Avokádová pěna s kefírem a kokosem

Avokádová pěna s kefírem a kokosem

Minutový dezert do skleničky i plnohodnotná svačina. Taková je avokádová probioticko-prebiotická pěna s voňavým kokosem. Zasytí, zažene chutě a hýčká střevní mikroflóru. I ve vegan variantě. 


Kefírová bezlepková buchta slazená banány

Kefírová bezlepková buchta slazená banány

Bezlepková buchta slazená banány s kousky čokolády a ořechů. To je přesně ideální snídaně nebo moučník k odpolední kávě. Tahle jednoduchá buchta vás překvapí svojí vláčností. Vyzkoušejte kombinace různých alternativních mouk a dejte nám vědět, jak se vám povedla. Dobrou chuť.


OvernightOats - Jahodový cheesecake [chésekake, číský dort]

OvernightOats - Jahodový cheesecake [chésekake, číský dort]

Dezert na snídani? No jasně. Na oblíbený "chésekake" alias "číský dort" jsem si vzpomněla díky pořadu Prostřeno, od té doby už mu neřekneme jinak :) Protože ale po klasických dezertových cukr-bombách budete mít rychle hlad a nabouráte si hormonální systém, udělala jsem recept tak, aby vás nerozhodil a správně zasytil - a to umí zdravé tuky, vláknina a bílkoviny. Zdravé tuky najdeme třeba v kvalitních Bio plnotučných mléčných produktech nebo kokosu. Jahody jsou bohaté na antioxidanty, vitamín C a E a řadu minerálů a patří mezi nízkosachardové ovoce. A kefír dodává důležitá probiotika. Dobrou chuť!


Kokosová kaše s medem, mateří kašičkou a kefírem

Kokosová kaše s medem, mateří kašičkou a kefírem

Plnohodnotná svačina pro všechny hladové. Medově sladká probioticko-prebiotická kaše je lehce stravitelná, ale zároveň je plná vlákniny, a má tak velký sytivý efekt. Přátelské bakterie z kefíru přispívají ke zdraví střev a společně s medem a směsí koření s kurkumou posilují imunitní systém.


Low-carb vanilková kaše přes noc (bez vloček)

Low-carb vanilková kaše přes noc (bez vloček)

Kaše přes noc nemusí být vždy z vloček. Skvěle chutná mix kefíru s ořechovými másly, semínky a lyofilizovaným ovocem. V této jsou lesní borůvky, arašídové máslo plné bílkovin, mix semínek, kokosu a vanilka. A namísto vloček můžete mít po ruce mouku z tygřích ořechů (tzv. zemní mandle). Tygří ořechy nejsou pravými ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého. Nemusí se tepelně upravovat, chutná a voní jako namleté piškoty, je bohatá na vlákninu (stačí vám trocha, opravdu hodně zasytí), má nízký glykemický index a můžou ji i ti, co jsou na ořechy alergičtí nebo jsou některém z terapeutických protokolů, jako je AIP (autoimunitním protokolu). A seženete ji třeba v DM drogérii.


Rychlý bezlepkový trhanec s kefírem

Rychlý bezlepkový trhanec s kefírem

Návštěva za dveřmi, doma nic dobrého, ale rádi byste ji pohostili? V tom případě pro vás mám extra super rychlý recept na bezlepkový trhanec. Vznikl v Rakousku jako lehký dezert, já jsem si ho vylepšila o domácí kefír a trochu zjednodušila. Můžete použít také mléko, ale doporučuji podávat s kefírovou čepičkou navrch. Dodá dezertu pikantní kyselost a navíc probiotika. 


Avopěna s kešu a ovocem

Avopěna s kešu a ovocem

Nechtějí vám jíst "ty vaše zdravé věci"? Až přijdete s touhle jemnou pěnou, budou se oblizovat až za ušima. Avokádo, banán, ovoce, kefír, Šufánkovic ořechové máslo, med a kakao. Jemňoučká konzistence bez ztužovadel z Avopěny dělá dezert, který ocení i ti největší ohrnovači nosů. 


Vánoční sušenky z fermentovaných ovesných vloček

Vánoční sušenky z fermentovaných ovesných vloček

Vločky na noc naložíte do kefíru či vody, ráno vmícháte koření, ořechy a máte téměř hotovo. Tyto super rychlé sušenky s vůní Vánoc potěší nejen váš mikrobiom, ale také zasytí. Můžete je mít v zásobě jako rychlou svačinku na výlet nebo polité čokoládu podávat návštěvě.


