Nutellová zmrzka s kousky čokolády (vegan, probiotická)

Nutellová zmrzka s kousky čokolády (vegan, probiotická)

Vegan probiotická zmrzlina s lahodnou chutí Nutelly díky kombinaci Bio 70 % čokolády a lískových oříšků. Takové zdravé mlsání vám v létě nesmí chybět. Ve zmrzlině e pouze sušená třtinová šťáva z horké 70 % čokolády Ajala a banán, které ji dělají příjemně sladkou, zároveň vláknina z banánu zpomaluje vstřebávání cukru do těla. Obsahuje spoustu bílkovin a zdravých tuků z ořechového másla a cenné flavonoidy, minerály a antioxidanty z čokolády.


OvernightOats - čokoládová  s mátou

OvernightOats - čokoládová s mátou

Čokoládová s mátou, trochu netradiční kombinace pro ty, kdo už měli všechny příchutě overnight kaší, které na světě existují. Můžete ji mít jako snídani, svačinku do práce nebo jako dezert po obědě. Je dokonalá. 


Čokoládový perník z fermentovaného těsta

Čokoládový perník z fermentovaného těsta

Mám pro vás skvělý tip na vláčný /přes noc fermentovaný/ čokoládový perník. Slibuji, že to není žádná věda. Jeden den stačí smíchat mouky a nechat stát v misce s vodním kefírem (ten udělá svou práci, tedy fermentaci pro lepší stravitelnost pro nás) a druhý den pečete. Nám moc chutnal. Těšíte se?


Probiotická čokoládovo-smetanová zmrzlina (jen ze 2 surovin)

Probiotická čokoládovo-smetanová zmrzlina (jen ze 2 surovin)

Smíchat a zamrazit. Tak jednoduché domácí zmrzliny jsou. S kupovanými se nedá srovnat - neobsahuje žádná aditiva, emulgátory, dochucovadla, tuny cukru, zahušťovadla a vylepšovače struktury, nekvalitní rostlinné oleje nebo jiné nevhodné složky - tedy nic, co by poškozovalo mikrobiom, střeva a naše zdraví. A příchutě můžete vylepšovat na různé způsoby. Inspirujte se.


Zimní superfruits smoothie bowl

Zimní superfruits smoothie bowl

Ovoce miluji a i když se snažím stravovat lokálně, nedokážu si jej přes chladné měsíce odpustit. A to z dovozu není kolikrát nic moc. Naštěstí mám po ruce takové, které dozrálo tady u nás na slunci a ještě na čerstvé plody dýchl mráz. Tohle lyofilizované ovoce dlouho vydrží, chutná jako čerstvě utržené ze stromu a k tomu má spoustu vitamínů, živin a antioxidantů. Je to skvělá vzpruha pro imunitu, mysl i chuťové pohárky.


Čoko-pomerančová probiotická pěna s avokádem

Čoko-pomerančová probiotická pěna s avokádem

Jak na mlsání v karanténě? :) To chce něco, co opravdu zažene chutě, chutná sladce, ale nebude to cukr bomba. Nechceme si ničit imunitu ve střevech. Klíčem je nakrmit střevní mikrobiom a používat opravdové suroviny. Patří sem probiotika, pořádná dávka vitaminů, zdravých tuků, vlákniny a koření potlačující chutě na sladké. Takový je recept na čokoládovo-pomerančovou pěnu s avokádem. 


OvernightOats - kaše s dýňovým pyré

OvernightOats - kaše s dýňovým pyré

Až budete dělat dýňovou polévku, nesolte ji hned na začátku, ale odložte si pár povařených kousků dýně. Můžete z nich udělat pyré, které je naprosto luxusní do cheescakes anebo do overnight kaše, jakou jste ještě neměli. Další varianta skvělé snídaně nebo svačinky, která se neomrzí. Fermentovaná, probiotická, prebiotická.


