Ovocný drobenkový koláč bez cukru a bez lepku (+ varianta bez mléka) - vhodné pro vegany
Vláčný a zdravý letní koláč plný chuti a osvěžujícího ovoce. Zcela bez cukru a navíc v bezlepkové i bezmléčné variantě. Vhodný pro vegany i každou věkovou kategorii. Zkusíte ho?
Ingredience na těsto
- 150 g ovesných vloček bez lepku – rozmixujte na mouku
- 70 g kaštanové mouky (příp. lze nahradit vločkami, pohankovou moukou, popřípadě i mandlovou moukou)
- 5 vajec (vegani mohou místo vajec přidat 2 banány)
- lžička pravé vanilky
- 120 g čekankového sirupu (100% bez aditiv – pozor na obsah sukralózy či karamelu, není vhodné pro zdraví nás ani našeho mikrobiomu)
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g domácího mléčného kefíru nebo domácí zakysané smetany nebo v bezmléčné verzi použijte kokosový kefír či kokosové mléko
- miska ovoce dle chuti – my jsme použili jsme mix jahod, třešní, rybízu a borůvek
Ingredience na drobenku
- 1/2 většího hrnku ovesných vloček
- 1/2 lžičky pravé vanilky
- kousek másla nebo (v bezmléčné vegan verzi) kokosový olej
- dle chuti čekankový sirup nebo jiné slazení
Postup
- Zapněte si troubu na 180 °C a přichystejte si formu – vyložte pečícím papírem nebo pomažte kokosovým olejem.
- Nejdříve si připravte vločkovou drobenku – smíchejte vločky s odpovídajícím množstvím másla nebo kokosového oleje (tak, aby se vám tvořili při stisknutí hrudky), vanilkou a doslaďte dle chuti čekankovým sirupem nebo jiným slazením. Nechte si v misce stranou.
- Připravte si těsto – z vajíček oddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ve variantě bez vajec rozmixujte banány dohladka.
- Smíchejte mouku z ovesných vloček s kaštanovou moukou, vanilkou, čekankovým sirupem, domácí zakysanou smetanou nebo kefírem (vše musí mít pokojovou teplotu) a žloutky (nebo banány).
- Do těsta přidejte kypřící prášek a dobře promíchejte.
- Nakonec lehce vmíchejte bílky.
- Těsto vylijte do formy, zasypte ovocem a navrch přidejte drobenku.
- Pečte zhruba 45–55 minut (zda je těsto hotové zkuste na špejli).
- Podávejte se lžící domácí zakysané smetany, kterou můžete dosladit čekankovým nebo javorovým sirupem a kousky čerstvého ovoce. Dobrou chuť!
Autorka receptu:
Anna Fabiánová