Fermentovaná kaše s jahodovým vodním kefírem a superfoods

Fermentovaná kaše s jahodovým vodním kefírem a superfoods

Sladká chuť, jahodová vůně a síla superfoods. Jednou si dáváme mrkev s vlašskými ořechy a rozinky, po druhé sáhneme po exotice. Tato fermentovaná kaše z ochuceného vodního kefíru voní po jahodách a banánu, je veganská, lehce stravitelná a naše tělo z ní vytěží maximum!


Malinovo-jahodový chia dezert z kokosového kefíru

Malinovo-jahodový chia dezert z kokosového kefíru

Probiotický dezert na léto - to je chia puding do skleničky. Hotový během minutky a vypadá dobře. Hodí se i jako plnohodnotná svačina, nepečený, se spoustou zdravých tuků, vitamínů, probiotik i prebiotik. Může být vegan.


Výživné zelené smoothie z vodního kefíru

Výživné zelené smoothie z vodního kefíru

Taky si někdy dáváte smoothie místo menšího jídla? V takovém případě by ale mělo obsahovat dostatek živin. Vyzkoušejte výživné zelené smoothie s probiotickým kefírem, ovocem, zeleninou, bílkovinami, semínky a bylinkami, které vás nabije energií. Obsahuje spoustu vlákniny (prebiotik), zdravých omega-3 tuků a snadno stravitelných mikroživin. Podporuje funkci jater a detoxikační mechanismy, podporuje zdraví srdce a cév, správnou krvetvorbu a zdraví lymfatického systému. A ani u tohoto wugi receptu to není jinak - je prospěšné pro zdraví našich střev a vyživuje zdravý střevní mikrobiom.


Jednoduchá domácí granola (vegan i bez lepku)

Jednoduchá domácí granola (vegan i bez lepku)

Domácí granola z opravdových surovin. Potřebujete pár ingrediencí, jednu mísu, 12 minut vyhřáté trouby a provoníte celý dům. Hezky křupe a chutná celé rodině, proto si ji udělejte do zásoby do pár sklenic a máte rychlou snídani i svačinu vždy po ruce. Hodí si i jako ozdoba různých pečených i nepečených dezertů.

Jo a pozor! Víte, kdy při přípravě granoly přidávat ořechy, abyste ze zdravých neudělaly nezdravé?


Letní dobroty: zdravé, rychlé a živé

Letní dobroty: zdravé, rychlé a živé

Teploty trhají rekordy a příroda rodí ovoce jako o závod. Co s tím? Zpracujte úrodu do zdravých, rychlých a osvěžujících receptů plných přátelských bakterií pro naše střeva. Zkuste zmrzlinu z kokosového kefíru, ovocný chia puding, smoothie nebo kefírovou limonádu! Zde přinášíme několik tipů :)


Višňový dort s čokoládou do skleničky (#overnightoats)

Višňový dort s čokoládou do skleničky (#overnightoats)

Co kdybyste se rozmazlovali hned od rána. Tohle je bezlepková verze višňovo-čokládového dortu do skleničky. Silná chuť tmavé čokolády, kyselkavých višní, lehké tóny medu, vanilky a kokosu, jako z čerstvě upečené granoly. Slouží jako plnohodnotná snídaně i svačina. Probiotické, prebiotické a fermentované přes noc. Dobrou chuť.


Jahodové smoothie s banánem

Jahodové smoothie s banánem

Smoothie bowl, smoothie pudink nebo jednoduše rozmixované ovoce obohacené o kolagen, želatinu a zdobené kokosovými chipsy. Výživné, připravené raz dva z jakéhokoliv ovoce a v mléčné i bezmléčné variantě. V obou případech vám doplní prospěšná probiotika. Jednoduchá a rychlá snídaně nebo svačina, která na vás počká v lednici a ráno jen vezmete s sebou nebo nabalíte dětem do školy. 


Probiotická čokoládovo-smetanová zmrzlina (jen ze 2 surovin)

Probiotická čokoládovo-smetanová zmrzlina (jen ze 2 surovin)

Smíchat a zamrazit. Tak jednoduché domácí zmrzliny jsou. S kupovanými se nedá srovnat - neobsahuje žádná aditiva, emulgátory, dochucovadla, tuny cukru, zahušťovadla a vylepšovače struktury, nekvalitní rostlinné oleje nebo jiné nevhodné složky - tedy nic, co by poškozovalo mikrobiom, střeva a naše zdraví. A příchutě můžete vylepšovat na různé způsoby. Inspirujte se.


