7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut).
Původ slova kefír pochází z tureckého „keif“ a znamená „cítit se dobře“.
Po staletí byl kefír tradičně užíváný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.
Tradičně se kefír vyrábí za použití kefírových zrn (tibetské houby), která jsou ve skutečnosti kombinací bakterií a kvasinek. Z této divoké kultury se získávají WUGI kefírové kultury, které jsou lyofilizované a jsou ve formě prášku. Kefírové kultury přeměňují mléko na fermentovaný nápoj, který má snížený obsah laktózy a navíc obsahuje probiotika a enzymy napomáhající zbylou laktózu strávit, takže jej mohou konzumovat dokonce lidé s laktózovou intolerancí. (1)
Kefír lze připravit z jakéhokoliv druhu mléka – ovčího, kozího, kravského či dokonce rostlinných alternativ, jako je rýžové nebo kokosové mléko (k přípravě kefíru z alternativních mlék raději používáme vodní kefírové kultury).
7 výhod kefíru
1. Podporuje imunitu
Kefír obsahuje mnoho živin, jako je biotin a kyselina listová, které pomáhají nakopnout imunitní systém a chránit buňky. Obsahuje obrovské množství probiotických bakterií – speciální sílu z mikrobiálního světa. Zvláště pak jeden druh nazvaný Lactobacillus Kefiri umí náš organismus účinně chránit před nebezpečnými bakteriemi, např. salmonelou a E.coli, zabraňuje jejich růstu a reguluje imunitní systém. (2) Další silnou složkou nacházející se pouze v kefíru je nerozpustný polysacharid kefíran, který vykazuje antibakteriální účinky a pomáhá v boji proti kandidovým infekcím. (3) Kefíranu je také přisuzováno snižování cholesterolu a krevního tlaku.
2. Buduje silné kosti
Osteoporóza je strašákem dnešní doby. Riziko hrozí zvláště u lidí trpících nedostatkem vápníku – esenciálním minerálem pro zdraví kostí. Kefír připravený z plnotučného mléka obsahuje vysoké množství vápníku, avšak klíč úspěchu spočívá v obsahu bioaktivní látky, která pomáhá vstřebávání vápníku do těla. (4) Probiotika obsažená v kefíru rovněž zlepšují absorpci živin a mléčná složka kefíru obsahuje ty nejdůležitější minerály pro udržení správné hustoty kostí – fosfor, vápník, hořčík, vitamin D i vitamin K2. Právě vitamin K2 je nezbytným vitaminem pro zdraví kostí, budování a udržení kostní hmoty. Množství vitaminu K2 v mléce (a následně kefíru) se odvíjí od stravy zvířat - je třeba, aby se kráva pásla na trávě, ze které získává vitamin K1 a ten v těle přeměňuje na vitamin K2. Naše tělo to umí pouze v minimálním množství, a proto je třeba vitamin K2 doplňovat v jídle. Ideálním zdrojem jsou tak právě mléčné výrobky od zvířat pasoucích se na trávě.
Domácí kefír s medem a skořicí
3. Potenciálně bojuje proti rakovině
Kefír se ukazuje jako pomocník v boji proti vzniku rakoviny. Dle této studie (5) látky v tomto probiotickém nápoji dokázaly přimět rakovinné buňky žaludku k jejich vlastní sebedestrukci. Kefír má antikancerogenní působení, může zpomalit růst nádorů v časných stádiích a způsobit přeměnu kancerogenů na neškodné látky. (6)
4. Podporuje trávení a bojuje proti nespecifickým střevním zánětům (IBS)
Bakterie v našem střevě – tzv. střevní mikrobiom – musí být v rovnováze. Kefírové mléko napomáhá udržet zdravou rovnováhu a bojovat proti nemocem trávícího traktu – např. proti nespecifickým střevním zánětům (IBS), Crohnově chorobě či vředům. (8) Probiotika v kefíru obnovují zdravou střevní mikroflóru zejména po užívání antibiotik a průjmech, zabraňují napadení našeho střeva patogenním bakteriemi, léčí průjem a další zažívací obtíže.