Borůvkový smoothie puding

Borůvkový smoothie puding

Lesní borůvky, ty naše malé fialové zázraky. Patří mezi jedny z nejcennějších druhů ovoce, jaké u nás vůbec máme. Jsou plné antioxidantů, pomáhají při průjmech, blahodárně působí na zrak i mozek, zlepšují imunitu, chrání naše cévy a působí proti stresu. Mají minimum cukru a hodí se i při nízkosacharidové dietě. Vyzkoušejte tento recept, takto jemný a jednoduchý smoothie puding si zamilujete. A děti bude bavit chuť i fialově zbarvený jazyk.


Arašídovo-čokoládová granola (prebiotická, bez cukru a lepku, vegan)

Arašídovo-čokoládová granola (prebiotická, bez cukru a lepku, vegan)

Ty kupované granoly, viděli jste, kolik obsahují cukru? To je škoda mluvit. Střevnímu mikrobiomu nic takového neprospívá. Přitom ta domácí je tak jednoduchá. Nádherně voní, úžasně chutná a sladká je i bez tuny cukru. Navíc do ní ořechy a semínka přidáváme až na úplný konec pečení nebo po dopečení, jinak se v nich působením vysokých teplot zničí zdraví prospěšné tuky. A to nechceme. Vyzkoušíte tuto zdravější domácí verzi? 


Jednoduchá domácí granola (vegan i bez lepku)

Jednoduchá domácí granola (vegan i bez lepku)

Domácí granola z opravdových surovin. Potřebujete pár ingrediencí, jednu mísu, 12 minut vyhřáté trouby a provoníte celý dům. Hezky křupe a chutná celé rodině, proto si ji udělejte do zásoby do pár sklenic a máte rychlou snídani i svačinu vždy po ruce. Hodí si i jako ozdoba různých pečených i nepečených dezertů.

Jo a pozor! Víte, kdy při přípravě granoly přidávat ořechy, abyste ze zdravých neudělaly nezdravé?


Fermentovaná perníčková granola

Fermentovaná perníčková granola

Receptů na granolu najdete na internetu spoustu, ale jsou zdravé? Pokud vločky předem nenafermentujete, obsahují řadu anti-živin, které zatěžují trávení a blokují vstřebávání vitamínů a minerálů. V receptech nebo kupovaných granolách je také velké množství cukru nebo jsou nevhodně připravovány – s ořechy za vysokých teplot, kdy dojde ke zničení dobrých tuků v ořeších a zdravost granoly je tatam. Pojďte si s námi připravit zdravější verzi.


Nebezpečí ukryté ve sladkostech

Nebezpečí ukryté ve sladkostech

V současné legislativě je schváleno ,,bezpečné” množství přídatných látek, avšak jejich bezpečnost byla vždy zpochybňována. Zejména u dětí, u kterých je velmi těžké pohlídat doporučené množství a také je potřeba se vyhnout tak zvanému koktejlovému efektu. Pojďte se s námi podívat na nekvalitní složky cukrovinek, pod jakými názvy se skrývají a jak ovlivňují náš mikrobiom a jaké sladkosti naopak můžeme sobě i dětem dopřát.


Jak poznat kvalitní čokoládu

Jak poznat kvalitní čokoládu

Čtete složení čokolády? Pokud ano, tak jste jistě nadšení, že daná čokoláda obsahuje jen hrstku surovin a ještě je za přijatelnou cenu. Jenže ono to není tak jednoduché. Víte co je to alkalizace kakaa a že přímo ovlivňuje (ne)kvalitu dané tabulky čokolády? V následujícím článku se podíváme na chemické úpravy kakaa a tím i nekvalitní druhy čokolád. Naučíme vás, jak si vybrat správnou čokoládu, která se může pyšnit označením superpotravina.


Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)

Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)

Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat. Prospěšné účinky čokokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní. Která je bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovaná přírodním cukrem (třeba panelou - sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %. To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!). S čím nám čokoláda pomáhá?