Pohankové palačinky na slano

Pohankové palačinky na slano

Tyhle univerzální palačinky poslouží jako základ na sladkou i slanou verzi. Sladkou palačinku doplňte ovocem, smetanou, kokosem a nezapomeňte na kvalitní protein nebo kolagen pro dostatek bílkovin. Náš nejoblíbenější recept jsou plněné palačinky šunkou a sýrem.


Dokonalá snídaně? Co do ní patří a co ne

Dokonalá snídaně? Co do ní patří a co ne

Kaše sem, kaše tam. Má milion podob, chutí i vůní. Teplá kaše zvláště v zimě je vhodným startem do nového dne, kdy našemu tělu ušetříme energii, kterou by muselo investovat do „ohřevu“ jídla. Podívejme se na to, co kaši dělá zdravou kaší, co nám usnadní její trávení a vytěží více vitamínů pro tělo a co do ní naopak nepatří. 


Piňa Colada Smoothie

Piňa Colada Smoothie

Jestli existuje chuť, která se k mléčnému kefíru skvěle hodí, pak je to ta piňakoládová. Ananas pomáhá lépe zužitkovat bílkoviny v těle, je výborným antioxidantem, působí protizánětlivě a snižuje křeče. Tohle smoothie si zamilujete a uvidíte, že vám dokáže skvěle rozzářit jakkoliv pošmourný den. 


Krémové smoothie s granátovým jablkem

Krémové smoothie s granátovým jablkem

Granátové jablko je neuvěřitelné ovoce. Kromě toho, že zázračně chutná, je navíc plné vitamínů a minerálů, zlepšuje krvetvorbu, je silný antioxidant, působí proti zácpě a podporuje zdraví trávicího traktu. Přidejte k tomu domácí kefír a máte skvělého pomocníka pro nastartování zažívání. 


Kefírová buchta bez cukru s chia semínky

Kefírová buchta bez cukru s chia semínky

Tenhle recept jsme si vypůjčili od @cukrikfreedeti na Instagramu. Jednoduchá a rychlá buchta se špaldovou moukou, domácím kefírem a chia semínky. Slazeno medem nebo máme tip na variantu úplně bez cukru, polevu má z kvalitní čokolády a můžete se vsadit, že se po ní jen zapráší. 


Mandlová bábovka s jablky bez cukru a bez lepku

Mandlová bábovka s jablky bez cukru a bez lepku

Mandlová bábovka ala rafaello. Voní po kokosu, mandlích a vanilce a je vláčná díky podzimním jablíčkům. Zcela cukrfree, a přesto slouží jako skvělý dezert i plnohodnotná snídaně.


Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít

Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít

Autoimunitní protokol (AIP) je terapeutický protokol, který slouží ke zlepšení autoimunitních onemocnění a chronických nemocí. O tom, zda nemoc propukne a jaký bude mít průběh, totiž nerozhoduje jen genetika. Ta sice hraje svou roli při autoimunitních nemocech, ale tvoří pouze jednu třetinu celkové skládačky. Další dvě třetiny faktorů, zda nemoc propukne a jak se bude vyvíjet, má na svědomí naše strava, životní styl a prostředí ve kterém žijeme. Změna životního stylu může zlepšit průběh onemocnění. Dozvíte se, co to je AIP, jak funguje a proč nám může výrazně pomoci jako dočasná terapeutická dieta a úprava životního stylu.


Nadýchané kefírové lívanečky

Nadýchané kefírové lívanečky

Je neděle. Nemusíte nikam vstávat a nespěcháte. Uvaříte si čaj, kávu a na stůl už se vám nesou tyto čerstvé nadýchané lívanečky. Ještě jsou teplé, voní po vanilce, domácí marmeládě a čerstvě pražených oříšcích. Zdobí je kousky čerstvého ovoce a plátky kokosu. Oblizujete se až za ušima a celý den je hned nějaký hezčí.... Přesně tak jsme si je užili my. Zkuste je. Jsou i v bezlepkové a bezmléčné variantě.


