Čokoládový perník z fermentovaného těsta

Mám pro vás skvělý tip na vláčný /přes noc fermentovaný/ čokoládový perník. Slibuji, že to není žádná věda. Jeden den stačí smíchat mouky a nechat stát v misce s vodním kefírem (ten udělá svou práci, tedy fermentaci pro lepší stravitelnost pro nás) a druhý den pečete. Nám moc chutnal. Těšíte se?

Potřebujete

  • 2 menší cukety
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 2 hrnky vloček (NEBO pšeničné celozrnné mouky)
  • 1/2 hrnku vodního kefíru
  • 2/3 hrnku kokosového oleje
  • 3 - 4 polévkové lžíce kvalitního kakaa (RAW)
  • 3 vejce (při alergii/intoleranci lze nahradit banánem)
  • 1/21 hrnek třtinového cukru (my máme radši méně sladké a stačilo 1/2 hrnku, lze i zcela bez cukru)
  • 7 polévkových lžic 100 % čekankového sirupu 
  • 23 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička vanilky
  • kypřící prášek bez fosfátů
  • 1–3 lžíce chia semínek (pohltí případnou vodu, pokud by těsto bylo moc řídké)

Na potření:

Jak na to

  1. První den nepotřebujete kokosový olej, kypřící prášek ani vejce. Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s moukou, vločkami, kakaem, cukrem a kořením a přidejte vodní kefír. Směs dobře promíchejte, mísu zakryjte a nechte do druhého dne na lince při pokojové teplotě. 
  2. Druhý den si rozehřejte troubu na cca 170°C a vymažte formu kokosovým olejem.
  3. Do směsi vmíchejte vejce, chia semínka, kokosový olej a kypřící prášek a umístěte do formy. Pečte cca 45 - 60 min (dopečení zkontrolujte špejlí).
  4. Po dopečení potřete perník marmeládou. Horkou čokoládu Ajala rozpustěte ve vodě/mléku (dle návodu) a navrstvěte na marmeládu. Ještě než čokoláda stihne ztuhnout, posypte drcenými kakaovými boby. 

Dobrou chuť!

čokoládový perník z fermentovaného těsta - www.wugi.cz zdravé recepty