L-Glutamin je nejvíce zastoupenou aminokyselinu, která se nachází v kosterním svalstvu. Je nejvíce potřebná a tvoří až 60% podíl všech aminokyselin. Podílí se na udržení svalové hmoty, její regeneraci i výstavbě nové tkáně. L-Glutamin hraje významnou roli v syntéze glutathionu důležitého pro detoxikaci a imunitu a chondroitinu tvořící chrupavky. Jedná se o základní stavební aminokyselinu, která chrání prosakování toxinů ze střev do organismu a pomáhá při zvýšené střevní propustnosti.
Fermentovaný L-Glutamin v prášku, bez jakýchkoliv aditiv, pouze 100% čistá farmaceutická kvalita.
Tento L-glutamin je vyroben fermentační metodou, ale nejedná se o fermentovaný výrobek ve smyslu kvašené zeleniny či fermentovaných nápojů, mohou jej proto i lidé s histaminovou intolerancí.
Více
100% čistý prášek L-Glutamin
Glutamin je základní stavební kámen bílkovin a je nejzastoupenější aminokyselinou v lidském těle. Slouží jako prostředník k syntéze dalších aminokyselin. Glutamin není esenciální aminokyselinou, protože si jej tělo umí samo vytvořit, ale jeho spotřeba je pod vlivem hektického životního stylu a přemíry tréninků velmi vysoká. Což nese i riziko odbourávání svalové hmoty. Proto je velmi oblíbený mezi sportovci. Glutamin najdete ve všech bílkovinách v jídle jako jsou mléčné výrobky, červené maso, luštěniny či vejce. Slouží jako zdroj energie pro bílé krvinky a má významnou roli při mozkové a svalové činnosti.
Proč fermentovaná forma?
L-Glutamin pochází z mikrobiální fermentace a obsahuje pouze deklarované složení v nejčistší formě. Tato forma patří k nejvyužitelnějším formám a navíc splňuje koncept Green Environmental Protection. Je vhodný i pro vegany.
L-Glutamin – podpora střevní sliznice
Společně s L-Lysinem má zásadní vliv na obnovu buněk ve střevech, kde zaujímá 70% podíl všech aminokyselin. Střevní sliznice může být při špatném stravování, trávení, nadužívání léků, alkoholu, drog a nadmíře stresu ve špatném stavu a právě glutamin má významnou roli při její regeneraci. Proto je vhodné glutamin suplementovat a udržovat tak střevní bariéru v dobré kondici.
L-Glutaminu – svalová hmota a regenerace
Jelikož je glutamin nejvíce zastoupenou aminokyselinou ve svalech, je její spotřeba extrémně vysoká zejména při hektickém způsobu života nebo po náročném tréninku. Při vysoké spotřebě glutaminu jsou tedy svaly první odkud si jej tělo bere a my jednoduše ztrácíme svalovou hmotu. Proto je vhodné tuto aminokyselinu doplňovat i přes to, že není esenciální živinou.
L-Glutamin – syntéza glutathionu
Glutathion se v játrech buduje z cysteinu, glycinu a kyseliny glutamové. Tento silný antioxidant bojuje proti volným radikálům a chrání buňky před oxidativním stresem. Zároveň funguje i jako ochrana naší imunity před viry a bakteriemi.
Hlavní benefity L-Glutaminu:
- podpora výstavby střevní bariéry,
- čistá fermentovaná forma,
- syntéza glutathionu pro podporu imunity,
- syntéze chondroitinu pro podporu chrupavek,
- zdroj energie pro bílé krvinky,
- svalová hmota a regenerace.
Dávkování L-Glutaminu
Užívejte 1 odměrku denně po tréninku, před spaním nebo v průběhu dne.
Užívání je nejlepší nalačno alespoň 15 minut před jídlem, přidejte do vody nebo jiného nápoje, jako čaj, smoothie, ovocná šťáva. Můžete smíchat i s kefírem, jogurtem či pudinkem. Nedávejte do horkých nápojů či jídel a neužívejte současně s proteinem nebo jídlem bohatým na bílkoviny.
Obsah denní dávky
Složení v 1 dávce |
Obsah |
%RHP* |
L-Glutamin (100% přírodní mikrobiální fermentace) |
5 g |
** |
* % denní referenční hodnoty příjmu ** denní referenční hodnota příjmu není stanovena |
Složení
L-Glutamin vyroben mikrobiální fermentační metodou, nejedná se o fermentovaný výrobek jako takový a mohou jej i lidé s histaminovou intolerancí.
Obsah balení: 500 g
Skladování: Skladujte na tmavém suchém místě při pokojové teplotě.
Min. trvanlivost: nejméně 1 rok od dodání
Vyráběno v České republice pro firmu Votamax s.r.o.
Upozornění: Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy. Neobsahuje kofein, lepek, laktózu, konzervační látky, barviva ani cukr. Pokud jste těhotná nebo kojící, poraďte se před začátkem užívání s odborníkem.
Produkty na těchto stránkách jsou doplňky stravy. Nejedná se o léky a nelze je za předepsané léky zaměňovat. Potřebujete-li poradit s výběrem či dávkováním, napište mi do poradny na anna@wugi.cz.
Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu
Nesete si z lékárny další mast a doufáte, že je to ta pravá. A po čase mazání zjistíte, že váš problém se nelepší a ani nemizí. Ptáte se proč? Projevy na kůži se nedají posuzovat izolovaně. Neoptimální zdraví vašeho vnitřního prostředí se projevuje na vaší kůži. Proto je potřeba všechny kožní nedostatky posuzovat komplexně, i když promazávání suché a ekzematické pokožky je také velmi důležité. Určitě vás nepřekvapí, že vybrat vhodný kosmetický přípravek bude taky menší oříšek.
Jak na špatné trávení
Nekončící únava, pokles výkonnosti či jakékoliv chronické onemocnění nás denně omezuje v běžném životě. Jakou to má souvislost s trávením? Velkou. Již několikrát jsme psali, že naše zdraví začíná ve střevech a že střeva jsou náš druhý mozek. Pojďte se s námi podívat, jak se špatné trávení projevuje a jak jej můžeme podpořit.
4 nejdůležitější pravidla jak navrátit a udržet zdraví vašich střev
Střevní bakterie vám možná na první dobrou znějí jako špatná věc. Avšak náš střevní mikrobiom (mikrobiota či střevní mikroflóra) a jejich správné složení jsou nezbytnou podmínkou pro naše dobré zdraví. Hlavní funkce střev je trávení a absorpce živin. Jsou ale i nedílnou součástí našeho imunitního systému a díky spletité nervové síti neustále komunikují s naším mozkem (tzv. osa střevo – mozek, gut – brain axis). Narušená střevní rovnováha na sebe začíná mimo běžné trávící obtíže nabalovat další problémy.
Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)
Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to obrovská bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř - to jsou živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda - a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu. Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin. Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.
Zdraví začíná ve střevech - o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě
Zdraví začíná ve střevech. Je to centrum imunitního systému, který v sobě skrývá samostatný ekosystém - "orgán" tvořený z mikroorganismů. Střevní mikrobiom. Do čeho všeho nám naše střeva kecají?
6 kroků pro zdravá střeva
O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!
Co je na detoxu pravda – 1. část: detoxikační procesy
Slovo detox je dnes natolik nadužívané slovo, až vznikly dva extrémy. Prvním je tvrzení, že potřebujeme zázračné produkty k očistě, bez kterých detox zkrátka nelze. A druhým extrémem je však popření významu očisty (odlehčení tělu) a tvrzení, že na detox máme játra. Co je na detoxu pravda?