Domácí kokosový kefír z kokosového mléka

Domácí kokosový kefír z kokosového mléka

Fermentace kokosového mléka? Proč ne. Domácí kokosový kefír vytvoříte jednoduše pomocí vodních kefírových kultur. Výsledkem je osvěžující a jemně perlivý kokosový kefír, který se hodí třeba na přípravu lehkých chia dezertů!


Fermentovaná perníčková granola

Fermentovaná perníčková granola

Receptů na granolu najdete na internetu spoustu, ale jsou zdravé? Pokud vločky předem nenafermentujete, obsahují řadu anti-živin, které zatěžují trávení a blokují vstřebávání vitamínů a minerálů. V receptech nebo kupovaných granolách je také velké množství cukru nebo jsou nevhodně připravovány – s ořechy za vysokých teplot, kdy dojde ke zničení dobrých tuků v ořeších a zdravost granoly je tatam. Pojďte si s námi připravit zdravější verzi.


Tuky a oleje: co patří do studené kuchyně, co do teplé a co do koše

Tuky a oleje: co patří do studené kuchyně, co do teplé a co do koše

Taky už vám jde někdy hlava kolem, jaké tuky a oleje jsou zdravé, a které ne? A zda je používáte správně na vaření, smažení nebo by se hodí naopak jen do salátů? V článku se dozvíte, které oleje:

  • snesou vysoké teploty,
  • které oleje se nesmí zahřívat, protože se teplem poškodí,
  • a které bychom měli rovnou hodit do koše, protože jsou zdraví škodlivé, a to přestože nám někdo tvrdí, že snesou vysoké teploty a jsou při vaření vhodné.

5 způsobů, jak jíst více fermentovaných potravin

5 způsobů, jak jíst více fermentovaných potravin

Fermentované potraviny obsahující živé kultury (mikroorganismy – bakterie a kvasinky), jako jsou kefíry, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi nebo třeba tempeh, působí jako kouzelný proutek na naše střeva. Podporují správné složení naší střevní mikroflóry, zlepšují funkci imunitního systémuusnadňují trávení, udržují zdravý trávící trakt, dodávají nám více energie a povzbuzují náladu.


Overnight kaše dle WUGI: tvoříme fermentovaný fenomén!

Overnight kaše dle WUGI: tvoříme fermentovaný fenomén!

Overnight kaše neboli kaše přes noc už dávno není žádná neznámá. Ale co když ji povýšíme o stupeň výš? Jde to. S kefírovými kulturami. Představujeme to pravé pro zdraví střev a imunitu. A maminky, vločky fermentované přes noc jsou vhodné i pro ty nejmenší děti, tak jim na zítra připravte výbornou zdravou snídani.


Nejlepší zdroje bílkovin ve snídaňových kaších

Nejlepší zdroje bílkovin ve snídaňových kaších

Často se stává, že především ve snídaních je opomíjeno dostatečné množství bílkovin. Snídaně je první jídlo dne a měla by vás zasytit na celé dopoledne. Pokud máte po snídani hlad už za 2 hodiny, cítíte propad energie nebo nálady, potřebujete přes den častěji jíst či vás trápí chutě, odpoledne zažíváte propad ve fyzické či psychické výkonnosti nebo se večer potřebujete "dojíst", může to značit nedostatek bílkovin v prvním jídle dne. Vejce, kvalitní pečivo se šunkou, sýrem, paštikou či luštěninovou pomazánkou jsou většinou bohaté na bílkoviny (ačkoli to není záruka!), ale jak je to se snídaňovou kaší? 


5 tipů, jak nenechat Vánoce zničit váš mikrobiom

5 tipů, jak nenechat Vánoce zničit váš mikrobiom

Vánoce jsou svátky pohody, tepla domova a také spousty cukroví. Cukrem ale krmíme své špatné bakterie a kvasinky, které nám pak ze střev do mozku posílají zprávu "chceme další cukr". Říkala jsem si, že by bylo fajn dát vám pár tipů, jak si Vánoce užít, ale nenechat zničit mikrobiom, abyste na Nový rok nezačínali znavení, přejezení a s mikrobiomem závislým na cukroví. Co zachrání ty hodné bakterie?


