Fermentovaná meruňková limonáda z čerstvých meruněk
Upřímně, bála jsem se, zda z toho nebude pěkně pikantní meruňkový "burčák". O to větší to pak bylo překvapení, když jsem se napila a zjistila, že jde o osvěžující a velmi jemnou meruňkovou chuť. Je dokonalá vychlazená, s kostky ledu a ozdobená něčím zeleným.
Ingredience
- 750 ml domácího vodního kefíru
- 5 větších meruněk - omyté a vypeckované
- dle sladkosti kefíru 1 - 2 lžíce nerafinovaného cukru nebo javorového sirupu
- pro servírování: lístky meduňky a led
Jak na to
- Připravte si vodní kefír WUGI dle návodu.
- Meruňky rozmixujte, vložte do sklenice s patentním uzávěrem a zalijte vodním kefírem (tak, aby sklenice byla naplněna max. 3-4 cm pod okraj). Pokud nebyl kefír příliš sladký, přidejte cukr nebo sirup (cca 1 - 2 polévkové lžíce). Já měla kefír sladký málo, takže jsem přidala 2 lžíce javorového sirupu.
- Sklenici uzavřete a nechte 12 - 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Během fermentace párkrát se sklenicí zakružte, abyste ji promíchali a následně upustěte vzduch, aby nebyl v nádobě příliš velký tlak. Případně promíchejte nekovovou lžící, aby se na povrchu neuchytila plíseň.
- Po 12 - 24 hodinách (čím je tepleji, tím fermentace probíhá rychleji) je limonáda hotová. Ovoce přeceďte přes sítko.
- Před podáváním vychlaťe v lednici nebo přidejte kostky ledu a ozdobte lístky meduňky.
Vhodné pro tyto diety:
- bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP)