Čokoládový perník z fermentovaného těsta
Mám pro vás skvělý tip na vláčný /přes noc fermentovaný/ čokoládový perník. Slibuji, že to není žádná věda. Jeden den stačí smíchat mouky a nechat stát v misce s vodním kefírem (ten udělá svou práci, tedy fermentaci pro lepší stravitelnost pro nás) a druhý den pečete. Nám moc chutnal. Těšíte se?
Potřebujete
- 2 menší cukety
- 1 hrnek žitné mouky
- 2 hrnky vloček (NEBO pšeničné celozrnné mouky)
- 1/2 hrnku vodního kefíru
- 2/3 hrnku kokosového oleje
- 3 - 4 polévkové lžíce kvalitního kakaa (RAW)
- 3 vejce (při alergii/intoleranci lze nahradit banánem)
- 1/2–1 hrnek třtinového cukru (my máme radši méně sladké a stačilo 1/2 hrnku, lze i zcela bez cukru)
- 7 polévkových lžic 100 % čekankového sirupu
- 2–3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička vanilky
- kypřící prášek bez fosfátů
- 1–3 lžíce chia semínek (pohltí případnou vodu, pokud by těsto bylo moc řídké)
Na potření:
- 3 lžíce BIO horké čokolády Ajala elixír nebo BIO horké tmavé čokolády Šufan
- 50 ml vody/mléka/kokosového mléka
- domácí marmeláda (cca 3 lžíce) nebo švestková povidla - nemusí být
- BIO kakaové boby Ajala - větší hrst, které si nadrtíte (např. paličkou na maso přes utěrku)
Jak na to
- První den nepotřebujete kokosový olej, kypřící prášek ani vejce. Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s moukou, vločkami, kakaem, cukrem a kořením a přidejte vodní kefír. Směs dobře promíchejte, mísu zakryjte a nechte do druhého dne na lince při pokojové teplotě.
- Druhý den si rozehřejte troubu na cca 170°C a vymažte formu kokosovým olejem.
- Do směsi vmíchejte vejce, chia semínka, kokosový olej a kypřící prášek a umístěte do formy. Pečte cca 45 - 60 min (dopečení zkontrolujte špejlí).
- Po dopečení potřete perník marmeládou. Horkou čokoládu Ajala rozpustěte ve vodě/mléku (dle návodu) a navrstvěte na marmeládu. Ještě než čokoláda stihne ztuhnout, posypte drcenými kakaovými boby.
Dobrou chuť!