Proč pít (nejen) kávu s medicinálními houbami

Proč pít (nejen) kávu s medicinálními houbami

Kávu (a jiné nápoje) s houbami budeme brzy potkávat běžně. Medicinální (též vitální či léčivé) houby obsahují řadu funkčních, tělu prospěšných látek, které podporují naši vitalitu, psychiku, odolnost vůči stresorům, imunitu a podílí se na harmonizaci organismu na řadě úrovní. Výhodou spojení těchto hub a kávy je nižší dráždivost kávy na trávicí trakt a dodání prospěšných vlastností hub, které fungují jako adaptogeny v dnešní náročné době. Působí jako prebotika a vyživují náš střevní mikrobiom. Některé druhy hub, jako je Hericium, podporuje funkci mozku, paměť a růst nervového růstového faktoru - důležitého pro učení. Chaga je výborná při trávicích potížích, cordyceps nás energizuje, reishi uklidňuje ducha a maitake podporuje metabolismus a látkovou výměnu. A jestli máte strach z chuti, tak tu neovlivňují. A pokud nepijete kávu, houby můžete přidat do jakéhokoli jiného nápoje, třeba šťávy, pampeliškové kávy nebo Matcha čaje.


8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

Propadli jsme jim. Propadnout zdravé věci ale vidíme jako výhodu. Budování svalů, nervy v bavlnce, zdravé srdce a cévy, krásná pokožka, spousta hořčíku, vitamínů B a zdravých tuků. To je jen začátek kouzla ořechových másel. Objevíte s námi víc?


Jak jíst, aby tělo správně fungovalo

Jak jíst, aby tělo správně fungovalo

Jíte zdravě, ale nehubnete. Jíte dobře, ale máte rychle po jídle hlad. Možná už máte domotanou hlavu počítáním kalorií a nevíte, který výživový směr pro sebe zvolit. Jak by měl vypadat váš pokrm, aby nás zasytil, podpořil zdravý metabolismus a dodal tělu vše potřebné? Jak si vytvořit tzv. zdravý talíř? Jednoduchý návod najdete v článku. Jednoduchý návod najdete v článku. Přizpůsobit si jej můžete na všestrannou i vegetariánskou/veganskou stravu, Paleo i jiný stravovací protokol. A rozhodně nebudeme počítat kalorie.


Jak zdravě zhubnout aneb optimalizace váhy

Jak zdravě zhubnout aneb optimalizace váhy

76 % žen a 40 % českých mužů někdy drželo dietu. Zároveň většina z nich nerada sportuje a chce se vyhnout hladovění. Správná hmotnost ale nemusí znamenat diety, jojo efekt, hlad, počítání kalorií, život bez sacharidů či tuků, 10 km denně v běžeckých botách nebo hodiny v posilovně. Pojďme na to chytře.


Dětské křupky a pufované potraviny

Dětské křupky a pufované potraviny

Spousta lidí a děti jí denně instantní kaše, křupky, pufované chlebíčky, rádoby "zdravější" a velmi drahé pufované chipsy a ještě "zdravější" pufované cereálie. Stejně jako jezení nadměrného množství výrobků z rafinované pšeničné mouky. Bohužel označení dietní neznamená zdravé. Obvykle označení dietní znamená obsah malého množství tuku. Na tuku, ale není nic špatného. Problém je ve zpracování těchto potravin.


Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší

Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší

Jak se dnes vyznat ve složení potravin a rozluštit nebezpečnost éček? Nejlépe nijak. Spoustu starostí i času nám totiž ušetří návrat k nákupu základních potravin obsahující jen 1 surovinu (100 % mrkev, 100 % čočka, 100 % vejce). Uvádím zde jednoduchý popis, co je opravdové a pro tělo přirozené jídlo, která dieta je ta nejlepší a vysvětlení, zda leží zdravotní problémy v lepku, laktóze nebo v jiné hodnotě potravin.


Návod krok za krokem, jak se o sebe starat

Návod krok za krokem, jak se o sebe starat

Máme pro vás krok za krokem podrobný návod ke zdravému životnímu stylu, pokud chcete zlepšit své zdraví, stravu, imunitu, odolnost, ale nevíte, kde začít a ve všech těch doporučení se už ztrácíte. Ať už řešíte konkrétní zdravotní potíže nebo jim právě chcete předejít. Nic není izolovaný problém, který vyřeší zázračná pilulka. Klasická medicína je úžasný nástroj na akutní stavy, problém ale vzniká u chronických nemocí, kdy léky často jen potlačují symptomy a daný problém neřeší a mají své nežádoucí účinky. Vy však máte ve svých rukou mocnou sílu si od potíží pomoct sami nebo jim jednoduše preventivně předejít. Jak?