživu z prány. Pojďte se s námi podívat, proč eliminace potravin nejen, že nestačí, ale může být cestou do pekel a na co dalšího je potřeba se podívat.


Co jíst a co nejíst při kojení

Co jíst a co nejíst při kojení

Kojící mohou jíst všechno bez omezování. Kojící nemohou jíst všechno a musí si dávat pozor na to, z čeho by jejich miminko mohlo mít prdíky. Tak jak to je? Ona ta pravda bude zase někde -> uprostřed <-. Jsou miminka, která nereagují na žádné potraviny a pak jsou zase miminka, která jsou velmi citlivá a mohou mít potravinové alergie. Každá maminka si musí najít tu nejlepší cestu pro sebe a svoje miminko a podle toho postupovat. Není to jednoduché, protože na tohle vás nikdo dopředu nepřipraví a i kdyby, tak zkušenost je prostě nepřenosná.


Rybí tuk pro děti: lepší paměť i soustředění

Rybí tuk pro děti: lepší paměť i soustředění

Chcete, aby vaše děti měly lepší paměť? V nedávné studii se ukázalo, že děti, jejichž matky užívaly omega 3 mastné kyseliny během těhotenství se v deseti letech lépe soustředí a rychleji řeší problémy. Pojďte se s námi podívat jaké další benefity může mít suplementace rybího tuku (omega 3 EPA a DHA) u vašich dětí.


Zdraví ústního mikrobiomu: klíč k celkovému zdraví

Zdraví ústního mikrobiomu: klíč k celkovému zdraví

Ústní mikrobiom je pro zdraví zásadní, protože ovlivňuje nejen zdraví zubů a dásní, ale i celkové zdraví. Tento ekosystém mikroorganismů v ústní dutině udržuje zdraví ve stavu rovnováhy. Složení ústního mikrobiomu je v průběhu života utvářeno faktory, jako je genetika daného člověka, přenos z matky na plod, stejně jako faktory prostředí, kde daný jedinec žije. A to stravovací návyky, dostatečně kvalitní ústní hygiena, užívání léků a další vlivy.


6 kombinací potravin pro lepší absorpci živin

6 kombinací potravin pro lepší absorpci živin

V dnešní době máme přístup k obrovskému množství potravin po celý rok. Víme, kolik bílkovin, sacharidů či tuků, vitamínů a minerálů daná potravina obsahuje. Avšak i přesto, že konzumujeme potraviny obsahující všechny potřebné složky v dostatečném množství pro naše tělo, můžeme strádat. Proč? Nejsme ani tak to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a dále využít.


5 tipů, jak nenechat Vánoce zničit váš mikrobiom

5 tipů, jak nenechat Vánoce zničit váš mikrobiom

Vánoce jsou svátky pohody, tepla domova a také spousty cukroví. Cukrem ale krmíme své špatné bakterie a kvasinky, které nám pak ze střev do mozku posílají zprávu "chceme další cukr". Říkala jsem si, že by bylo fajn dát vám pár tipů, jak si Vánoce užít, ale nenechat zničit mikrobiom, abyste na Nový rok nezačínali znavení, přejezení a s mikrobiomem závislým na cukroví. Co zachrání ty hodné bakterie?


7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví. 


Jak podpořit imunitu - na co se zaměřit, jak na stravu a doplňky

Jak podpořit imunitu - na co se zaměřit, jak na stravu a doplňky

Na co je potřeba se zaměřit, aby imunita fungovala správně? O tom je tento článek. Přidávám konkrétní tipy na potraviny, které mají potvrzené imunitu posilující účinky, antibakteriální a antivirové účinky, výrazný antioxidační efekt a které podporují naši vitalitu a odolnost. Přidávám také tipy na kvalitní přírodní doplňky stravy, které pomáhají, když strava nestačí.


Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně

Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně

V tomto článku se dozvíte:

  • Co rozhoduje o funkci naší imunity
  • Jaké živiny a potraviny jsou důležité pro podporu imunity
  • Jaké jsou v naší populaci nejčastější deficity, které způsobují nedostatečnou funkci imunity, jak je zjistit a jak je řešit
  • Blíže o vitaminu D a zvýšeném riziku respiračních onemocnění 
  • Jaké vitamíny, minerály a látky působí protivirově
  • Jak přistupovat z dlouhodobého hlediska ke stravě a doplňkům stravy

Jak na podzimní posilu imunity

Jak na podzimní posilu imunity

Máte podzim spojený s rýmou, odraným nosem, chřipkami a neustálým strachem, že na vás zase někdo něco prskne? I sychravé počasí a období chřipek ale můžete prožít zcela zdravě. O tom, zda onemocníme, nerozhoduje to, zda na nás někdo prskne nebo jsme na chvíli vystaveni chladu, ale jak na to prsknutí a změny teplot zareaguje náš imunitní systém. Také neplatí, že pokud na něco trpíte opakovaně, musíte si "zvyknout". Co můžete pro svou odolnost na podzim udělat? Podíváme se na několik oblastí - strava, návyky a doplňky stravy. 


