Oslavte s námi nadcházející světový den mikrobiomu. Ke každé objednávce nad 700,- dostanete dárek vodní nebo mléčné kefírové kultury na zkoušku dle vlastního výběru (zvolíte v košíku). Platí jen do 25.6.

Zdravé zažívání a zdravá střeva - základ zdraví - Ecce vita

Zdravé zažívání je důležité nejen pro náš komfort při jídle a po něm, ale je klíčové pro fungování celého těla. Nejsme totiž to, co jíme, ale to, co dokážeme správně strávit a vstřebat do těla. Kromě zdravé stravy se proto musíme vždy zaměřit i na správný proces celého trávení a zdraví střevního mikrobiomu. Ten neovlivňuje jen trávení, ale také imunitu, funkce mozku a nervového systému, vitalitu, spánek, náladu či chutě. Aby nám správně mikrobiom fungoval, musíme ho dobře krmit a vyhýbat se látkám, které jej poškozují. Mikrobiom a trávení podporuje pravidelná konzumace fermentovaných probiotických potravin a nápojů, jako jsou domácí kefíry. Dopřejte si denně alespoň sklenici vodního nebo mléčného kefíru. Při větších potížích volte probiotika s prebiotiky v kapslích.

Co se špatným trávením?

Trávení usnadňují trávicí enzymy Digest a silnější verze Digest Gold s ATPro. Pro normální činnost žaludku a střev pomáhá Betain HClBerberin pomáhá trávení a normalizuje hladiny krevního cukru a cholesterolu, pomáhá také při střevní dysbióze či SIBO.

Pozitivní vliv na trávení a metabolismus mají hořké látky, jako chutný kávovinový nápoj Coffree, bylinný přípravek Digest plus nebo Hořké bylinné kapky.

Pokud vás trápí zácpa, volte šetrný cílený doplněk s vlákninou, švestkami a probiotiky.

Zdravé trávení znamená zdravá střevní sliznice

Pro zdraví střevní sliznice je důležitý příjem omega 3 EPA a DHA, kolagenu a dalších živin. Při zvýšené střevní propustnosti, narušené střevní regeneraci a trávení je vhodná směs GutProtect.

Nejlepší probiotikum k antibiotikům, na průjem a na cesty...

...je probiotikum Saccharomyces boulardii. Chrání a regeneruje střevní prostředí, chrání před cestovatelskými průjmy a pomáhá při již vzniklých potíží.

Články

Jak na špatné trávení

Jak na špatné trávení

Nekončící únava, pokles výkonnosti či jakékoliv chronické onemocnění nás denně omezuje v běžném životě. Jakou to má souvislost s trávením? Velkou. Již několikrát jsme psali, že naše zdraví začíná ve střevech a že střeva jsou náš druhý mozek. Pojďte se s námi podívat, jak se špatné trávení projevuje a jak jej můžeme podpořit.


Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení

Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení

Zácpa a průjem, témata o kterých je velmi náročné mluvit, natož je pak dennodenně řešit a nechat je komplikovat naše životy. Nejde-li o jednorázový problém, za zácpou i průjmem stojí špatné trávení, které souvisí také se střevní dysbiózou (narušené složení střevních mikroorganismů). Špatné trávení a dysbióza negativně ovlivňují naši psychickou pohodu (o tom, jak a jak moc střeva ovlivňují naši náladu jsme psali dříve). Zažívací potíže, jako průjem, zácpa či nafouklé břicho potkají občas každého z nás, ale nejedná-li se o krátkodobý výkyv, je nutné vyřešit příčiny potíží.


Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to obrovská bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř - to jsou živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda - a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu. Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin. Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.


6 kroků pro zdravá střeva

6 kroků pro zdravá střeva

O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!


Jak jíst, aby tělo správně fungovalo

Jak jíst, aby tělo správně fungovalo

Jíte zdravě, ale nehubnete. Jíte dobře, ale máte rychle po jídle hlad. Možná už máte domotanou hlavu počítáním kalorií a nevíte, který výživový směr pro sebe zvolit. Jak by měl vypadat váš pokrm, aby nás zasytil, podpořil zdravý metabolismus a dodal tělu vše potřebné? Jak si vytvořit tzv. zdravý talíř? Jednoduchý návod najdete v článku. Jednoduchý návod najdete v článku. Přizpůsobit si jej můžete na všestrannou i vegetariánskou/veganskou stravu, Paleo i jiný stravovací protokol. A rozhodně nebudeme počítat kalorie.


7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví. 


Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít

Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít

Autoimunitní protokol (AIP) je terapeutický protokol, který slouží ke zlepšení autoimunitních onemocnění a chronických nemocí. O tom, zda nemoc propukne a jaký bude mít průběh, totiž nerozhoduje jen genetika. Ta sice hraje svou roli při autoimunitních nemocech, ale tvoří pouze jednu třetinu celkové skládačky. Další dvě třetiny faktorů, zda nemoc propukne a jak se bude vyvíjet, má na svědomí naše strava, životní styl a prostředí ve kterém žijeme. Změna životního stylu může zlepšit průběh onemocnění. Dozvíte se, co to je AIP, jak funguje a proč nám může výrazně pomoci jako dočasná terapeutická dieta a úprava životního stylu.