Jak podpořit imunitu u dětí?

Jak podpořit imunitu u dětí?

,,Musíš počkat až bude mít silnou imunitu.” To se snadno řekne, ale pokud máte školkové děti, tak vám nemusíme dlouze popisovat příběhy dětí, které tráví ve školce pouze pár týdnů ze školního roku. Dá se s tím něco dělat nebo jednoduše musíme počkat až děti získají kolektivní imunitu? Co to je, jak můžeme děti na nástup do školky či školy připravit a po jakých pomocnících sáhnout, když už nemoc propukne.


Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně

Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně

V tomto článku se dozvíte:

  • Co rozhoduje o funkci naší imunity
  • Jaké živiny a potraviny jsou důležité pro podporu imunity
  • Jaké jsou v naší populaci nejčastější deficity, které způsobují nedostatečnou funkci imunity, jak je zjistit a jak je řešit
  • Blíže o vitaminu D a zvýšeném riziku respiračních onemocnění 
  • Jaké vitamíny, minerály a látky působí protivirově
  • Jak přistupovat z dlouhodobého hlediska ke stravě a doplňkům stravy

Co jíst a co nejíst při kojení

Co jíst a co nejíst při kojení

Kojící mohou jíst všechno bez omezování. Kojící nemohou jíst všechno a musí si dávat pozor na to, z čeho by jejich miminko mohlo mít prdíky. Tak jak to je? Ona ta pravda bude zase někde -> uprostřed <-. Jsou miminka, která nereagují na žádné potraviny a pak jsou zase miminka, která jsou velmi citlivá a mohou mít potravinové alergie. Každá maminka si musí najít tu nejlepší cestu pro sebe a svoje miminko a podle toho postupovat. Není to jednoduché, protože na tohle vás nikdo dopředu nepřipraví a i kdyby, tak zkušenost je prostě nepřenosná.


Jarní limonáda plná planých rostlin

Jarní limonáda plná planých rostlin

Chcete tip na bio SUPERpotraviny, za které neutratíte ani korunu? Rostou téměř všude a potřeba bude pouze oprášit znalosti z přírodopisu nebo stáhnout aplikaci na rozpoznávání rostlin. Plané rostliny zažívají boom, važme si toho, že je v České republice můžeme volně trhat a ozvláštnit si tak náš jídelníček. Vyzkoušejte osvěžující limonádu plnou probiotik nebo je přidejte sem tam do polévky, bramborové kaše nebo jen tak na chleba.


Čokoládové smoothie (vegan): zdravá slaďárna

Čokoládové smoothie (vegan): zdravá slaďárna

Čokoládové smoothie s kokosovým kefírem (vegan) – to pravé mlsání pro ty, co myslí na zdraví svých střev i pro ty, kteří spěchají a nepečou. Probiotický kefír, prebiotika z ovoce i komplexní bílkoviny z konopného semínka – vhodné jako snídaně, svačina i dezert do skleničky.


Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu

Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu

Nesete si z lékárny další mast a doufáte, že je to ta pravá. A po čase mazání zjistíte, že váš problém se nelepší a ani nemizí. Ptáte se proč? Projevy na kůži se nedají posuzovat izolovaně. Neoptimální zdraví vašeho vnitřního prostředí se projevuje na vaší kůži. Proto je potřeba všechny kožní nedostatky posuzovat komplexně, i když promazávání suché a ekzematické pokožky je také velmi důležité. Určitě vás nepřekvapí, že vybrat vhodný kosmetický přípravek bude taky menší oříšek.


5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to

5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to

Na trhu je nepřeberné množství kysaných mléčných výrobků. Velký rozdíl je ale v jejich kvalitě, obsahu tuku i použitých mikroorganismech a vlivu na naše zdraví. Jaký je rozdíl mezi kefírem, acidofilním mlékem, jogurtem a dalšími kysanými výrobky? My jsme propadli domácí výrobě kefíru, protože je jednoduchá. Přemýšlíte, jaké pozitivní účinky domácí kefír má a jak se vůbec domácí kefír vyrábí? Pojďte se s námi na to podívat.


7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný živých kultur (prospěšných probiotik), živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví. 


Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty

Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty

Srazil se vám mléčný kefír na tvaroh a syrovátku? Nebo máte přebytek mléčného kefíru? Nezoufejte, tohle je nejlepší způsob, jak srážení kefíru (přefermentování) využít ve váš prospěch. Kefírový tvaroh nebo sýr (konzistenci výsledného tvarohu si určíte sami) chutná báječně jemně a jde využít na sladké i slané recepty. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako my. Připraveni na dobrodružství s výrobou kefírového tvarohu? Přečtěte si návod krok za krokem, jak ho zpracovat.