Vláčný a zdravý letní koláč plný chuti a osvěžujícího ovoce. Zcela bez cukru a navíc v bezlepkové i bezmléčné variantě. Vhodný pro vegany i každou věkovou kategorii. Zkusíte ho?

Ingredience na těsto

  • 150 g ovesných vloček bez lepku – rozmixujte na mouku
  • 70 g kaštanové mouky (příp. lze nahradit vločkami, pohankovou moukou, popřípadě i mandlovou moukou)
  • 5 vajec (vegani mohou místo vajec přidat 2 banány)
  • lžička pravé vanilky
  • 120 g čekankového sirupu (100% bez aditiv – pozor na obsah sukralózy či karamelu, není vhodné pro zdraví nás ani našeho mikrobiomu)
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů 
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 g domácího mléčného kefíru nebo domácí zakysané smetany nebo v bezmléčné verzi použijte kokosový kefír či kokosové mléko
  • miska ovoce dle chuti – my jsme použili jsme mix jahod, třešní, rybízu a borůvek

Ingredience na drobenku

  • 1/2 většího hrnku ovesných vloček
  • 1/2 lžičky pravé vanilky
  • kousek másla nebo (v bezmléčné vegan verzi) kokosový olej
  • dle chuti čekankový sirup nebo jiné slazení

    Postup

    1. Zapněte si troubu na 180 °C a přichystejte si formu – vyložte pečícím papírem nebo pomažte kokosovým olejem.
    2. Nejdříve si připravte vločkovou drobenku – smíchejte vločky s odpovídajícím množstvím másla nebo kokosového oleje (tak, aby se vám tvořili při stisknutí hrudky), vanilkou a doslaďte dle chuti čekankovým sirupem nebo jiným slazením. Nechte si v misce stranou.
    3. Připravte si těsto – z vajíček oddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ve variantě bez vajec rozmixujte banány dohladka.
    4. Smíchejte mouku z ovesných vloček s kaštanovou moukou, vanilkou, čekankovým sirupem, domácí zakysanou smetanou nebo kefírem (vše musí mít pokojovou teplotu) a žloutky (nebo banány).  
    5. Do těsta přidejte kypřící prášek a dobře promíchejte.
    6. Nakonec lehce vmíchejte bílky. 
    7. Těsto vylijte do formy, zasypte ovocem a navrch přidejte drobenku.
    8. Pečte zhruba 45–55 minut (zda je těsto hotové zkuste na špejli).
    9. Podávejte se lžící domácí zakysané smetany, kterou můžete dosladit čekankovým nebo javorovým sirupem a kousky čerstvého ovoce. Dobrou chuť!

    Autorka receptu:

    Anna Fabiánová

    Ovocný drobenkový koláč bez cukru, lepku a mléka WUGI recepty

    Ovocný drobenkový koláč bez cukru, lepku a mléka WUGI recepty