Věděli jste, že holandské kakao je chemicky upravované? Ztrácí tak prospěšné vlastnosti přírodního kakaa.
Tento výběrový nealkalizovaný plnotučný kakaový prášek má plnou specifickou chuť pravého kakaa a jsou v něm díky jeho kvalitě plně zastoupeny všechny tělu prospěšné látky a antioxidanty. Řadí se mezi superpotraviny. Je vyrobený z kolumbijských bobů Fino de Aroma.
Více
Kakaový prášek RAW 24 % (přírodní, nealkalizované), 120 g
Věděli jste, že holandské kakao je chemicky upravované? Ztrácí tak prospěšné vlastnosti přírodního kakaa.
Tento výběrový nealkalizovaný plnotučný kakaový prášek má plnou specifickou chuť pravého kakaa a jsou v něm díky jeho kvalitě plně zastoupeny všechny tělu prospěšné látky a antioxidanty. Je vyrobený z kolumbijských bobů Fino de Aroma.
Má ovocno-květinové aroma s jemným oříškovým nádechem. Obsahuje 22 % až 24 % kakaového másla (v závislosti na úrodě).
Víte, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými kakaovými prášky?
Přírodní (nealkalizované) kakao – Pozná se podle světlejší barvy, je přirozeně kyselé a má nízké pH. Nic se do něj nepřidává.
Holandské (alkalizované) kakao – Kakao prošlo během zpracování tzv. alkalizací, tedy byly do něj přidány regulátory kyselosti, které kakao zneutralizovaly, ztmavily, zjemnily jeho chuť a rozpustnost.
Tepelně upravené – Klasické a v historii nejčastěji vyráběné kakao vzniká pražením. Tepelnou úpravou však přichází o většinu zdraví prospěšných látek. Chceme-li to nejlepší, pražené kakao nebrat.
Tepelně neupravené, RAW kakao – V této podobě je řazeno mezi superpotraviny – je ryze přírodní, obsahuje až 20x více prospěšných látek než pražené, nemá další přidané látky a není chemicky ošetřeno. Je tučnější, ale ohromně zdravé. Právě takové tady koupíte.
Kakao se sníženým obsahem tuku – Kakaový prášek se skládá kromě kakaového koláče též z kakaového másla. Aby se tento prášek mohl nazývat kakaem, musí ho v sušině obsahovat alespoň 20 %. Všechny výrobky s nižší hodnotou se řadí právě do kategorie se sníženým obsahem tuku (spadá sem většina kakaa na českém trhu).
Účinky kakaa na zdraví
Dopřáváme-li si kakao s mírou, můžeme se těšit z řady pozitiv.
- Dodává energii – do jeho složení patří tzv. methylxantiny, mezi které spadá i kofein. Konkrétně kakao obsahuje látku zvanou theobromin, která má oproti kofeinu slabší účinek, ale nezpůsobuje závislost.
- Je silný antioxidant – Kakao obsahuje spoustu biologicky aktivních látek (např. polyfenoly a flavonoidy), které chrání buňky před poškozením, pomáhají chránit před řadou onemocnění a před stárnutím organismu.
- Už zmiňované flavonoidy roztahují cévy, díky čemuž klesá krevní tlak a zlepšuje se průtok krve a živin cévami. Zároveň snižují vznik cholesterolu a tvorby krevních sraženin. Vliv mají už i velmi malé dávky kakaa.
- Kromě výše uvedeného obsahuje kakao také fenylethylamin, stimulující nervový systém a uvolňující opiové sloučeniny, které se pojí s příjemnými pocity, tzv. endorfiny. Kromě toho zesiluje aktivitu dopaminu a serotoninu s antidepresivním působením. Takže se nám to pouze nezdá, že se po kakau či čokoládě cítíme lépe - je to ověřený fakt.
- Zpomaluje metabolismus sacharidů – Zpomalováním vstřebávání sacharidů do krve udržuje kakao rovnovážnou hladinu krevního cukru. Pozitivně ovlivňuje také patologické mechanismy zapojené do inzulinové rezistence.
Skladování: Skladujte v suchu a temnu do 25°C.
Původ: Peru
Nutriční hodnoty (100 g) :
Obsah: 120 g
Min. trvanlivost: nejméně 10 měsíců do dodání
Výrobce: GOODIE s.r.o., Ondříčkova 1246/13, Žižkov, 130 00 Praha 3
Eveli Ověřená recenze
KladyLuxus, děti si toto kakao hodně oblíbily. Ideální na podzimní sychravé večery. Tento nápoj jim dělám s čistým svědomím, protože vím, že jim kvalitní k ...více
Zápory
Petra Dvořáková Ověřená recenze
KladyPoužívám při pečení a dochucování sladkých pokrmů, samotná chuť není úplně špatná,ale až tolik mne neoslovila, každopádně je to kvalitní kakao a s tro ...více
ZáporyChuť
Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně
V tomto článku se dozvíte:
- Co rozhoduje o funkci naší imunity
- Jaké živiny a potraviny jsou důležité pro podporu imunity
- Jaké jsou v naší populaci nejčastější deficity, které způsobují nedostatečnou funkci imunity, jak je zjistit a jak je řešit
- Blíže o vitaminu D a zvýšeném riziku respiračních onemocnění
- Jaké vitamíny, minerály a látky působí protivirově
- Jak přistupovat z dlouhodobého hlediska ke stravě a doplňkům stravy
Jak poznat kvalitní čokoládu
Čtete složení čokolády? Pokud ano, tak jste jistě nadšení, že daná čokoláda obsahuje jen hrstku surovin a ještě je za přijatelnou cenu. Jenže ono to není tak jednoduché. Víte co je to alkalizace kakaa a že přímo ovlivňuje (ne)kvalitu dané tabulky čokolády? V následujícím článku se podíváme na chemické úpravy kakaa a tím i nekvalitní druhy čokolád. Naučíme vás, jak si vybrat správnou čokoládu, která se může pyšnit označením superpotravina.
Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)
Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat. Prospěšné účinky čokokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní. Která je bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovaná přírodním cukrem (třeba panelou - sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %. To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!). S čím nám čokoláda pomáhá?