Borůvkový koktejl s domácím kefírem

Borůvkový koktejl s domácím kefírem

Pozor, chutná a barví! :) Borůvkový koktejl je skvělou probioticko-prebiotickou kombinaci - mléčný kefír dodává tělu prospěšné bakterie a borůvky vyživují střevní mikroflóru svou prebiotickou vlákninou. Koktejl obsahuje bílkoviny, vitamíny (D, K2, A a C) i vápník. A mikrobiomu udělá dobře.


Návod krok za krokem, jak se o sebe starat

Návod krok za krokem, jak se o sebe starat

Máme pro vás krok za krokem podrobný návod ke zdravému životnímu stylu, pokud chcete zlepšit své zdraví, stravu, imunitu, odolnost, ale nevíte, kde začít a ve všech těch doporučení se už ztrácíte. Ať už řešíte konkrétní zdravotní potíže nebo jim právě chcete předejít. Nic není izolovaný problém, který vyřeší zázračná pilulka. Klasická medicína je úžasný nástroj na akutní stavy, problém ale vzniká u chronických nemocí, kdy léky často jen potlačují symptomy a daný problém neřeší a mají své nežádoucí účinky. Vy však máte ve svých rukou mocnou sílu si od potíží pomoct sami nebo jim jednoduše preventivně předejít. Jak?


Zlaté kurkumovo-vanilkové smoothie z kefíru

Zlaté kurkumovo-vanilkové smoothie z kefíru

Znáte ozdravné zlaté mléko dle Ayurvédy? Je skvělé. My máme radši variantu s kefírem, obsahuje méně mléčného cukru laktózy, je snáze stravitelný a obohacený o probiotické bakterie. Magická kombinace pro naše zdraví.


Avokádová pěna s kefírem a kokosem

Avokádová pěna s kefírem a kokosem

Minutový dezert do skleničky i plnohodnotná svačina. Taková je avokádová probioticko-prebiotická pěna s voňavým kokosem. Zasytí, zažene chutě a hýčká střevní mikroflóru. I ve vegan variantě. 


Kokosová kaše s medem, mateří kašičkou a kefírem

Kokosová kaše s medem, mateří kašičkou a kefírem

Plnohodnotná svačina pro všechny hladové. Medově sladká probioticko-prebiotická kaše je lehce stravitelná, ale zároveň je plná vlákniny, a má tak velký sytivý efekt. Přátelské bakterie z kefíru přispívají ke zdraví střev a společně s medem a směsí koření s kurkumou posilují imunitní systém.


Fermentovaná rýžová kaše

Fermentovaná rýžová kaše

Máte plné zuby ovesných kaší? Zkuste fermentovanou rýži. Je snadná pro naše zažívání a dodá vše, co naše tělo potřebuje. Prospěšné bakterie, prebiotickou vlákninu, kompletní spektrum bílkovin, komplexní sacharidy, zdravé tuky s omega-3 a k tomu vitamíny a minerály všeho druhu. Po vychladnutí rýže v ní  navíc vzniká cenný rezistentní škrob, který naše mikrobiota doslova miluje. A tato je s vůní orientu :)


Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší

Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší

Jak se dnes vyznat ve složení potravin a rozluštit nebezpečnost éček? Nejlépe nijak. Spoustu starostí i času nám totiž ušetří návrat k nákupu základních potravin obsahující jen 1 surovinu (100 % mrkev, 100 % čočka, 100 % vejce). Uvádím zde jednoduchý popis, co je opravdové a pro tělo přirozené jídlo, která dieta je ta nejlepší a vysvětlení, zda leží zdravotní problémy v lepku, laktóze nebo v jiné hodnotě potravin.


Pryč s jarní únavou

Pryč s jarní únavou

Říkáte si, že stačí vypít hrnek kávy navíc a máte po únavě. Tak proč z toho děláme takovou vědu? Není to tak jednoduché a jarní únava trápí spoustu z nás. Jedná se o celkovou únavu těla, kdy je potřeba si dopřát především odpočinek, pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní stravu. Po jakých bylinkách a metodách můžete sáhnout, vám popíšeme v tomto článku.


Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.


Kokosový kefír: 9x poklad pro zdraví

Kokosový kefír: 9x poklad pro zdraví

Kokosový kefír vzniká fermentací kokosové vody pomocí vodních kefírových kultur. Lehce perlí, chuť je jemná, mírně nasládlá a osvěžující. Podobně jako je tomu u mléčného či vodního kefíru, kokosový kefír vašemu tělu dodá spoustu prospěšných bakterií, které podporují imunitu, zažívací systém a bojují s infekcemi, enzymů a snadno stravitelných živin. Kokosový kefír je však zázrak na druhou – spojuje ozdravné účinky kefíru a kokosové vody s celou její řadou vitamínů a minerálů. Prospěšných účinků na naše tělo má mnoho :) Výhodou je, že je lehce stravitelný pro všechny.