5. Zlepšuje alergie
Různé formy alergií a autoimunitních onemocnění jsou spojovány s probíhajícím zánětem v těle. Ve studii s myšmi kefír dokázal snížit aktivitu zánětlivých buněk poškozující plíce a dechové cesty a zároveň bránil hromadění hlenu. (9). Mikroorganismy kefíru podporují imunitní systém a přirozenou cestou snižují alergické reakce. (10) Některé studie poukazují na možnost, že alergie jsou způsobené nedostatkem hodných bakterií v našem střevě. V jiných studiích bylo zjištěno, že užíváním probiotik došlo ke zlepšení alergických onemocnění a kvality života. (11)
Recept: Malinový parfait s domácím kefírem
6. Léčí kůži
Pokud není střevo v pořádku, vysílá „špatné“ signály do kůže a narušuje její zdravou funkci. Může to vést k problémům, jako je akné, psoriáza, vyrážky i ekzémy. Kefír přináší hodné bakterie zpět do střeva a pomáhá tak navrátit zdraví i do naší kůže. Kefíran podporující imunitní systém zvyšuje kvalitu kůže a urychluje její hojení. Při užívání kefíru se projevil i protektivní efekt na pojivovou tkáň. (12)
7. Zlepšuje laktózovou intoleranci
Lidé, kteří mají problém s trávením laktózy (mléčného cukru), se obecně musí mléčným výrobkům vyhýbat. V kefíru však dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, čímž činí původní mléko snáze stravitelné. (13) Navíc kefír obsahuje širokou škálu bakteriálních druhů a živin (některé jsou typické pouze pro tento nápoj), které pomáhají odstranit laktózu z mléka. Výzkum publikovaný v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ukázal, že kefír zlepšuje trávení i toleranci laktózy u dospělých trpících laktózovou malabsorpcí (poruchy trávení a vstřebávání živin). (14). Avšak i přes tyto zprávy existuje malé procento lidí, kteří mohou mít s mléčnými výrobky problém. Trpíte-li laktózovou intolerancí, vyzkoušejte nejprve nanést kefír na ruku či zápěstí a vyčkejte až 24h, zda se neprojeví zánětlivá reakce (zčervenání, otok apod.). Pokud ano, místo důkladně omyjte a kefír nekonzumujte (zkuste své střevo nejprve uzdravovat pomocí např. masokostních vývarů a jiných fermentovaných potravin, jako je kokosový kefír). Pokud se reakce neobjeví, přidejte pár kapek kefíru do jiného nápoje a vypijte. V případě, že nevznikne žádná nežádoucí reakce, množství kefíru postupně zvyšujte. Vždy poslouchejte své tělo.
Kefír – nutriční fakta
Kefír je fermentovaný mléčný nápoj (z kravského, kozího či ovčího mléka), který chutná jako jogurt. Kefír obsahuje vysoké množství vitaminu B12, vápníku, hořčíku, vitaminu K2, biotinu (vitamin H), kyseliny listové, enzymů a probiotik. Jelikož je vznik kefíru unikátní záležitost, nemá standardizovaný nutriční obsah – jeho složení závisí na druhu použitého mléka, způsobu přípravy a dalších podmínkách. Faktem však je, že je to lehce stravitelný, zdravý, výživný a probiotický nápoj.
Shrnutí výhod kefíru:
-
Kefír je probiotický poklad. Je silnějším než jogurt, má vyšší schopnost podpořit správné znovu-osídlení našeho střeva a bojovat tam proti patogenům.
-
Kefír lze velice snadno připravit doma. Stačí vám kefírové kultury a kvalitní mléko.
-
Účinky kefíru na naše střevní bakterie mají dopad na zdraví celého těla. Kefír zlepšuje trávící obtíže, alergie, posiluje odolnost proti nemocem, pomáhá budovat zdravé kosti, přispívá ke zdraví kůže a zlepšuje laktózovou intoleranci.
Recept: Chia puding s domácím kefírem meruňkovým pyré
Autor článku: Mgr. Anna Fabiánová, kontakt anna@wugi.cz
Text inspirován z: https://draxe.com/kefir-benefits/