Fermentované potraviny obsahující živé kultury (mikroorganismy – bakterie a kvasinky), jako jsou kefíry, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi nebo třeba tempeh, působí jako kouzelný proutek na naše střeva. Podporují správné složení naší střevní mikroflóry, posilují imunituusnadňují trávení, udržují zdravý trávící trakt, dodávají nám více energie a povzbuzují náladu.

Čerpejte jejich pozitivní účinky i vy. Máme pro vás 5 tipů, jak zařadit více fermentovaných potravin a nápojů do vašeho jídelníčku.

1. Nahraďte jeden nápoj během dne za vodní kefír

Během dne vypijeme spousty tekutin a čistá voda (případně obohacená o bylinky a citrusy) je samozřejmě tou nejlepší variantou. Sklenice čerstvého vodního kefíru k obědu však příjemně podpoří vaše trávení a dodá energii. Navíc, pokud patříte mezi ty, co občas neodolají nějakému slazenému nápoji, zkuste jej zaměnit za vodní kefír – je bez chemie, konzervantů či aromat, obsahuje mnohem méně cukru (pouze zbytkové množství po fermentaci), živé bakterie, enzymy a zdravé organické kyseliny a řadu dalších látek. A domácí limonády z vodního kefíru jsou skvělým osvěžením! 

WUGI_vodni kefir

2. Jako přílohu k jídlu přidejte nakládanou zeleninu

Ať už obědváte nebo večeříte, přidejte ke svému jídlu trochu kysaného zelí, poctivý kvašák (nakládané okurky), čalamádu, nakládanou mrkev, řepu, kimchi a další. Co okouzlí vaše chuťové buňky, do toho se pusťte! Pokud si nenakládáte zeleninu doma, ale kupujete ji, zkontrolujte, zda nebyla tepelně ošetřená nebo do ní nebyl přidán konzervant (např. siřičitan). Pasterizace a konzervační látky totiž dobré mikroorganismy v jídle zabijí a my jsme ochuzeni o tu „živou“ sílu, kterou nám nakládaná zelenina dodává.

WUGI_fermentovane potraviny

3. Připravte si na snídani overnight kaše s mléčným či vodním kefírem

Overnight kaši neboli kaši přes noc si připravíte snadno, rychle a ráno vstáváte k hotovému. Je to taková „rychlo-fermentace“, díky které vytěžíte ze své snídaně maximum a nakopnete své zdraví hned po ránu. Jakékoli vločky zalijte domácím kefírem, přidejte libovolné ovoce, semínka, oříšky a koření a nechte přes noc uležet v lednici. Ať už vás čeká namáhavá práce nebo relax, tělo bude hned od rána v sedmém nebi. Elixíry v podobě fermentovaných kaších vás budou zajímat.

WUGI_overnight kase

4. Fermentované potraviny v hlavní roli

Jíte občas tofu, sóju nebo milujete sýry? Tofu a sóju zaměňte je za fermentovaný tempeh nebo natto a sýraři, sáhněte po probiotických kvalitních druzích sýrů (mezi ně patří gouda, mozzarella či čedar). Ze sóji se fermentací odstraní tzv. anti-nutriční látky (goitrogeny, fytoestrogeny atd.), které blokují vstřebávání bílkovin a minerálů a také narušují náš hormonální systém. Tempeh a natto jsou naopak plné vitamínů a snadno vstřebatelných živin. A kvalitní sýr je pochoutka.

WUGI_fermentovane potraviny

5. Je libo dezert?

Máte rádi rychlé nepečené dezerty do skleničky? Nebo vaše chutě zažene poctivé smoothie? Vyzkoušejte třeba Avokádovou pěnu s kefírem a kokosem nebo Zlaté smoothie s vanilkou, kurkumou a skořicí. Místo jogurtu, zakysané smetany nebo mléka zkuste do svých receptů použít domácí mléčný kefír (vyrobený z poctivého plnotučného mléka není tak kyselý). Stačí smíchat s chia semínky, ovocem, ořechy a granolou a oblíbený chia puding je na světě. Zdravěji a přitom mlsně už to ani nejde. :)

WUGI_dezerty

+ Inspirace pro nejmenší

Hledáte-li inspiraci, jak nalákat na fermentované potraviny také vaše děti, vyzkoušejte fermentovanou jablečnou přesnídávku.

Pokud potřebujete s kefírováním, výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy