Fermentovaná jáhlová kaše z celých zrn

Fermentovaná jáhlová kaše z celých zrn

Instantní kaše, kdo nás sleduje delší dobu ví, že je nemáme v lásce. Jedná se o průmyslově zpracovanou potravinu, která v našem těle působí úplně odlišně než skutečné celistvé potraviny. Pojďte se naučit, jak udělat výživnou a zdravou kaši z celých zrn. Stejným postupem můžete udělat kaši z celé pohanky, amarantu, čiroku nebo rýže.


Fermentovaná perníčková granola

Fermentovaná perníčková granola

Receptů na granolu najdete na internetu spoustu, ale jsou zdravé? Pokud vločky předem nenafermentujete, obsahují řadu anti-živin, které zatěžují trávení a blokují vstřebávání vitamínů a minerálů. V receptech nebo kupovaných granolách je také velké množství cukru nebo jsou nevhodně připravovány – s ořechy za vysokých teplot, kdy dojde ke zničení dobrých tuků v ořeších a zdravost granoly je tatam. Pojďte si s námi připravit zdravější verzi.


Jáhlový nebo quinoový koláč bez cukru

Jáhlový nebo quinoový koláč bez cukru

Zdravý koláč k obědu či snídani, který neobsahuje žádný přidaný cukr a přitom si na něm pochutná celá rodina. Můžete připravit klasický koláč z jáhel nebo vyzkoušet zajímavou verzi s quinoou. A funguje to i půl na půl. Neřekneme, která verze je lepší, musíte to jednoduše vyzkoušet. Sladkost koláče upravíte jednoduše přidáním nebo ubráním povidel či sušené moruše. Je to takový náš super (už ne tajný) trik. Rozmixovaná moruše na prášek je totiž skvělým sladícím prostředkem.


Kefírové vánoční hvězdičky aka linecké

Kefírové vánoční hvězdičky aka linecké

Jaké vánoční cukroví nesmí chybět na vašem stole? U nás je to linecké. A prozradíme vám o tomto receptu jednu tajnou věc. Toto těsto nepotřebuje žádnou extra péči, takže můžete experimentovat jak s moukou, tak i s množstvím cukru. Což máme u pečení nejraději, avšak ne moc často se to vyplácí riskovat. Pro bezlepkáře máme pod receptem i poměr pro bezlepkové linecké těsto.


Teplý čočkový salát s dýní

Teplý čočkový salát s dýní

Myslíte, že saláty do chladného počasí nepatří? Studené saláty plné čerstvé zeleniny našemu trávení na podzim radost opravdu neudělají. My vás ale naučíme saláty, které se k podzimu i zimě krásně hodí, protože jsou plné sezónních ingrediencí. Základem v tomto receptu je čočka, doplněná o pečenou dýni a probiotický dip. Pod receptem vám přinášíme další tipy na teplé saláty.


Jablečný hrníčkový koláč s kefírovým krémem

Jablečný hrníčkový koláč s kefírovým krémem

Jednoduchý hrníčkový koláč, kde těsto tvoří jeden hrnek mouky, půl hrnku přírodního cukru, 3 vejce a roztopené ghí. Upravený recept na klasický piškot vylepšený o špaldovou mouku a ghí. Proč právě tyto dvě suroviny použít se dočtete pod receptem. Zaručený poměr surovin, který můžete doplnit o jakékoliv ovoce, ať už máte přebytky hrušek nebo švestek, fungovat bude cokoliv. Pro bezlepkovou verzi lze použít pohankovou mouku ve stejném poměru. A navrch chuť doladí kefírový krém zdobený čokoládou.


Pohankové palačinky na slano

Pohankové palačinky na slano

Tyhle univerzální palačinky poslouží jako základ na sladkou i slanou verzi. Sladkou palačinku doplňte ovocem, smetanou, kokosem a nezapomeňte na kvalitní protein nebo kolagen pro dostatek bílkovin. Náš nejoblíbenější recept jsou plněné palačinky šunkou a sýrem.


Jahodové smoothie s banánem

Jahodové smoothie s banánem

Smoothie bowl, smoothie pudink nebo jednoduše rozmixované ovoce obohacené o kolagen, želatinu a zdobené kokosovými chipsy. Výživné, připravené raz dva z jakéhokoliv ovoce a v mléčné i bezmléčné variantě. V obou případech vám doplní prospěšná probiotika. Jednoduchá a rychlá snídaně nebo svačina, která na vás počká v lednici a ráno jen vezmete s sebou nebo nabalíte dětem do školy. 


Mléčná fermentovaná kaše přes noc

Mléčná fermentovaná kaše přes noc

Snídaňová kaše musí být především výživná a lehká. Což se často nestává, protože neobsahuje dostatečný zdroj bílkovin, je plná cukrů a připravená z instantních surovin. Důsledkem může být neustálá potřeba svačin, vlčí hlad nebo večerní chutě. Pojďte zjistit, jak si připravit ovesnou kaši fermentovanou přes noc v mléčném kefíru. Zaručený poměr surovin, který bude fungovat se všemi druhy vloček.

Další